Twaalf wedstrijden schorsing voor recidivist Joey Barton

De tuchtcommissie van de Engelse voetbalbond (FA) heeft Joey Barton (29) voor liefst twaalf wedstrijden geschorst. De Engelse middenvelder kreeg de zware sanctie voor zijn wangedrag in het slotduel van de competitie, toen hij met Queens Park Rangers met 3-2 onderuit ging in het kampioensduel van Manchester City.

Twaalf wedstrijden schorsing voor recidivist Joey Barton

In die wedstrijd werd het Engelse enfant terrible met een rode kaart weggestuurd omdat hij Carlos Tévez velde met een elleboogstoot. Na die actie trakteerde hij Sergio Agüero op een knietje en Vincent Kompany op een kopstoot. Een ander probleemkind, Mario Balotelli, kwam net te laat om als vierde ruzie te zoeken met Barton.

Voor de elleboogstoot kreeg Barton al een schorsing van vier duels (omdat Barton dit seizoen voor de tweede keer weggezonden werd) opgelegd. De twee acties daarna werden hem door de tuchtcommissie eveneens zwaar aangerekend, hetgeen inhoudt dat zijn totale schorsing twaalf duels zal bedragen. Mits Barton alle wedstrijden in de competitie uitzit, behelst zijn periode van afwezigheid dus ongeveer éénderde van de totale jaargang in de Premier League.

Barton zorgt geregeld op het veld, maar ook daarbuiten, voor ophef. Zo zat Barton al eens een gevangenisstraf uit voor mishandeling.

Dat de boosdoener op twitter er nog maar eens een schepje bovenop deed, zal de sanctie er niet lichter op gemaakt hebben. Nog op de wedstrijddag haalde Barton uit naar zijn criticasters en vertelde dat het belangrijkste, handhaving voor QPR, bewerkstelligd was.

In een verklaring stelt de tuchtcommissie het volgende: 'Er zijn gedragsregels waaraan iedereen zich in het voetbal dient te houden. Dergelijk gedrag ondermijnt het imago van het voetbal in ons land, zeker gezien de importantie van het desbetreffende duel. De wedstrijd was beslissend in de vaderlandse competitie en werd ook nog eens bekeken door miljoenen mensen van over de hele wereld.'

Of QPR nog actie onderneemt na het vernemen van de sanctie is nog niet bekend. Tevens heeft Barton zelf nog niet gereageerd. Foto: VI Images

Bekijk hier al onze video's