Tsjechië overtuigt in eerste EK-test, IJsland moet buigen

Na het dwarsbomen van Nederland in de EK-kwalificatie hebben Turkije, Tsjechië en IJsland wisselende resultaten geboekt in de voorbereiding op het eindtoernooi in 2016.

Polen - IJsland 4-2
Gylfi Sigurdsson, die met drie goals in de twee interlands de beul voor Nederland was geweest, maakte zijn faam ook waar in de vriendschappelijke wedstrijd tegen Polen. De aanvoerder benutte in de vierde minuut een strafschop. Maar voor IJsland was het niet genoeg voor een succes. Kamil Grosicki en Bartosz Kapustka stelden orde op zaken voor Polen. Na de gelijkmaker van Alfred Finnbogason zorgde Robert Lewandowski in het laatste kwartier met twee doelpunten voor een mooi sluitstuk voor Polen.

Tsjechië – Servië 4-1
Servië slaagde er niet in in Ostrava Tsjechië bij te benen. In de eerste helft bleef de schade nog beperkt tot een doelpunt van Tomás Sivok, maar na rust kwam de Tsjechische aanval op gang. Tomás Necid uit een strafschop, Ladislav Krejci en Ondrej Zahustel maakten het verschil, waar Petar Skuletic de eer redde voor de Servische gasten.

Qatar – Turkije 1-2
Turkije, dat zich als beste nummer drie rechtstreeks plaatste voor het EK, heeft zichzelf behoed voor een pijnlijke oefennederlaag. De ploeg van bondscoach Fatih Terim keek tot halverwege de tweede helft tegen een 1-0 achterstand aan tegen Qatar. Doelpunten van Arda Turan en Cenk Tosun voorkwamen een blamage.