UEFA: Champions League om zeven en negen uur

Reacties

De UEFA is van plan om vanaf het seizoen 2018/19 de Champions League om 19.00 uur en 21.00 uur te gaan programmeren. Dat blijkt uit een interne presentatie van de bond.

UEFA: Champions League om zeven en negen uur

Vorige week maakte de UEFA bekend dat de toelatingseisen worden veranderd. De topvier van de UEFA-ranglijst (nu Spanje, Duitsland, Engeland, Italië) krijgt per land vier gegarandeerde Champions League-tickets. Volgens de UEFA kan zo de jaaromzet worden verhoogd naar dik twee miljard euro.

Consequentie is wel dat de nummers elf en twaalf van de UEFA-ranglijst hun vaste plaats verliezen. Ajax en PSV zijn verrast en teleurgesteld door het nieuwe systeem dat gaat leiden tot een nog duidelijkere afscheiding in Europa.

Volgens tal van benadeelde competities en clubs geeft de UEFA geen objectieve voorstelling van zaken en is de werkelijke aanleiding voor de omzetstijging niet zozeer de gegarandeerde deelname van meer ploegen uit topcompetities, maar de voorgenomen verandering van de aftraptijden.

Net als in de Europa League wil de UEFA in de Champions League de speeltijden gaan spreiden, zodat tv-zenders meer duels live kunnen uitzenden. Daarmee stijgen uiteraard de opbrengsten uit tv-rechten.

De UEFA heeft afgevaardigden van clubs en competities geen doorgerekende plannen laten zien. PSV-manager Peter Fossen, die zetelt in het Club Competitions Committee, heeft daar vorige week in Monaco wel om gevraagd. Hij kreeg nul op het rekest.

Super League
De Europese bond lijkt vooral gezwicht voor het dreigement van grote clubs om zelf een Super League te lanceren. Hoe concreet deze plannen waren is niet duidelijk geworden. Wel was AC Milan een van de aanstichters. De Italianen zijn de grote winnaars in de nieuwe opzet. Zes van de laatste zeven play-offs verloren Italiaanse clubs in de Champions League, maar zij krijgen als beloning nu vier in plaats van twee gegarandeerde plaatsen.

Nederland bezet momenteel virtueel plaats vijftien op de UEFA-ranglijst. Tenzij Nederland dit seizoen spectaculair stijgt, moet de landskampioen in 2018 starten in de derde voorronde. Voor vicekampioenen moeten de scenario's nog worden uitgewerkt, maar mogelijk vervallen ook de voorrondeplaatsen voor de nummers dertien, veertien en vijftien. Nederland is daarmee een van de zwaarst getroffen landen.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.