Twente en Ajax in evenwicht in topper met twee gezichten

FC Twente en Ajax hebben in een topper met twee gezichten gelijk gespeeld: 1-1. De nummer vijf en twee van de Eredivisie eisten allebei één helft van het boeiende duel op, maar konden niet voorkomen dat de winnaar van het weekend vooralsnog uit Eindhoven komt.

Frank de Boer bracht een aanvallend Ajax het veld in met Davy Klaassen, Lucas Andersen en Thulani Serero op het middenveld, maar de coach van de landskampioen zal allerminst tevreden zijn geweest met het resultaat. Want het was Twente dat in de eerste helft indruk maakte op een manier die De Boer graag had teruggezien bij zijn eigen ploeg; Ajax kwam er door de druk en het goede spel in balbezit van de Tukkers nauwelijks aan te pas.

Twente liet de bal gemakkelijk rond gaan en vond in de zeventiende minuut op die manier ook een gat in de defensie van de Amsterdammers. Cuco Martina stuurde Jesús Corona diep na balverlies van Andersen. Omdat de Mexicaanse vleugelspits alleen Serero tegenkwam op weg naar het doel van Jasper Cillessen, was het voor hem een koud kunstje de bal in de verre hoek langs de doelman van het Nederlands elftal te schieten.

FC Twente nam via Jesús Corona (rechts) al vroeg de leiding, maar liet Ajax na rust nog terugkomen in de wedstrijd.

Ajax stelde daar in de eerste helft alleen een schot van Kolbeinn Sigthórsson tegenover, maar dat bleek achteraf echter wel een eerste waarschuwing voor Twente. Want toen de IJslandse spits in de 71ste minuut na een pass van Ricardo Kishna nogmaals voor het doel van Nick Marsman verscheen, bleef hij wel koelbloedig. Die tegentreffer had de ploeg van trainer Alfred Schreuder al zien aankomen, want eerder had Lasse Schöne al de lat geraakt en Klaassen de paal.

Ajax kreeg daarmee waar het recht op had, omdat het de wedstrijd na rust volledig naar zich toetrok. Opmerkelijk genoeg haalde De Boer Sigthórsson wel meteen naar de kant na de belangrijke gelijkmaker. Maar ook met Arek Milik als diens vervanger bleef de vierde zege in vijf duels uit, het was zelfs Twente dat zich nog enigszins oprichtte en in de slotfase joeg op de eerste zege op Ajax sinds 2009.

Zo kreeg Luc Castaignos vlak voor tijd nogmaals de kans om uit te halen, maar net als in de eerste helft zat het maken van zijn negende seizoentreffer er voor hem niet in. Ook nadat Orlando Engelaar ruim zes jaar na zijn vertrek uit Enschede zijn rentree had gemaakt, kwam er geen doelpunt meer. Marsman keerde vlak voor tijd een kopbal van Schöne. Daardoor zien Ajax en Twente de achterstand op koploper PSV groeien tot respectievelijk vier en zes punten.