Twente blijft meedoen in titelrace door zege op Go Ahead

FC Twente heeft zaterdagavond in eigen huis Go Ahead Eagles verslagen met 3-1. Daardoor blijven de Tukkers niet alleen meedoen in de titelstrijd, maar is de formatie van trainer Michel Jansen in de eerste seizoenshelft in eigen huis ongeslagen gebleven.

Twente blijft meedoen in titelrace door zege op Go Ahead

Halverwege het eerste bedrijf zette de Chileen Felipe Gutiérrez, die mogelijk komende zomer met zijn land Oranje treft op het WK, de thuisploeg op voorsprong. Waar doelman Eloy Room op zijn kopbal nog wel een antwoord had, moest hij bij de tweede poging het antwoord schuldig blijven.

De voorsprong betekende geenszins dat Twente ook heer en meester was. Tegenover de kansen van Shadrach Eghan en Youness Mokhtar stonden Deventer mogelijkheden van Denis Turuç, Jeffrey Rijsdijk en Xander Houtkoop.

Tien minuten na de onderbreking kwam het missen van de kansen Go Ahead duur te staan. Kort nadat Luc Castaignos in twee instanties een levensgrote kans om zeep had geholpen – Room bracht opnieuw goed redding – kwam Twente wel op 2-0. Mokhtar kopte de bal tegen de vallende Castaignos, die buitenspel stond, aan. De spits had daar geen weet van, maar kreeg toch het doelpunt op zijn naam.

Symbolisch voor het duel van vanavond: Luc Castaignos houdt Bart Vriends van zich af. FC Twente deed dat met Go Ahead Eagles.
Symbolisch voor het duel van vanavond: Luc Castaignos houdt Bart Vriends van zich af. FC Twente deed dat met Go Ahead Eagles.

Direct na de 2-0 richtte Go Ahead zich op. De watervlugge Jarchinio Antonia snelde langs Rasmus Bengtsson die hem in het zestienmetergebied uit balans bracht. De daaropvolgende strafschop werd benut door Jop van der Linden, die doelman Nick Marsman (vorig jaar nog op huurbasis bij Go Ahead actief) passeerde.

Even had de ploeg van trainer Foeke Booy uitzicht op een stuntje, maar Dusan Tadic schoot het duel in het slot met een schitterende vrije trap. Waar de Serviër eerder dit seizoen al zijn zes goals uit een penalty maakte, ramde hij de bal nu in de bovenhoek uit een vrije trap. Castaignos kreeg nog een grote mogelijkheid op 4-1, maar faalde opnieuw.

Door de zege is Twente nu al zes duels op rij ongeslagen. In de negen thuisduels van de eerste seizoenshelft werd vier keer gewonnen en vijf keer gelijkgespeeld. Verloren werd er in de Grolsch Veste nog niet,  hetgeen mede zorgt voor de gedeelde koppositie. Lijstaanvoerder Vitesse heeft evenveel punten, maar nog een duel tegoed. Ajax staat met een wedstrijd minder twee punten achter op Twente.

Op bezoek bij RKC Waalwijk mag FC Twente volgende week bewijzen de winterstop in te gaan als een van de titelkandidaten. Go Ahead, dat ondanks een goede eerste seizoenshelft slechts drie punten voorsprong op de nummer zestien heeft, moet nog steeds wachten op de eerste zege in Enschede sinds 21 oktober 1978. Ook de twaalfde poging na de 1-2 van destijds was vergeefs.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen