Treffer Jóhannsson verbloemt geploeter AZ tegen Vitesse

AZ heeft in eigen huis een nipte overwinning op Vitesse geboekt: 1-0. Vitesse zocht in de tweede helft naar de gelijkmaker, maar die kwam er niet. Zodoende werd de Amerikaanse spits Aron Jóhannsson de gevierde man bij de Alkmaarders.

Door aanhoudende knie- en liesklachten kon Jóhannsson (foto) tot vandaag nog nauwelijks zijn naam als doelpuntenmaker waarmaken. Zijn laatste goal in de Eredivisie dateerde alweer van 6 april toen hij tegen Roda JC het net vond. Vandaag kwam voor de aanvaller zijn zoektocht naar een treffer eindelijk ten einde toen hij Eloy Room, de vervanger van Piet Velthuizen, al koppend versloeg in de veertiende minuut.

De aangever bij het openingsdoelpunt mocht eveneens niet onvermeld blijven. Thom Haye zette zijn doorbraak bij AZ door. Hij leverde op fraaie wijze de indraaiende voorzet en toonde tot zijn wissel in de zeventigste minuut een verrijking te zijn voor de ploeg van trainer John van den Brom. Bijna was Haye (op de achtergrond van de foto gefeliciteerd na zijn assist) in de eerste helft de maker van de 2-0, maar Room tikte zijn afstandsschot uit de kruising.

Vitesse kon mede door AZ het zo geliefde combinatiespel niet goed tot uitvoering brengen en was voor rust voornamelijk gevaarlijk bij dode spelsituaties. AZ-goalie Esteban hoefde, hoewel hij een voortdurende bron van onrust was, geen tegentreffer toe te staan.

Na rust drukte Vitesse de Alkmaarders volledig terug op eigen helft. Denys Oliynyk kopte de bal boven op de lat en Van den Brom kon opgelucht ademhalen toen een treffer van Jan-Arie van der Heijden (terecht) werd afgekeurd. In de slotfase stond AZ onder enorme druk, maar werd de overwinning toch binnengehaald. Dat was mede te danken aan de niet helemaal fitte Esteban. Hij had, zonder ook maar één inzet klemvast te pakken, stééds een antwoord bij een aanhoudende stroom afstandsschoten. Met zijn onorthodoxe manier van keepen behield hij zo de Alkmaarse punten.

Door de nipte zege komt AZ in ieder geval voor even op gelijke hoogte met de gedeelde nummers drie FC Twente en Feyenoord. De Rotterdammers treffen vanavond FC Dordrecht in eigen huis en Twente speelt zondag. Voor Vitesse, dat maar twee punten uit de laatste vier duels pakte, is de nederlaag een flinke domper. Niet alleen staat trainer Peter Bosz na dertien (!) ontmoetingen met AZ nog altijd op nul zeges, ook dreigen de Arnhemmers verder af te zaken en raakt het linkerrijtje verder weg.