Turkije stuurt Portugal met flinke kater richting het EK

Portugal, 17 juni tegenstander van Oranje op het EK, heeft zijn laatste wedstrijd in aanloop naar het toernooi in Polen en Oekraïne verloren. In eigen huis ging de ploeg van bondscoach Paulo Bento met 3-1 onderuit tegen Turkije, waar Umut Bulut de uitblinker was.

In Estádio da Luz traden de Portugezen aan met de sterkste elf, maar die maakten weinig indruk. Spits Hugo Almeida viel eveneens niet op, al had hij de pech dat Cristiano Ronaldo en Nani op de flanken vooral op zoek waren naar eigen succes. Ook verdedigend zag het er niet goed uit bij Portugal.

In de 35ste minuut zette Umut Bulut de bezoekers op voorsprong en zeven minuten na rust maakte de aanvaller van Toulouse er met een droge knal zelfs 0-2 van. Na een klein uur bracht Nani de spanning weer terug en kreeg Cristiano Ronaldo in de 65ste minuut de uitgelezen kans op de gelijkmaker, maar de ster van Real Madrid zag zijn strafschop gekeerd worden door Volkan Demirel.

Portugal zette nog wel aan, maar werd nauwelijks gevaarlijk. Kort voor tijd bepaalden de Turken de eindstand op 1-3, al kregen zij daarbij hulp van de Portugese verdediging. Pepe kreeg de bal door een ploeggenoot tegen zich aangeschoten, waarna de bal in eigen doel verdween.

Tijdens het EK is Portugal een van de tegenstanders van Nederland in Groep B. Over exact een week is Duitsland de eerste opponent voor de Portugezen, daarna volgen duels met Denemarken en Oranje. Foto: VI Images