UEFA bezorgt Servië reglementaire zege én puntenstraf

De UEFA heeft zowel Servië als Albanië bestraft voor het drone-incident tijdens het EK-kwalificatieduel van vorige week in Belgrado. Servië krijgt een reglementaire 3-0 overwinning toegewezen, maar ook drie punten in mindering.

UEFA bezorgt Servië reglementaire zege én puntenstraf

Beide landen worden na de hoorzitting van donderdag tevens gestraft met een boete van honderdduizend euro. Verder moet Servië behalve de puntenstraf ook de eerstkomende twee thuiswedstrijden achter gesloten deuren spelen. Albanië ontkomt behoudens de boete en de reglementaire nederlaag aan verdere sancties.

De straffen volgen op het staken van het verhitte treffen tussen de twee buurlanden, nadat er een op afstand bestuurbare drone met daaraan een Albanese vlag boven het veld was komen zweven. De Servische spelers Stefan Mitrovic en Nemanja Gudelj ontfermden zich vervolgens over de vlag, waarop de Albanese spelers in woede ontstaken. Een massale vechtpartij was het resultaat.

Chaois maakt zich meester van het strijdtoneel tijdens Servië - Albanië.
Chaois maakt zich meester van het strijdtoneel tijdens Servië - Albanië.

Nadat scheidsrechter Martin Atkinson de wedstrijd vanwege alle ongeregeldheden had stilgelegd, weigerde Albanië vervolgens het duel uit te spelen. De UEFA hield het Albanese kamp daarvoor verantwoordelijk, net als voor de drone die het stadion invloog (hoewel er geen Albanese fans aanwezig waren). Servië werd een slechte wedstrijdorganisatie ten laste gelegd.

Advocaat
Als gevolg van de straf wordt het voor bondscoach Dick Advocaat nog een heel karwei Servië naar het EK 2016 in Frankrijk te leiden. De 67-jarige Hagenaar krijgt een half miljoen euro als hij zich plaatst voor de eindronde, maar heeft na twee duels pas één punt in Groep I, waarin Albanië en Denemarken met vier punten aan de leiding gaan. Portugal volgt met drie punten, Armenië heeft net als Servië één punt.

Door de ontwikkelingen bestond bij de Servische bond zelfs de vrees dat Advocaat het kort na zijn aanstelling alweer voor gezien zou houden. Zelf ontkende hij dat. 'Als ik alleen voor het geld zou hebben gekozen, had ik sowieso niet naar Servië hoeven gaan. Het is ook gewoon een leuke groep om mee te werken. Ze zijn bij de bond uitermate tevreden. Er is zelfs al geopperd of ik niet voor een langere periode kan blijven.'

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen