Twee late goals bezorgen NEC knappe zege in Moskou

NEC balanceerde tegen Spartak Moskou op de rand van uitschakeling in het UEFA Cup-toernooi. In de laatste minuten kreeg de Nijmeegse club echter de beloning voor het aanvallende spel en vertrok het met een terechte 2-1 overwinning.

In de 87ste minuut was het Lasse Schöne die met links uithaalde van buiten het strafschopgebied en doelman Stipe Pletikosa passeerde met een lage schuiver. Drie minuten eerder had invaller Jhon van Beukering voor de gelijkmaker gezorgd. De doelpunten waren het gevolg van een ware stormloop geweest, want NEC domineerde vrijwel de gehele wedstrijd.

Coach Mario Been had aanvankelijk verrassend genoeg Van Beukering buiten de basis gelaten. Joël Tshibamba kreeg de voorkeur boven de spits die tegen FC Volendam nog twee keer had gescoord. Met Rachid Bouaouzan en Moestafa El Kabir op de flanken gokte Been op de beweeglijkheid van zijn aanvallers.

Die tactiek kon al snel overboord. Na een hoekschop kon Serghei Covalciuc tussen vier NEC'ers geheel vrij binnenkoppen en stond het na twee minuten al 1-0. Spartak liet zich vervolgens inzakken en speelde nadrukkelijk op de counter.

Na mogelijkheden voor Lasse Schöne (schot voorlangs) en El Kabir (kopbal) in de eerste helft zette NEC in de tweede helft aan voor een offensief. Van Beukering kwam alsnog in de ploeg en met hem als puntspeler slaagden de Nijmegenaren erin Spartak vast te zetten op eigen helft.

Ramon Zomer kreeg de eerste grote kans op de gelijkmaker. De verdediger kopte de bal uit een vrije trap van Youssef El-Akchaoui recht op de vuisten van doelman Pletikosa. Vervolgens liet Van Beukering een aantal kansjes onbenut, maar in de 84ste minuut was het toch raak voor de spits. Na doorkoppen van invaller Collins John gaf Van Beukering met zijn hoofd de bal het laatste zetje. De goal van Schöne zette de wedstrijd volledig op zijn kop.

Dat NEC op dat moment nog leefde hadden de gasten te danken aan doelman Gábor Babos. De Hongaar redde in de slotfase op schoten van Alexander Proednikov en Roman Sjisjkin, terwijl Ivan Saenko de paal raakte.

Het bleef bij 1-2 en daardoor behoudt NEC kans op het bereiken van de volgende ronde. De Nijmegenaren hebben drie punten uit drie wedstrijden, net als Spartak Moskou. In de laatste groepswedstrijd tegen het al geplaatste Udinese heeft NEC daardoor alles nog in eigen hand.