Twente maakt pas het verschil na rode kaart Excelsior

FC Twente heeft Excelsior met de grootst mogelijke moeite verslagen. De Tukkers hadden veel moeite met de taaie Rotterdammers, maar stelden de drie punten veilig na een rode kaart voor Jurgen Mattheij: 2-0.

Zonder smaakmakers Felipe Gutiérrez (knieblessure) en Hakim Ziyech (geschorst) op het middenveld van FC Twente was er weinig om van te genieten in De Grolsch Veste. De creatieve ingevingen moesten in het duel met de Kralingers komen van de teruggekeerde Kamohelo Mokotjo, die het duel met De Graafschap (1-1) wegens trieste familieomstandigheden aan zich voorbij liet gaan, maar echt onderscheiden kon de Zuid-Afrikaan zich niet in die rol.

Ook Jerson Cabral kon het licht van de schijnwerpers niet verdragen toen hij in de 36ste minuut een strafschop mocht nemen. De buitenspeler versierde de penalty zelf door onderuit te gaan na een duel met Excelsior-verdediger Mattheij en zette zich bij afwezigheid van vaste keuze Ziyech achter de bal. Zijn poging in de rechterhoek werd echter gekeerd door doelman Tom Muyters. Daarmee hield hij de Rotterdammers in de wedstrijd, waarin ze zelf enkel gevaarlijk werden uit een counter via Kevin Vermeulen. De middenvelder speelde de bal echter te ver voor zich uit, waarop goalie Nick Marsman simpel kon redden.

Rood
Ook na rust sleepte het duel in Enschede zich voort, met wat plaagstootjes over en weer, tot Mattheij in de 82ste minuut nog voor wat reuring zorgde. Voor zijn tweede overtreding op Cabral kreeg hij zijn tweede gele kaart van de avond, waarop hij moest inrukken. De aanvaller profiteerde daar drie minuten later van toen hij na een combinatie met Chinedu Ede vrij voor het doel verscheen en de bal vanaf een meter van de achterlijn onder Muyters door schoof.

In de negentigste minuut pikte ook Zakaria El Azzouzi, terug van een schorsing, nog zijn doelpunt mee. De aanvaller knikte een voorzet van Stefan Thesker binnen en tekende daarmee voor de 2-0 eindstand. Daarmee komen de Tukkers op een totaal van 39 punten na 32 speelronden, goed voor de dertiende plaats. Excelsior blijft vijftiende met 26 punten.