Twente en Ajax in prachtig spektakel naar remise

VI FEIT FC Twente bleef door de 2-2 tegen Ajax voor de 33ste opeenvolgende keer zonder nederlaag in een thuiswedstrijd. De Tukkers wonnen in die reeks 27 thuisduels in de Eredivisie en speelden er zes gelijk. Ajax bleef door de remise voor de 25ste keer op rij ongeslagen op het hoogste niveau (thuis en uit).

Twente en Ajax in prachtig spektakel naar remise

FC Twente en Ajax waren beide een helft de betere ploeg en daarom was de 2-2 uitslag terecht. De topwedstrijd was negentig minuten een lust voor het oog omdat de teams het beste van zichzelf lieten zien.

Bij FC Twente ontbraken Dwight Tiendalli en Marc Janko (wel op de bank) vanwege blessures. Michel Preud'homme gunde daarom verdediger Nicky Kuiper zijn eerste basisplaats van het seizoen, hij verving Tiendalli. Het gemis van spits Janko werd opgevangen door Luuk de Jong een linie door te schuiven en Denny Landzaat op het middenveld te posteren.

De wekelijkse puzzel van Martin Jol, coach van de Amsterdammers, bracht Rasmus Lindgren en Urby Emanuelson een basisplaats. Demy de Zeeuw en Miralem Sulejmani moesten genoegen nemen met een plek op de bank.

Ajax begon fel en kreeg direct goede kansen. Luis Suarez mikte een boogbal fraai op de lat en de rebound stuiterde te hoog op voor Mounir El Hamdaoui om binnen te tikken. Kort daarop raakte Emanuelson de paal. Tegen de verhouding in nam FC Twente de leiding. Na elf minuten ontsnapte Theo Janssen slim aan buitenspel en werd uitstekend bediend door Landzaat. De international verschalkte Maarten Stekelenburg met een knappe lob. Nadat El Hamdaoui nog een goede kans had laten liggen, kwam Ajax snel op gelijke hoogte. Een niet al te lastige kopbal van Siem de Jong kon door Nikolay Mihaylov niet klemvast worden gepakt en El Hamdaoui was nu wel trefzeker. In de spetterende eerste helft trof Suarez nog de paal uit een vrije trap en voorkwam het houtwerk opnieuw een treffer voor de Uruguayaan.

Na de hervatting kantelde de wedstrijd en was het FC Twente dat de wedstrijd nadrukkelijk naar zich toetrok. Plots wist Ajax zich geen raad met de sterke veldbezetting van de Tukkers die diverse uitstekende kansen creëerden, maar Stekelenburg toonde zich weer een keeper van wereldklasse. Zo reageerde de Oranje-goalie voortreffelijk op een snoeiharde kopbal van Nacer Chadli.

In de 62ste minuut was zelfs Stekelenburg geklopt. Luuk de Jong bediende de goed aangesloten Janssen die zijn tweede van de avond van dichtbij maakte. Ajax kwam even onder de druk uit en kreeg via Suarez bijna de gelijkmaker. Deze viel even later alsnog. Een afgeslagen corner werd door Eyong Enoh uit de lucht genomen en de bal verdween met sneltreinvaart in de bovenhoek.

FC Twente kwam snel terug en raakte in een tijdsbestek van drie seconden vier keer het aluminium. Een zwabberbal van Kuiper verdween buiten bereik van Stekelenburg via de lat op de paal. De terugstuiterende bal werd door De Jong hard ingeschoten, maar de Ajax-goalie kreeg er met een briljante reflex nog een hand tegen zodat het speeltuig via paal en lat uit het doel bleef.

De wedstrijd had een gepaste slotfase. Siem de Jong kreeg een grote kans na voorbereidend werk van Suarez, maar de oudste van de De Jong-broers mikte naast. Voor FC Twente was Douglas nog dichtbij succes, maar zijn kopbal werd gesmoord door Rasmus Lindgren. Stekelenburg kon nu eens simpel vangen.





Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen