Trefzekere jubilaris Kuijt in spoor Van Hanegem en Cruijff

Reacties

Dirk Kuijt bewees zaterdag in zijn zeshonderdste competitieduel nog maar eens nog lang niet versleten te zijn. De 36-jarige aanvoerder van Feyenoord voegde zich met zijn twee belangrijke treffers tegen Excelsior in een select rijtje veteranen die ooit scoorden voor de Rotterdammers.

Trefzekere jubilaris Kuijt in spoor Van Hanegem en Cruijff

Tijdens de eerste duels was Kuijt nog niet de dragende speler die de 105-voudig international vorig seizoen zo vaak was. Trainer Giovanni van Bronckhorst haalde de Katwijker tot diens ongenoegen zelfs twee keer voortijdig naar de kant. Zaterdag mocht Kuijt weer negentig minuten op het veld blijven staan, hongerig als hij was om een derde doelpunt te maken. Dat kwam er niet, maar zijn twee treffers waren gezien zijn leeftijd ook al bijzonder.

In de historie van Feyenoord waren er immers slechts vier spelers nóg ouder toen ze voor de Rotterdammers scoorden: Willem van Hanegem (38), Michael Mols (37), Pierre van Hooijdonk (37) en Johan Cruijff (37). Om dat kwartet te achterhalen zal Kuijt nog minimaal een jaar door moeten gaan, want de vier andere oudjes waren allemaal al 37 jaar of ouder toen ze hun laatste treffer in dienst van Feyenoord maakten. De huidige captain van de Rotterdammers bereikt die leeftijd op 22 juli.

In een ander opzicht is Kuijt het viertal al wel gepasseerd. Met 92 Eredivisie-doelpunten staan op de topscorerslijst aller tijden van Feyenoord alleen Ove Kindvall (129 goals) en Cor van der Gijp (162) nog boven hem. De Trots van Zuid is ook de club waarvoor Kuijt het vaakst scoorde in competitieverband, terwijl hij voor Liverpool (208) en FC Utrecht (160) méér competitieduels speelde. Voor beide clubs scoorde Dirk Duracell 51 keer in respectievelijk de Eredivisie en de Premier League (zie tabel onder).

Dat Kuijt 21 van zijn 92 competitiegoals voor Feyenoord maakte sinds zijn terugkeer in De Kuip, bewijst dat zijn rentree in persoonlijk opzicht vooralsnog geslaagd is. Voor de man die in zijn lange loopbaan alleen één keer kampioen werd met Fenerbahçe, is zijn tweede periode in De Kuip pas echt compleet met een landstitel. Kuijt kan daar zelf een bijdrage aan leveren door ook de komende dertig duels te spelen zoals zaterdag. In je zeshonderdste competitieduel twee keer scoren, is immers maar weinigen gegeven.   

De zeshonderd competitieduels van Dirk Kuijt
Periode Club Duels Goals
1998-2003 FC Utrecht 160 51
2003-2006 Feyenoord 101 71
2006-2012 Liverpool 208 51
2012-2015 Fenerbahçe 95 26
2015-nu Feyenoord 36 21
Totaal 600 220
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.