Twente moet aan de bak na verlies tegen Fenerbahçe

FC Twente zal in Boekarest tegen Steaua Boekarest aan de bak moeten om te overwinteren in de Europa League. Ondanks voldoende kansen verloor de ploeg met 1-0 in eigen huis van Fenerbahçe.

FC Twente-coach Steve McClaren stuurde zijn vertrouwde team in de Grolsch Veste het veld op. De enige aanpassing was dat David Carney linksback speelde. De reguliere man links achterin, Dwight Tiendalli, is tot de winterstop niet speelgerechtigd in de Europa League.

Ondanks het feit dat beide teams op voorhand niet ontevreden zouden zijn met een gelijkspel, werd de wedstrijd met aanvallende intenties aangevangen. Beide ploegen kregen ook kansen. Waar Kenneth Perez, Bryan Ruiz en Miroslav Stoch het doel misten voor de Tukkers, had Sander Boschker zijn klasse en routine nodig om Daniel Güiza, Roberto Carlos en Mehmet Topuz het scoren te beletten.

Na een doelpuntloos eerste bedrijf bleef de thuisploeg zoeken naar een doelpunt. Fenerbahçe deed dat ook, maar gebruikte daarvoor meer de counter. Perez kreeg na uitstekend voorbereidend werk van Blaise Nkufo veruit de grootste kans, maar zijn schot werd van de lijn gehaald door Roberto Carlos.

In de 71ste minuut namen de bezoekers de leiding. Een hoekschop van Alex vond het hoofd van Diego Lugano, die raak kopte. Het slotoffensief van FC Twente leek in de blessuretijd een beloning te krijgen, maar het schot van Nkufo raakte de paal. Stoch ramde de rebound keurig binnen, maar hij bevond zich in buitenspelpositie op het moment dat aanvoerder Nkufo uithaalde.

Sheriff Tiraspol-Steaua Boekarest 1-1In de 82ste minuut leek het doelpunt van Amath Diedhiou Sheriff Tiraspol op gelijke hoogte met FC Twente in de poule te brengen. Het puntertje van de Senegalees was niet hard, maar doelman Robinson Zapata van Steaua flaterde en dook er overheen. Maar vier minuten later bezorgde Steaua Boekarest-speler Juan Toja Enschede het beste nieuws door gelijk te maken. In de slotfase kreeg Petre Marin, speler van de Roemeense ploeg, rood.

Door de uitslagen van woensdag is Fenerbahçe als groepswinnaar door. Steaua Boekarest is klaar in Europees verband dit jaar. FC Twente moet uit tegen de Roemenen een voorsprong van twee punten behouden op de Moldavische ploeg Sheriff, die op bezoek gaat in Turkije.