Twente wil in 2020 weer in topzes staan

Reacties

Na de financiële rampspoed en het gevecht om het voortbestaan wil FC Twente in 2020 weer strijden om een plek in de topzes van Nederland. Dat is een van de uitgangspunten in de beleidsvisie Gewoon doen, gewoon Doen.

Twente wil in 2020 weer in topzes staan

Met de gepresenteerde visie richt Twente zich na turbulente jaren weer op de toekomst. In sportieve zin wil de club met ingang van 2019, als de schorsing voor internationaal voetbal ten einde is, weer meedoen om een Europees ticket. En een jaar later is een plek in de topzes de doelstelling.

Om de beleidsvisie naar de praktijk te vertalen zal Twente wel de nodige stappen moeten zetten. Zo werd in de voorbije periode de volledig scouting ontmanteld en is het trainingscomplex in Hengelo en de faciliteiten aldaar hopeloos verouderd. FC Twente onderzoekt momenteel de mogelijkheden voor de eerste selectie een trainingsveld bij De Grolsch Veste te realiseren. De club wil daarnaast een topsportaccommodatie opzetten, zoals ook AZ en Vitesse dat recent deden.

Het uiteindelijke doel is een hoogwaardige jeugdopleiding te realiseren die tot de beste van Nederland behoort. FC Twente streeft ernaar dat vijftig procent van de eerste selectie afkomstig is uit de eigen opleiding. Qua investeringen en de keuze van trainers en scouts komt daarop de komende jaren de focus te liggen. 'Er moet bij FC Twente weer een topsportklimaat komen', zegt commercieel en technisch directeur Jan Van Halst deze week in VI. 'Dat begrip staat voor mij gelijk aan een chronische vorm van glimlachend ontevreden zijn. Bijna geen tijd hebben om te juichen, nooit tevreden zijn, altijd op zoek naar verbetering.'

De plannen vergen de nodige investeringen en juist aan geld heeft FC Twente nog steeds een schrijnend gebrek. In de afgelopen drie jaar leed de club twintig miljoen euro verlies en ook het operationele resultaat over het lopende seizoen is naar verwachting vier miljoen negatief. Door de transferopbrengsten van Hakim Ziyech kan FC Twente dat verlies wegpoetsen. Daarnaast is de club met de gemeente Enschede in onderhandeling over de voorwaarden waaronder de garantstelling van 32 miljoen euro kan worden aangesproken. FC Twente kan daarmee een lening afsluiten en zal als tegenprestatie het eigendomsrecht van De Grolsch Veste onderbrengen in een stichting.

'We zijn historisch gezien nog steeds de vierde club van Nederland', aldus Van Halst. 'En vlak ook zeker onze achterban niet uit. Onze supporters en sponsors hebben FC Twente op de been gehouden. Een groep bedrijven heeft zelfs letterlijk garant gestaan voor de toekomst van de club. We zijn er ook nog lang niet. Het is een absolute must dat we aan het eind van dit jaar Categorie 1 van de licentiecommissie kunnen verlaten, zoals het ook noodzaak is dat we ons handhaven in de Eredivisie. Sportief en financieel staat dit seizoen puur in het teken van overleven. Maar daarna kunnen we full swing vooruit.'

Lees in de nieuwe VI en op VI Premium meer over het beleidsplan van FC Twente.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.