Twente stoot PSV van eerste plek na ware topper

FC Twente is na zaterdagavond de nieuwe koploper in de Eredivisie. In de onderlinge confrontatie met rivaal PSV, tot zaterdag koploper met een punt voorsprong op de Tukkers, waren een benutte strafschop en een schitterende stift van uitblinker Theo Janssen (foto) voldoende voor de zege: 2-0.

Na tien minuten aftasten ontspon zich in De Grolsch Veste een waar titanengevecht. Arbiter Kevin Blom eiste in de elfde minuut direct een hoofdrol voor zich op. Een kopbal van Luuk de Jong werd door Jeremain Lens overduidelijk met de hand uit het doel geslagen. Het logische gevolg, een strafschop en een rode kaart voor de PSV'er, bleef tot woede van het thuispubliek uit.

Zes minuten had PSV nodig om van de schrik te bekomen. Otman Bakkal was de eerste die zich namens de Brabanders aan het front meldde. Zijn met de binnenkant van de voet ingeschoten volley verdween maar rakelings naast het Twente-doel.

Niet veel later werd ook spits Marcus Berg voor het eerst gevaarlijk. De Zweed kampt al weken met een vormdip en kon ook nu de frustratie van de voorbije periode niet van zich af schieten. Herhaaldelijk vond hij Twente-goalie Nikolay Mihaylov op zijn weg, al moet gezegd worden dat het de aanvaller ontbrak aan overtuiging in de afronding. In de slotfase van het eerste bedrijf was Luuk de Jong opnieuw twee keer dicht bij het eerste doelpunt. De gevaarlijkste aanvaller van de gastheren zag eerst een inzet door Atiba Hutchinson van de lijn gehaald worden, waarna Andreas Isaksson zijn schot in de korte hoek keerde met de voeten.

Na de onderbreking boette de topper aan spanning en spektal niet in. Emir Bajrami zag een schuiver onder Isaksson door glippen. De paal stond echter succes in de weg.

Na 61 minuten spelen kreeg de thuisploeg een duwtje in de goede richting. Bryan Ruiz maakte na maandenlang blessureleed zijn rentree. De Costa Ricaan was drie minuten na zijn terugkeer direct doorslaggevend. De middenvelder annex aanvaller versierde handig een strafschop na licht vasthouden van Marcelo. Janssen bezweek niet onder de druk en benutte de strafschop koeltjes: 1-0.

Ook na de openingstreffer bleef het kansen regenen in Enschede. Denny Landzaat was bijna trefzeker met een geplaatst schot, maar ook de routinier zag de paal roet in het eten gooien.

Het slotakkoord was voor Janssen. Uit een snelle counter zorgde hij hoogstpersoonlijk voor de vroegtijdige beslissing. Vanaf de middenlijn stoomde de Oranje-international op met de bal. PSV-verdediger Francisco Rodríguez probeerde de lange dribbel te beëindigen met een flinke schouderduw, maar Janssen bleef op de been. Wat volgde was pure klasse: een gracieuze stift die Isaksson volstrekt kansloos liet: 2-0.

In de slotfase bleef Twente overeind waardoor het de koppositie van PSV overneemt. De voorsprong op de Eindhovenaren bedraagt na zaterdag twee punten. Ajax kan zondag het gat naar Twente verkleinen tot vijf punten. De Amsterdammers kunnen dan tevens op drie punten van PSV komen. Foto: VI Images