Twintig Oranje-spelers staan vast voor WK

Reacties

Louis van Gaal maakt zaterdagochtend zijn 23-koppige selectie bekend voor het WK in Brazilië. De bondscoach van Oranje is er in de grote lijnen uit, maar kent nog een paar vraagtekens.

Twintig Oranje-spelers staan vast voor WK

'Twintig spelers staan vast, maar nog niet de complete selectie. Dat hangt ook af van het duel van Jong Oranje tegen Jong Schotland', aldus Van Gaal tijdens de persconferentie.

Tonny Vilhena, Jean-Paul Boëtius, Karim Rekik (op de foto met Van Gaal) en Quincy Promes zitten in de voorlopige selectie van Oranje, maar bereiden zich voor op de interlands tegen Jong Schotland en Jong Luxemburg. Dit omdat Van Gaal Jong Oranje zo sterk mogelijk wil laten aantreden tijdens de EK-kwalificatieduels.

Het nieuwe 5-3-2 systeem speelt geen rol in de keuze van de bondscoach. 'Nee, daar zijn die keuzes niet van afhankelijk', reageert Van Gaal. 'We zitten nog steeds in hetzelfde proces en zullen in principe doorgaan in dit systeem, maar dat kan anders zijn op het WK. Het gaat erom dat de spelers hierin geloven en dat gevoel ik heb wel.'

Voor de voetballers komt zaterdagochtend het verlossende woord van de keuzeheer van Oranje. 'Voor de wedstrijd tegen Ghana worden de spelers op de hoogte gesteld. Ik weet alleen niet of ik het risico durf te nemen om spelers uit de 23-koppige selectie met Jong Oranje mee te laten spelen tegen Jong Luxemburg (5 juni, red.)', aldus Van Gaal.

In Portugal was, naast het systeem, fitheid een van de speerpunten voor Van Gaal. 'Ik kan hierna niet meer zo intensief trainen omdat er nu wedstrijden aankomen', legt Van Gaal uit. 'Dus ik moet een afweging maken of spelers fit genoeg zijn om mee te nemen, maar ik kijk ook naar het rendement. Misschien kan ik een minder fitte speler wel beter gebruiken dan iemand die fysiek fitter is.'

De achtergronden rond Oranje volgen? Probeer VI Premium nu 2 weken gratis! Al abonnee van het magazine? Regel hier je gratis toegang.
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.