Turkije direct naar EK na droomavond

Turkije heeft zich met een overwinning op IJsland (1-0) niet alleen verzekerd van de derde plaats in Groep A. De onverwachte zege van Kazachstan maakte het Turkse feest compleet; een EK-ticket.

IJsland, al zeker van een EK-ticket, had uitgesproken alles uit de kast te willen halen om de kwalificatie positief af te sluiten. 'We moeten zorgen dat we als groepswinnaar eindigen', stelde Gylfi Sigurdsson. 'Dan is onze uitgangspositie een stuk beter voor de loting voor het EK.'

Maar die motivatie was minder sterk dan de drang van Turkije om in Konya te winnen. Na een nog hoopvolle start werd in aanvallend opzicht weinig meer vernomen van IJsland. De ploeg van bondscoach Lars Lagerbäck moest zich beperken tot het beantwoorden van de aanwakkerende Turkse aanvalsstorm.

Pogingen van Oguzhan Özyakup, Arda Turan en Volkan Sen onderstreepten voor rust de ambities van Turkije om niets aan het toeval over te laten. Zaterdag was de eerste stap gezet op weg naar de EK-play-offs door Tsjechië op eigen veld te verslaan. Een punt tegen IJsland zou genoeg zijn.

Enkele oplevingen van IJsland daargelaten – Jon Dadi Bödvarsson en Kolbeinn Sigthórsson doken gevaarlijk op voor de Turkse doelman Volkan Babacan – was het vooral Turkije dat liet zien te willen winnen. Ook in de tweede helft had de thuisploeg het meeste initiatief.

Maar de zo vurig verlangde treffer bleef lang uit voor Turkije, dat in de 78ste minuut de kansen op een overwinning zag slinken. De rode kaart voor invaller Gökhan Töre na een gruwelijke overtreding op Bödvarsson maakte het karwei lastiger. Maar Selçuk Inan zorgde met zijn treffer in de 89ste minuut voor een bizarre ontknoping.

Voor Turkije kwam daardoor de ultieme droom uit. In het geval dat Kazachstan van Letland zou winnen, dan bleef de ploeg van Fatih Terim zelfs de play-offs bespaard. In Riga zorgde Islam Kuat voor een verrassende Kazachstaanse zege en bezorgde Turkije zo een direct EK-ticket als beste nummer drie.