Trefzekere verdedigers houden Ajax in spoor van Feyenoord

Ajax heeft de tweestrijd met Feyenoord om de landstitel vervolgd met een zege op Heracles Almelo: 4-1. De verdedigers van de ploeg van trainer Peter Bosz hadden zondagmiddag een groot aandeel in de zege.

Ajax speelde in de eigen Arena zeker niet zijn beste wedstrijd van het seizoen. Het verschil werd pas in de tweede helft gemaakt door verdedigers Davinson Sánchez en Matthijs de Ligt. Laatstgenoemde kwam na rust als invaller in het veld voor de geblesseerde Nick Viergever en maakte zijn eerste Eredivisie-doelpunt voor de Amsterdammers.

Het begin van Ajax was prima. Kasper Dolberg kreeg al in de achtste minuut een enorme kans na een goede pass van Davy Klaassen, maar de redding van doelman Bram Castro mocht er zijn. De keeper redde niet veel later ook op een poging van Bertrand Traoré. Daarna was het Heracles dat de aanval zocht. Kristoffer Peterson passeerde goalie André Onana, maar kreeg de bal niet in het doel. Samuel Armenteros scoorde wel, maar zijn treffer werd afgekeurd vanwege buitenspel.

De vermakelijke wedstrijd ontbrandde in de 23ste minuut definitief door de 1-0 van Dolberg. Na een schot van Klaassen was het voor de Deen een simpel klusje om uit de rebound te scoren, waardoor hij met elf doelpunten nu samen met Klaassen clubtopscorer is. Lang kon Ajax niet genieten van de voorsprong, want twee minuten later trok Heracles de stand alweer gelijk. Armenteros kopte raak uit een uitstekende voorzet van Wout Droste.

Heracles Almelo viert feest na de gelijkmaker van Samuel Armenteros. Het bleek uiteindelijk niet genoeg om Ajax van de winst te houden.

Bij Heracles groeide Castro in de eerste helft uit tot de uitblinker met meerdere fraaie reddingen. Tien minuten na rust kwam Heracles goed weg toen arbiter Serdar Gözübüyük geen strafschop gaf na een duw in de rug van Dolberg, maar het bleek uitstel van executie. Nadat Hakim Ziyech alleen voor Castro nog miste, was de sluitpost kansloos toen de zeventienjarige De Ligt in de 56ste minuut met een kopbal uit een corner van diezelfde Ziyech voor de 2-1 zorgde.

Vier minuten later werd het zelfs 3-1. Davinson Sánchez stoomde op en pegelde van twintig meter fraai raak in de verre hoek. Heracles liet aanvallend ook van zich horen, maar Jaroslav Navratil faalde twee keer opzichtig in de afronding. In de 72ste minuut leefde De Arena op toen David Neres zijn debuut maakte. De winteraankoop - die Dolberg afloste - slaagde er in de resterende minuten niet in om zijn stempel op de wedstrijd te drukken. Traoré maakte er vlak voor tijd nog wel 4-1 van door de bal binnen te tikken na een vrije trap van Ziyech.

Ajax neemt door de zege afstand van nummer drie PSV, dat nu zes punten minder heeft dan de club uit Amsterdam. De achterstand op koploper Feyenoord bedraagt weer vijf punten, maar op basis van doelsaldo is Ajax wel wat dichterbij gekomen. De Rotterdammers hebben echter nog steeds een doelsaldo van plus twaalf ten opzichte van hun grootste concurrent. Ajax slaagde er tegen Heracles niet in om het record van meeste achtereenvolgende clean sheets te verbeteren. Het record van zeven duels zonder tegengoal werd vorige week geëvenaard. Er staan in de Eredivisie nog tien speelrondes op het programma.