Transferdagboek 31/07: Soldado, Lewandowski, Bale

Het nieuwe seizoen lonkt, en het zijn de transferperikelen die het nieuws regeren. Voetbal International houdt dagelijks de stand van zaken bij.

Transferdagboek 31/07: Soldado, Lewandowski, Bale

Robert Soldado is weer een stap dichter bij een vertrek naar Tottenham. Valencia heeft inmiddels bevestigd dat een overgang aanstaande is. Alleen het gebruikelijke gesteggel over vergoedingen voor zaakwaarnemers en een betaling over verschillende termijnen kan een transfer nog in de weg staan. De totale transfersom staat al wel vast: dertig miljoen euro.

Door de aanstaande transfer kijkt Valencia al naar de toekomst. Als vervanger heeft de club Hélder Postiga op het oog, die juist op weg leek naar Málaga. De dertigjarige spits uit Portugal scoorde het afgelopen seizoen veertien keer in de Primera División, maar kon daarmee niet voorkomen dat Real Zaragoza degradeerde.

Overigens wordt ook een andere naam weer nadrukkelijker genoemd in Valencia. Fernando Torres zou nadenken over een vertrek bij Chelsea. Torres zou in Spanje zijn in Engeland geschonden blazoen weer kunnen oppoetsen.

In Spanje kende hij zijn bloeiperiode bij Atlético Madrid, voordat hij naar Liverpool toog. Ook daar was Torres succesvol, maar bij Chelsea ging het ondanks de successen van de ploeg met de spits zelf minder. Een terugkeer op Spaanse bodem zou daarbij helpen, al heeft Torres al wel laten doorschemeren niet zo heel veel zin te hebben in de Europa League.

Al diverse keren leek het ervan te komen, maar nu heeft Fenerbahçe aangekondigd opnieuw in onderhandeling te zijn met Oscar Cardozo. De spits moet voor een kleine twintig miljoen euro overgenomen worden van Benfica. Het alternatief is voor de zekerheid ook al benaderd. Mocht de deal met Cardozo afketsen, dan wordt Emmanuel Emenike mogelijk binnengehaald. Voor de spits van Spartak Moskou zou het een terugkeer betekenen, aangezien hij ook in 2011 al voor de Turkse grootmacht uitkwam. 'Ik heb het te accepteren dat ik bij Dortmund moet blijven', sprak Robert Lewandowski twee weken geleden, maar de spits van Borussia Dortmund is woest op zijn werkgever. 'Ik voel me bedrogen', reageerde Lewandowski in het Poolse Fakt. 'Ik hou me altijd aan mijn woord, maar ik heb ondervonden dat de club heel anders in elkaar steekt. Ze beloven me iets en doen vervolgens exact het tegenovergestelde. Dat steekt me omdat ik altijd eerlijk ben geweest richting de club.'

Wat er precies is voorgevallen tussen Dortmund en Lewandowski laat de aanvaller in het midden. Bayern München wilde hem graag overnemen, maar zijn club heeft aangegevn dat dat geen optie is. En aangezien het contract met Dortmund medio 2014 afloopt, ziet het er naar uit dat Lewandowski over een jaar transfervrij vertrekt. 'Ik zal echter mijn best blijven doen voor Dortmund, want ik ben een professional. Maar ik kan niet uitsluiten dat deze perikelen toch mijn spel gaan beïnvloeden.'

Barcelona is op zoek naar een nieuwe centrale verdediger, maar hoeft niet aan te kloppen bij Vincent Kompany (foto). In gesprek met Manchester Evening News laat de 27-jarige verdediger weten dat hij niet wil vertrekken bij Manchester City. De Belgische aanvoerder van The Citizens heeft het uitstekend naar zijn zin bij de Engelse grootmacht, waar hij nog een contract heeft tot medio 2018. Eerder werd Barça ook in verband gebracht met de Brazilianen Thiago Silva (Paris Saint-Germain) en David Luiz (Chelsea), terwijl ook de Belgen Thomas Vermaelen (Arsenal) en Jan Vertonghen (Tottenham Hotspur) op de verlanglijst van Barcelona-trainer Gerardo Tata Martino zouden staan. Maar nog altijd is het de Catalanen niet gelukt om een verdediger aan hun selectie toe te voegen.

De transfermarkt is nog een maand open en Gareth Bale hoopt dan ook nog op een akkoord tussen Tottenham Hotspur en Real Madrid. Daniel Levy, voorzitter van The Spurs, wil zijn sterspeler niet laten vertrekken, maar de Welshman hoopt dat zijn club toch nog overstag gaat. Naar verluidt wil Real honderd miljoen euro betalen, wat een nieuw wereldrecord zou betekenen.

Mogelijk kunnen de vader en moeder van Bale nog een rol spelen in de transfer, want volgens The Guardian staat er komende maandag een afspraak gepland tussen Levy en de ouders van de 24-jarige aanvallende middenvelder. Zij hopen de voorzitter te overtuigen Bale toch naar Madrid te laten gaan.

Overigens heeft een van de mogelijk toekomstige ploeggenoten van Bale zich nogal wereldvreemd uitgelaten. Sergio Ramos noemde het transferbedrag van rond de honderd miljoen euro namelijk 'niet zo veel geld'. Een opmerkelijke zienswijze aangezien ook in de glitter en glamourwereld die profvoetbal heet honderd miljoen euro een ongekend hoge transfersom is. Bale heeft zelf al aangegeven geen transferverzoek in te zullen dienen en datzelfde geldt voor Luis Suarez. Arsenal bood onlangs 46 miljoen euro voor de Liverpool-aanvaller, waardoor een clausule in zijn contract werd geactiveerd. The Reds moesten de Uruguayaan laten onderhandelen met Arsenal, maar de overgang is daardoor niet in een stroomversnelling geraakt.

Arsenal hoopte Suarez te overtuigen en daarmee een transfer te forceren. Maar de voormalig Ajax-aanvaller is niet van plan om het hogerop te zoeken en lijkt zich te hebben neergelegd bij een langer aanblijven in Liverpool. Maar volgens Metro is er een geïnteresseerde club bijgekomen: Tottenham zou Suarez willen halen als het tóch besluit om Bale te verkopen.

Verderop in Liverpool bereidt Everton zich vast voor op een mogelijk vertrek van Marouane Fellaini, die in de belangstelling staat van Manchester United. Joey Barton is in beeld om het middenveld van The Toffees te versterken. De dertigjarige Engelsman staat nog tot medio 2015 onder contract bij Queens Park Rangers, dat vorig seizoen degradeerde uit de Premier League.

Bekijk hier al onze video's