Trapani, voetbaltrots van het verre westen

Reacties

In het kader van de Maand van het Italiaanse voetbal licht VI elke dag een bijzonder stadion uit. In de rubriek Betonbak van de Dag deze keer aandacht voor Stadio Polisportivo Provinciale, de thuishaven van Trapani.

Trapani, voetbaltrots van het verre westen

Pas als je in Trapani geweest bent, besef je hoe groot Italië is. Het stadje ligt op de uiterste westpunt van Sicilië. Hier is Tunesië dichterbij dan het Italiaanse vasteland. Niet alleen in letterlijke zin, want door de lange Arabische overheersing van West-Sicilië heeft Trapani net als veel steden in deze streek Noord-Afrikaanse kenmerken.

Vanaf Milaan ben je met de auto en boot naar Trapani bijna een dag onderweg. Bijna werd hier dit seizoen Serie A gespeeld, want de Siciliaanse club bereikte afgelopen seizoen de finale van de play-offs om promotie van de Serie B. Veel Italiaanse voetbalfans waren blij dat de promotie van Trapani uitbleef. Niet alleen omdat het een verre reis bespaart, maar ook omdat Stadio Polisportivo Provinciale een van de weinige Italiaanse stadions is met een kunstgrasmat.

Een prachtig uitzicht over het stadion krijg je vanaf de Monte Erice, de berg die Trapani overschaduwt. De nepmat van Trapani blijft de Serie A in elk geval nog een jaar bespaard, want na zestien duels staan de eilanders troosteloos onderaan in de Serie B. Daarmee deelt Trapani in de algehele malaise van het Siciliaanse voetbal. Palermo staat namelijk op degraderen uit de Serie A, terwijl Akragas, Catania en Messina er weinig van bakken op het derde niveau. Het enige voordeel van die teloorgang is dat Stadio Polisportivo Provinciale volgend seizoen in elk geval van een derby verzekerd lijkt.

De ultieme Italië Special

De Italië Special ligt vanaf 1 november in de winkel. Hij is ook te bestellen in de VI Webshop.
Bestel de Italië Special

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.