UEFA zet in op veertien Europese WK-tickets in 2018

Reacties

De UEFA wil de Europese kwalificatieprocedure voor het WK laten zoals die nu is. Daarvoor zijn er echter wel veertien plaatsbewijzen nodig, een meer dan in 2014.

UEFA zet in op veertien Europese WK-tickets in 2018

Of die gewenste veertien tickets voor het WK in Rusland er komen, is de grote vraag. FIFA-voorzitter Sepp Blatter heeft namelijk aangekondigd dat hij meer startbewijzen aan Azië en Afrika wil geven, om de ontwikkelingen in die continenten te belonen. 'Afrikaanse en Aziatische landen moeten de status krijgen die ze verdienen in het toernooi om de wereldbeker', zei de Zwitser al in 2013.

Gianni Infantino, secetaris-generaal van de UEFA, is daarentegen positief gestemd. 'We hebben een grote kans om dertien startbewijzen te krijgen naast die voor gastland Rusland. Negentien van de 32 beste landen in de wereld zijn Europees. De laatste drie wereldkampioenen kwamen uit Europa. Het zou niet meer dan eerlijk zijn als we een extra startbewijs krijgen.'

De UEFA zegt buiten gastland Rusland ook dertien plekken nodig te hebben op het WK. Dan kan er weer worden gespeeld in negen poules, waarvan de winnaars zich direct plaatsen. De acht beste nummers twee spelen nog play-offs voor vier tickets.

De poules bestaan allemaal uit zes deelnemers, op een of twee groepen na. Dat hangt er vanaf of Gibraltar mag meedoen aan de kwalificatie. De FIFA wees toetreding van de voetbaldwerg in eerste instantie af, waarna Gibraltar in beroep ging. Op 21 en 22 mei behandelt het Hof van Arbitrage voor Sport de zaak.

Europa heeft de laatste decennia veel terrein verloren als hofleverancier op het WK. In 1990 waren nog 14 van de 24 landen afkomstig uit de Europese zone, in 2014 nog maar 13 van de 32.

Eind mei wordt het spannend. Op 29 mei wordt Blatter al dan niet herkozen, een dag later onthult de FIFA zijn nieuwe indeling voor de wereldbeker.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.