Tweede plek uit zicht voor PSV door verlies bij Heerenveen

PSV heeft op bezoek bij SC Heerenveen een pijnlijke nederlaag geleden: 3-0. Hierdoor verliest PSV het uitzicht op de tweede plaats.

PSV-trainer Ernest Faber moest noodgedwongen flink schuiven in zijn basisopstelling voor het uitduel met Heerenveen. Hij miste Memphis Depay (hamstringblessure) en Stijn Schaars (knie) door blessureleed en bracht daarvoor Luciano Narsingh en Adam Maher. Mathias 'Zanka' Jørgensen nam de plaats in van de geschorste Jeffrey Bruma.

Met deze gewijzigde opstelling worstelde PSV bij Heerenveen met zichzelf en de tegenstander. PSV had in de openingsfase een licht overwicht, maar werd nauwelijks gevaarlijk. Heerenveen sloeg na een half uur bij zijn eerste mogelijkheid direct toe. Bilal Basaçikoglu (foto boven) zag zijn eerste schot gekraakt door Jetro Willems, maar schoot in tweede instantie prachtig raak.

Karim Rekik ontvangt in de zestiende minuut een gele kaart van scheidsrechter Richard Liesveld. Hierdoor mist de verdediger van PSV volgende week de kraker tegen Feyenoord.

Na rust ging PSV verder zonder Ji-Sung Park en maakte Georginio Wijnaldum zijn entree. Ook de van een slepende rugblessure herstelde aanvoerder kon het tij echter niet keren. Spits Jürgen Locadia kreeg in de 64ste minuut een uitstekende kans om PSV op gelijke hoogte te schieten, maar hij raakte in eerste instantie de bal totaal verkeerd en stuitte bij de herkansing op Heerenveen-doelman Kristoffer Nordfeldt.

Genadeloos
In de slotfase moest PSV meer risico nemen om de gelijkmaker te forceren en dat strafte Heerenveen tien minuten voor tijd met een vlijmscherpe counter genadeloos af. Invaller Rajiv van La Parra gaf PSV-doelman Jeroen Zoet met een schot met buitenkantrechts het nakijken. Alfred Finnbogason strooide daarna extra zout in de wond van PSV door de buitenspelval te ontwijken en de 3-0 te maken.

Door de nederlaag lijkt PSV af te haken in de strijd om plaats twee, die recht geeft op deelname aan de voorronde van de Champions League. De Eindhovenaren staan op de vijfde plaats en kunnen nummer twee Feyenoord zondag zien uitlopen naar een voorsprong van zeven punten, als de Rotterdammers thuis afrekenen met degradatiekandidaat RKC Waalwijk. Heerenveen blijft zesde staan. Met nog drie duels te gaan bedraagt de achterstand op PSV vijf punten.