UEFA weert drie Turkse clubs uit Europa wegens wanbeleid

Besiktas mag komend seizoen niet deelnemen aan de Europa League. De UEFA heeft de Turkse club voor één jaar uitgesloten van Europees voetbal en een boete opgelegd van 200.000 euro vanwege financieel wanbeleid. Ook Bursaspor en Gaziantepspor werden vanwege financiële wanorde voor een jaar uitgesloten van Europees voetbal voor komend seizoen.

UEFA weert drie Turkse clubs uit Europa wegens wanbeleid

Volgens de UEFA heeft Besiktas de boekhoudkundige regels overtreden en leeft de club met veel te hoge schulden. Salarissen van voormalige en huidige spelers zijn niet op tijd betaald en dat pikt de Europese voetbalbond niet langer. Hoewel bij de andere twee clubs de chaos minder groot is, werden ook zij gestraft.

'Het is een dramatisch besluit en het treft ons hard, maar we zullen de rechten van de club tot het uiterste verdedigen. Onze eerste stap is in beroep gaan bij het van sportarbitrage CAS', reageerde Besiktas-voorzitter Fikret Orman op de Europese uitsluiting.

Besiktas had door de vierde plaats in de Turkse Süper Lig recht uit te komen in de derde voorronde van de Europa League. De opengevallen plaats wordt nu ingenomen door nummer vijf Eskisehirspor.

Vorig jaar verwijderde de UEFA al toenmalig landskampioen Fenerbahçe uit de Champions League wegens vermeende omkoping. De loting voor de groepsfase voor het miljoenenbal had destijds zelfs al plaatsgevonden. Foto: VI Images

Bekijk hier al onze video's