Tsjechië op rand van EK door ritueel Vrba en supersub Skoda

Reacties

De Tsjechische bondscoach Pavel Vrba vond tegen Kazachstan het geluk aan zijn zijde. Niet alleen betaalde zijn bijgeloof in een ritueel zich opnieuw uit, ook zag hij dat invaller Milan Skoda uitgroeide tot gouden wissel. Tsjechië staat met zes punten meer dan Nederland daardoor op de rand van kwalificatie voor het EK van volgend jaar.

Tsjechië op rand van EK door ritueel Vrba en supersub Skoda

Net als Oranje keek ook Tsjechië donderdagavond tegen een 1-0 achterstand aan, maar in tegenstelling tot de ploeg van bondscoach Danny Blind knokte de concurrent in Groep A zich nog naar een 2-1 overwinning. 'Dit toont de enorme innerlijke kracht van het team', reageerde Vrba na afloop van de belangrijke zege. 'Misschien heeft de nationale ploeg niet meer de naam van weleer, maar we halen er wel het maximale uit'.

Vrba had een belangrijke hand in de zege. Zo smeet hij in de tweede helft uit bijgeloof zijn jas op de grond op om zijn spelers aan te moedigen. 'Ik weet nog goed dat we met Viktoria Plzen tijdens de kwalificatie voor de Champions League eens met 1-0 achter stonden tegen Rosenborg. Toen gooide ik mijn jas ook op de grond, ook al regende het. Het hielp toen, want we wonnen en gingen door. Nu had ik het iets gemakkelijker, want het was gestopt met regenen', grapte hij.

Milan Skoda (nummer 11) maakte zijn reputatie als topschutter van Slavia Praag waar. In de Tsjechische competitie was de 29-jarige spits sinds vorig seizoen goed voor 25 goals in 33 duels.
Milan Skoda (nummer 11) maakte zijn reputatie als topschutter van Slavia Praag waar. In de Tsjechische competitie was de 29-jarige spits sinds vorig seizoen goed voor 25 goals in 33 duels.

Crucialer was het inbrengen van Skoda tijdens de rust. 'We wilden simpeler gaan spelen, met voorzetten het hoofd van Skoda vinden. We moesten wel, want in de eerste helft hanteerden we een te laag tempo. Na rust zijn we sneller de aanval gaan zoeken.' Dat betaalde zich uit. De 1 meter 90 lange spits scoorde twee keer. Tot vreugde van de fans van Slavia Praag, de werkgever van Skoda. 'Ik hoorde op de tribunes zijn naam al worden gescandeerd. Ik heb ernaar geluisterd, dat heeft goed uitgepakt.'

Toch kwam ook Tsjechië goed weg. Vóór de gelijkmaker in de 74ste minuut kreeg Kazachstan een enorme kans op de 0-2. Vrba erkende zijn geluk. 'Want als de Kazakken in de counter hadden toegeslagen toen ze met twee tegen één uitbraken, zouden we uiteindelijk alsnog hebben gefaald.' Dat gebeurde niet, waardoor het EK dichtbij is. 'We hebben nog maar drie punten nodig, dan zijn we waarschijnlijk geplaatst.' Geen reden om al feest te vieren. 'Want we hebben nog niets.'

Strohalm
Daarmee slaat Vrba de spijker op zijn kop, want met wedstrijden tegen Letland (uit), Turkije (thuis) en Nederland (uit) liggen er wellicht toch nog kansen voor de mannen van bondscoach Danny Blind. Als Tsjechië in aanloop naar het slotduel op 13 oktober in De Arena nog drie punten inlevert ten opzichte van Oranje, kan dat zich bij een zege op de laatste speeldag op basis van onderling resultaat nog direct plaatsen voor het EK. Het is de laatste strohalm waaraan Oranje zich vast kan klampen.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.