Treffers Hoesen en De Leeuw niet genoeg voor zege bij AZ

FC Groningen leek in de uitwedstrijd tegen AZ af te stevenen op een overtuigende zege, maar moest in het laatste half uur toch toestaan dat de Alkmaarders langszij kwamen: 2-2. Desondanks waren er voldoende pluspunten te noteren voor de bezoekers.

Na drie nederlagen in vier duels was het begin oktober voor trainer Erwin van de Looi zo klaar als een klontje: hij moest ingrijpen. Tegen Excelsior bleek vorige week wat dat betekende: het 4-3-3-systeem was overboord gegooid. FC Groningen zou het seizoen vervolgen met twee spitsen: Danny Hoesen en Michael de Leeuw. Hoesen was als eenzame spits nog niet tot scoren gekomen sinds zijn komst van Ajax, voor De Leeuw was er in de oude formatie geen vaste basisplaats.

Toeval of niet, in Alkmaar waren beide aanvallers (foto) trefzeker. De Leeuw kopte al na tien minuten raak uit een corner van Tjaronn Chery, terwijl Hoesen in de 52ste minuut in zijn tiende competitieoptreden voor Groningen eindelijk de ban brak in de Eredivisie. De rappe Jarchinio Antonia bood de 23-jarige spits een niet te missen kans door de bal bij de tweede paal neer te leggen, de intikker was voor Hoesen een koud kunstje.

Nemanja Gudelj, hier in duel met collega-doelpuntenmaker Michael de Leeuw, miste een penalty maar scoorde uit een vrije trap.

Daarmee deed Hoesen wat Eric Botteghin en Hans Hateboer, die jammerlijk miste na ook al een prima voorzet van Antonia, daarvoor hadden nagelaten. Het gebrek aan daadkracht bij de Groningse rechtsback kende zijn gelijke in wat AZ op de mat legde. De Alkmaarders stichtten behoudens een schot van Celso Ortiz in de eerste minuut tegen de paal nauwelijks gevaar. Pas toen scheidsrechter Pol van Boekel na een uur een penalty toekende, werd de ploeg van John van den Brom echt wakker.

Dat gold aanvankelijk nog niet voor Nemanja Gudelj, die de strafschop tegen de lat schoot. Nadat Mikhail Rosheuvel wel oplettend genoeg was om de rebound binnen te tikken, ontspon zich in het laatste half uur toch nog een spannend schouwspel. Tjaronn Chery was met een schot op de paal dicht bij 3-1, maar even later maakte Gudelj zijn gemiste penalty goed door een vrije trap langs Sergio Padt te krullen (2-2).

De ingreep van Van de Looi betaalde zich daardoor ook in Alkmaar slechts deels uit. Met het eerste punt in een uitwedstrijd sinds de uitzege op Go Ahead Eagles tijdens de eerste speelronde blijft Groningen wel gelijke tred houden met AZ, dat zich met de late opleving herstelde van de 3-0 nederlaag bij PSV. Beide clubs hebben veertien punten.