UEFA keurt 'annexatie' van Krim-clubs af, geen sancties

Reacties

De Europese voetbalbond (UEFA) erkent de overname van drie Oekraïense Krim-clubs door Rusland niet. Dat heeft voorzitter Michel Platini in een statement laten weten.

UEFA keurt 'annexatie' van Krim-clubs af, geen sancties

De Russische voetbalbond nam begin deze maand met TSK Simferopol (voorheen Tavriya Simferopol), SKCF Sevastopol (voorheen FC Sevastopol) en Zhemchuzhina Yalta drie clubs uit de door Rusland geannexeerde Krim zomaar over. De voorheen Oekraïense clubs speelden bovendien al in de Russische bekerstrijd.  Sevastopol en Simferopol kwamen afgelopen seizoen uit in de Premyer Liga van Oekraïne, die door het voorval nog maar uit veertien ploegen bestaat.

De Oekraïense voetbalbond was woedend en schakelde de UEFA en de FIFA in. Platini heeft nu van zich laten horen, maar behalve het niet erkennen van de clubs bij het Russische profvoetbal zijn er geen sancties afgekondigd. UEFA heeft de twee voetbalbonden opgedragen tot een gezamenlijke oplossing te komen en houdt zich verder afzijdig.

Spagaat
Voormalig Oekraïens international Evgeniy Levchenko (36) sprak onlangs al over de kwestie met Voetbal International. 'Dat kan toch niet? De Krim is geannexeerd territorium. De Russische bond kan niet zomaar clubs overnemen. Punt. Verschrikkelijk. Wat er gebeurt is duidelijk in strijd met de regelgeving van de FIFA en UEFA. Die bonden zitten in een spagaat. Rusland krijgt het WK. Ze willen de Russen niet voor het hoofd stoten. De hele wereld erkent het geannexeerde territorium niet als Russisch, maar ze nemen wel gewoon de clubs over! De FIFA en de UEFA moeten Rusland terugfluiten. Doen ze dat niet, dan kunnen deze bonden niet meer serieus worden genomen.'

FIFA-baas Sepp Blatter heeft nog niets van zich laten horen, al is dat waarschijnlijk dus ook uit politieke overwegingen gezien het WK van 2018. Het standpunt van de FIFA is dat sport en politiek gescheiden blijven. 'Meneer Blatter zit tijdens de WK-finale wel gewoon met meneer Poetin te praten. Voetbal kan juist worden aangewend om politieke doelen te bereiken. Mensen die zeggen dat sport en politiek niks met elkaar te maken hebben, zijn blind', zei Levchenko daar over.

{"title":"Kies bij welkomstactie: wint Feyenoord of NEC de beker?","titleMobile":"Kies bij welkomstactie: wint Feyenoord of NEC de beker?","odd":"100.00","url":"https://partner.toto.nl/C.ashx?btag=a_432b_305c_&affid=205&siteid=432&adid=305&c=","bookmaker":{"name":"Toto","id":5002,"lightIconUrl":"/dam/jcr:e7f305cf-dff6-4aeb-b07c-a92c6a2867c8/toto-2.svg","darkIconUrl":"/dam/jcr:e7f305cf-dff6-4aeb-b07c-a92c6a2867c8/toto-2.svg","iconSize":27},"image":"jcr:897b0283-8797-432c-9631-8a6f68fce3a8","position":"2","type":"link","articleLink":"/nieuws/actie-jacks-tot-100x-je-inzet-voor-een-zege-van-feyenoord-of-psv","articleId":"dd0a2af1-c5c3-4a1a-aab8-c34875dc201d","text":"TOTO pakt voor de finale om de TOTO KNVB Beker uit met een prachtige welkomstactie (24+).","textMobile":"TOTO pakt voor de finale om de TOTO KNVB Beker uit met een prachtige welkomstactie (24+)."}
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.