UEFA gaat testen met Financial Fair Play-systeem

De Europese voetbalbond (UEFA) gaat vanaf komend seizoen testen met het nieuwe Financial Fair Play-systeem, dat de financiële misstanden in de voetbalwereld moet aanpakken.

UEFA gaat testen met Financial Fair Play-systeem

'We gaan van start met een voorbereidende fase van twee seizoenen', vertelde Jean-Luc Dehaene, oud-premier van België en sinds kort voorzitter van het panel dat namens de UEFA de clubfinanciën controleert, in HP/De Tijd. 'We doen een representatieve steekproef onder grote en kleine clubs die Europees voetbal spelen. Zij moeten meerdere keren per jaar door accountants gecontroleerde cijfers naar de UEFA sturen.'

Vrijwel alle grote clubs kampen met honderden miljoenen euro's schuld: zie bijvoorbeeld Barcelona (442 miljoen), Real Madrid (327 miljoen) en Manchester United (mogelijk meer dan een miljard euro). Liverpool kocht in januari, ondanks een schuld van 370 miljoen, Luis Suarez voor 26,5 miljoen van Ajax.

De UEFA is sinds het aantreden van Michel Platini als voorzitter bezig om een aantal regels en sancties in te voeren om ervoor te zorgen dat de financiële misstanden in het Europese voetbal worden aangepakt.

Clubs mogen niet langer schulden hebben. Daarnaast mogen de uitgaven aan transfers en salarissen niet hoger zijn dan de inkomsten van een club en mag de maximale schuld over een periode van drie jaar niet meer bedragen dan vijf miljoen euro.

'In het algemeen zijn het juist de grote clubs voor wie de nieuwe regels zullen gelden', vervolgde Dehaene, die stelt dat de UEFA ook echt niet schroomt om de grote clubs aan te pakken en te weren uit de Champions League. 'Ik denk dat het belangrijk is dat bestuurders ervan overtuigd zijn dat die kans bestaat. Ik zou als club niet het risico nemen de Europese inkomsten te verliezen.' Foto: VI Images

Bekijk hier al onze video's