Trio Van Gaal/Blind/Kluivert brengt successen voor Ajax

Louis van Gaal wordt vrijdagmiddag gepresenteerd als de nieuwe bondscoach van het Nederlands elftal. Danny Blind en Patrick Kluivert zullen hem bij Oranje assisteren. In het verleden was de samenwerking tussen Van Gaal en de twee voormalige Ajax-spelers uiterst succesvol. Met Danny Blind als captain en Patrick Kluivert als aanstormend toptalent won Ajax in de 1994/95 de Champions League en vervolgens de wereldbeker voor clubteams. Louis van Gaal volgde Leo Beenhakker in 1991 op als hoofdcoach van Ajax en wat volgde was een ware triomftocht van de hoofdstedelingen. Met de ervaren captain Danny Blind als verlengstuk in een elftal dat verder vooral uit jonge spelers zoals Patrick Kluivert bestond, veroverde Ajax de Nederlandse, Europese en mondiale velden.

Trio Van Gaal/Blind/Kluivert brengt successen voor Ajax

Het eerste succes was de winst van de UEFA Cup in het seizoen 1991/92. De overwinning in het tweeluik tegen Torino kwam wel met moeite tot stand. Ajax won zijn eerste en enige UEFA Cup op basis van de gemaakte uitdoelpunten.

In Turijn werd het door goals van Wim Jonk en Stefan Pettersson 2-2. De Braziliaanse spits Casagrande zorgde voor de Italiaanse doelpunten. In het Olympisch Stadion maakte Ajax het karwei met de minimale marge af door 0-0 gelijk te spelen.

Wat volgde was een heuse hegemonie in de Eredivisie. Het kampioenschap in 1993/94 werd nog moeizaam binnengesleept, omdat Feyenoord lang aanhaakte. Het seizoen daarop verdedigde Ajax zijn landstitel met groot machtsvertoon. Met 27 overwinningen, zeven gelijke spelen en 106 doelpunten bleef de concurrentie in de hoedanigheid van nummer twee Roda JC ver achter.

Ook in de Champions League bleven De Godenzonen van Van Gaal ongeslagen. Het ervaren centrum met Blind en de van AC Milan teruggekeerde Frank Rijkaard vormde dat jaar de basis voor de eindzege in het CL-toernooi. Het late doelpunt in het Prater Stadion in Wenen van Kluivert betekende de onttroning van Milan als Europa's beste en de eerste Europa Cup I-winst van Ajax sinds 1973. Ajax in de CL-finale van 1995 tegen Milan. Staand (vlnr): Edwin van der Sar, Clarence Seedorf, Frank Rijkaard, Finidi George, Ronald de Boer en Danny Blind. Gehurkt: Jari Litmanen, Michael Reiziger, Edgar Davids, Marc Overmars en Frank de Boer. De bekroning van het tijdperk Van Gaal volgde in december 1995. In de wereldbekerfinale tegen Grêmio kwam het na 120 minuten doelpuntloos voetbal op strafschoppen aan. Een misser van Kluivert werd Ajax niet fataal, omdat ook de Brazilianen twee keer misten vanaf elf meter. Vervolgens was het Blind die de beslissende strafschop ijskoud tegen de touwen schoot.

Na de succesperiode bij Ajax vertrok Van Gaal in de zomer van 1997 naar Barcelona. Tegelijkertijd maakte Kluivert de overstap naar AC Milan. Na een weinig succesvole periode in Milaan kwam het één seizoen later alweer tot een hereniging tussen Van Gaal en zijn pupil.

Met Kluivert in de punt van de aanval en verder ook andere oud-Ajacieden als Frank en Ronald de Boer, Michael Reiziger en Winston Bogarde en de Oranje-internationals Ruud Hesp, Phillip Cocu en Boudewijn Zenden won Barça in 1999 de landstitel.

Tot verdere successen zou het partnerschap van Van Gaal en Kluivert in de jaren bij Barcelona, en tussen 2000 en 2002 ook bij Oranje, niet meer leiden. Wel kwamen de twee elkaar nog tegen. Onder Van Gaal liep Kluivert in het seizoen 2008/09 bij AZ stage in het kader van zijn trainersopleiding. Aan het eind van dat seizoen stond Van Gaal in Alkmaar met de kampioensschaal in zijn handen.

Waar Kluivert en Van Gaal ook als trainer al samenwerkten, stonden Van Gaal en Blind in het seizoen 2005/06 juist tegenover elkaar als trainer. Blind had Ajax onder zijn hoede en dwong via de play-offs een plaats in de voorrondes van Champions League af, nadat de Amsterdammers in de competitie nog vierde waren geworden. AZ werd dat seizoen tweede, maar moest genoegen nemen met een UEFA Cup-ticket.

In de onderlinge Eredivisieduels hielden Van Gaal en Blind elkaar in evenwicht. Ajax won in eigen stadion met 1-0, AZ hield de punten met een 4-2 overwinning eveneens in eigen huis. (Tim Vos) Louis van Gaal (links), Patrick Kluivert (rechts) en zijn moeder Lidwina met de in 1995 gewonnen Europa Cup I. Foto: VI Images

Bekijk hier al onze video's