Twente blijft in kielzog Ajax en vergroot malaise Vitesse

Reacties

FC Twente heeft in eigen huis Vitesse verslagen met 2-0. Luc Castaignos en Dusan Tadic scoorden en vergrootten daarmee de matige reeks van Vitesse, dat nu al vijf Eredivisie-duels op rij zonder zege is en tot overmaat van ramp Patrick van Aanholt ook nog eens een rode kaart zag krijgen.

Twente blijft in kielzog Ajax en vergroot malaise Vitesse

Hoewel Twente aantrad zonder de met fysieke ongemakken kampende Rasmus Bengtsson (knie), Youness Mokhtar (lies) en Robbert Schilder (ziek) was de thuisploeg voor rust veel gevaarlijker. Keer op keer verzuimden de Tukkers evenwel de trekker over te halen of stond doelman Piet Velthuizen in de weg.

Mike Havenaar torent hier boven Cuco Martina uit, maar kon ook niets veranderen aan de improductiviteit van Vitesse van de laatste weken.
Mike Havenaar torent hier boven Cuco Martina uit, maar kon ook niets veranderen aan de improductiviteit van Vitesse van de laatste weken.

Castaignos schoot zijn inzet tegen de voeten van Velthuizen, Promes zag de Vitesse-goalie eveneens redding brengen. De grootste kans was voor Dusan Tadic die de bal op het lichaam van Velthuizen knalde, waarna ook Quincy Promes en Kyle Ebecilio nog kansen om zeep hielpen. Vitesse zette daar alleen een enorme afstandsknal van Marko Vejinovic tegenover. Zijn schot vloog maar net langs de kruising.

Tien minuten na de onderbreking was Twente wél trefzeker. Castaignos werd bediend door Andreas Bjelland en schoof koeltjes zijn dertiende competitiedoelpunt binnen. Daarmee was hij tevens voor het vijfde thuisduel op rij trefzeker. Vier minuten later incasseerde de ploeg van trainer Peter Bosz nog een tegenvaller. Voor een harde sliding op de benen van Tadic kreeg Van Aanholt een rode kaart van arbiter Pieter Vink.

Met tien man kon Vitesse vervolgens geen vuist meer maken en maakte Tadic met een schitterende stift (zijn elfde goal en pas derde velddoelpunt) na voorbereidend werk van Castaignos aan alle twijfel een einde. Wel claimden de Arnhemmers nog een strafschop toen Cuco Martina spits Mike Havenaar in het zestienmetergebied omver trok, maar net als in de eerste helft wees Vink niet naar de stip. Toen was Martina juist het slachtoffer en Jan-Arie van der Heijden de boosdoener.

Kelvin Leerdam probeert Quincy Promes de goal te ontfutselen.
Kelvin Leerdam probeert Quincy Promes de goal te ontfutselen.

Door deze nederlaag is Vitesse nu al vijf duels op rij in de Eredivisie zonder zege. Hoewel na de winterstop PEC Zwolle nog wel werd verslagen met 2-1, volgde daarna puntenverlies tegen NEC (1-1), Feyenoord (1-1), AZ (0-2) en ADO Den Haag (0-0). De ploeg van Bosz heeft evenveel punten als nummer Feyenoord, maar weet bijvoorbeeld PSV slechts vijf punten achter zich. De Arnhemse titelaspiraties kunnen voorlopig de koelkast in. Bovendien werd voor het eerst in acht uitwedstrijden weer eens verloren en is de ploeg ook al drie optredens zonder goal.

Voor Twente geldt dat niet. Die ploeg kwam tot op een punt van Ajax, dat zondag aantreedt tegen SC Heerenveen in Amsterdam. De tweede plek is deels gebaseerd op een reeks goede thuiswedstrijden. Vijf keer op rij werd er gewonnen in de Grolsch Veste en de laatste thuisnederlaag dateert van 10 maart, toen uitgerekend Vitesse met 0-1 te sterk was. Met vorig seizoen meegerekend is Twente in Enschede al zestien duels op rij ongeslagen, waardoor de ploeg van Michel Jansen de grootste uitdager van Ajax blijft.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.