Trefzekere Mertens ten koste van Dost naar laatste vier

Napoli heeft zich zonder overmatige inspanning geplaatst voor de halve finale van de Europa League. De ploeg van trainer Rafael Benítez speelde, in navolging van de spetterende heenwedstrijd, in eigen huis gelijk tegen VfL Wolfsburg: 2-2.

Het eerste duel werd met liefst 4-1 gewonnen door de Italiaanse topclub, waardoor de return een formaliteit leek te worden. Zeker na het afhaken van de geblesseerden Kevin De Bruyne en Andre Schürrle. Overigens ontbrak Bas Dost in de basis omdat trainer Dieter Hecking koos voor Nicklas Bendtner.

Dost begon afgelopen zondag tegen Schalke 04 (1-1) ook al op de bank. De Nederlander - die in de slotfase in de ploeg kwam - schoot in de eerste weken van 2015 met scherp, maar staat inmiddels al lange tijd droog. Zonder Dost, Schürrle en De Bruyne kregen de Duitsers wel kansen. Maar waar die kansen onbenut bleven sloeg José Callejón al vroeg in de tweede helft toe. Het schot van de Spanjaard werd van richting veranderd, waardoor doelman Diego Benaglio kansloos was: 1-0.

Even later was het opnieuw raak, dit keer via Dries Mertens. De kleine Belg zette uit een rebound de marge op twee in Napels. Het slotakkoord was voor de bezoekers. Binnen twee minuten zorgden Timm Klose en Ivan Perišic alsnog voor een gelijkspel, waardoor de nummer twee van de Bundesliga met opgeheven hoofd het Europese toernooi afsluit.

Napoli, waar de niet wedstrijdfitte Jonathan De Guzman ontbrak, plaatst zich voor het eerst sinds het seizoen 1988/89 bij de laatste vier in een Europees toernooi. Destijds won Napoli de UEFA Cup ten koste van VfB Stuttgart.