Eredivisionisten jagen op evenaring EL-record

De laatste startbewijzen voor de Europa League worden donderdagavond verdeeld. Het Nederlandse voetbal kan een evenaring van het record van 2009 goed gebruiken.

Eredivisionisten jagen op evenaring EL-record

Feyenoord, PSV, FC Twente en PEC Zwolle hebben allen nog zicht op de Europa League. De resultaten in de heenwedstrijden van de play-offs tegen respectievelijk Zorya Luhansk (1-1), Shakhtyor Soligorsk (1-0 winst), FK Qarabag (0-0) en Sparta Praag (1-1) bieden perspectief.

Als het viertal ook daadwerkelijk de laatste voorronde doorkomt, wordt het recordaantal Nederlandse deelnemers aan de Europa League geëvenaard. In 2009, het eerste jaar van de opvolger van het UEFA Cup-toernooi, hielden Ajax, SC Heerenveen, FC Twente en PSV de vaderlandse eer hoog.

De twee jaren erop was Nederland met drie clubs vertegenwoordigd (AZ, PSV en FC Utrecht in 2010; PSV, AZ en FC Twente in 2011), terwijl de afgelopen twee seizoenen nog maar twee Eredivisionisten de groepsfase bereikten. Naast PSV waren dat FC Twente in 2012 en AZ vorig seizoen.

Coëfficiëntenranglijst
Succes van de Nederlandse afvaardiging is van cruciaal belang in de strijd om Europese startbewijzen. De negende plaats van Nederland op de UEFA coëfficiëntenranglijst staat onder druk, omdat volgend jaar de punten van het succesvolle seizoen 2010/11 komen te vervallen. Bij weer een jaar van magere prestaties in Europa dreigt een flinke stap terug, met gevolgen voor het aantal Eredivisieclubs dat in Europa mag uitkomen.

Bekijk hier al onze video's