Turkse topvorm biedt weinig hoop voor Oranje

Reacties

In zijn jacht op deelname aan het EK is Oranje volledig afhankelijk van concurrent Turkije. De uitstekende vorm van de Turken biedt het Nederlands elftal weinig hoop.

Turkse topvorm biedt weinig hoop voor Oranje

Turkije is op dit moment bezig aan zijn langste ongeslagen reeks in negen jaar. Het land van bondscoach Fatih Terim heeft al zeven wedstrijden niet meer verloren. Vijf van die zeven wedstrijden leverden bovendien een zege op, waardoor Turkije het behalen van de derde plaats in Groep A van de EK-kwalificatiereeks volledig in eigen hand heeft.

Als Turkije ook zijn resterende twee EK-kwalificatiewedstrijden (Tsjechië-uit en IJsland-thuis) niet verliest, betekent het de langste reeks zonder verlies in bijna twintig jaar. In 1995 en 1996 bleef de Turkse ploeg liefst zestien wedstrijden achtereen zonder nederlaag.

Toch zou het niet voor het eerst zijn als Turkije zich vergaloppeert in de slotfase van een kwalificatiecyclus. Op weg naar het EK van 2004 ging het in de laatste wedstrijd mis. Met een thuisduel met Engeland voor de boeg had Turkije alles in eigen hand, maar doordat er niet gewonnen werd (0-0) was een play-off het gevolg. Daarin was Letland te sterk. Het WK van 2014 ging ook aan de neus van de Turken voorbij. Op de laatste speeldag volstond een zege om een ticket voor de play-offs te bemachtigen, maar er werd in eigen huis verloren (0-2). De tegenstander van toen? Nederland.

Nederland moet in zijn laatste twee wedstrijden (Kazachstan-uit en Tsjechië-thuis) een verschil van twee punten goedmaken met Turkije. Als beide landen in punten op gelijke hoogte eindigen gaat het play-offticket op basis van onderling resultaat naar de Turken.

Ongeslagen reeks Turkije
Datum Wedstrijd Uitslag Competitie
16/11/2014 Turkije-Kazachstan 3-1 EK-kwalificatie
28/03/2015 Nederland-Turkije 1-1 EK-kwalificatie
31/03/2015 Luxemburg-Turkije 1-2 Vriendschappelijk
08/06/2015 Turkije-Bulgarije 4-0 Vriendschappelijk
12/06/2015 Kazachstan-Turkije 0-1 EK-kwalificatie
03/09/2015 Turkije-Letland 1-1 EK-kwalificatie
06/09/2015 Turkije-Nederland 3-0 EK-kwalificatie
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.