Transferdagboek 29/01: Henrique, Mourinho en Kaká

Met de start van een nieuwe kalenderjaar is ook de transfermarkt in de voetbalwereld weer open. Oftewel: vliegende directeuren, op transfers azende spelers en in de geldbuidel tastende clubs. Voetbal International houdt dagelijks de stand van zaken bij.

Transferdagboek 29/01: Henrique, Mourinho en Kaká

Voormalig SC Heerenveen-aanvaller Paulo Henrique is volgens L'Equipe zo goed als rond met de Portugese topclub Sporting Lissabon. De Braziliaan komt volgens de Franse krant op huurbasis over van Trabzonspor naar Lissabon, dat ook nog eens een eerste optie tot koop heeft.

In de Portugese hoofdstad wordt de aanvaller, die een ongelukkige periode kende in Turkije, de nieuwe ploeggenoot van de Nederlanders Khalid Boulahrouz, Stijn Schaars en Ricky van Wolfswinkel. Met de laatstgenoemde moet de Braziliaan voor doelpunten gaan zorgen om zodoende weer de weg omhoog in te slaan.

Van de Portugese hoofdstad, naar de Portugese coach van Real Madrid. Want als we de woorden van journalist Tony Damascelli mogen geloven, dan is José Mourinho bezig aan zijn laatste half jaar bij Real Madrid. Hieraan ten grondslag ligt het politieke spel tussen de coach en zijn huidige werkgever.

Veel wilde de extravagante manager hier niet over kwijt aan de journalist van Il Giornale. Eerder meldde de vriendin van Iker Casillas, de Spaanse journaliste Sara Carbonero, al dat de Spaanse en Portugese spelers niet altijd even goed boteren in de kleedkamer. Mourinho zou daarnaast al meermaals ruzie hebben gehad met sterverdediger Sergio Ramos.

Dan gaan we naar een andere, fel bekritiseerde manager. Arsenal-manager Arsène Wenger wil zijn aanval graag voor het einde van januari nog voorzien van vers bloed. Een van de namen die veel valt in Londen is die van David Villa (foto onder).

De aanvaller zit bij zijn huidige werkgever Barcelona voornamelijk op de bank en zou om die reden graag vertrekken. Obstakel in deze is het transferbedrag van maar liefst twaalf miljoen euro, die Wenger voorlopig niet van plan is te betalen voor de Spaanse international. Ook Manchester City lijkt inmiddels in de markt nu het zeker is van een vertrek van Mario Balotelli. In Rome duikt inmiddels de naam van Nacer Chadli op. De Belgische international van FC Twente zou in beeld zijn bij AS Roma nu aanvaller Mattia Destro twee maanden aan de kant staat met een meniscusblessure en trainer Zdenek Zeman sowieso al weinig aanvallers tot zijn beschikking heeft voor zijn zo geliefde 4-3-3-systeem.

Ook Tottenham Hotspur kampt met een spitsenprobleem. Emmanuel Adebayor bevindt zich op het toernooi om de Afrika Cup met Togo, terwijl Jermain Defoe last heeft van een lichte dijbeenblessure. Voor verschillende Engelse tabloids is dat reden genoeg om Spurs andermaal in verband te brengen met Leandro Damião. Afgelopen zomer was de 23-jarige Braziliaan tijdens zijn verblijf in Londen in het kader van de Olympische Spelen (foto) ook al een voornaam doelwit van manager André Villas-Boas. Guus Hiddink lijkt bereid een slag te slaan op de transfermarkt. Kaká staat namelijk op de rol voor een overgang naar het FC Anzhi van de Achterhoekse trainer, weet AS.

Technisch directeur Roberto Carlos zou een bezoek aan zijn familie in Madrid tijdelijk hebben onderbroken voor een onderhoud bij zijn voormalige werkgever Real, tevens de club van Carlos' landgenoot Kaká. Aan geld ligt het in elk geval niet in Rusland, eigenaar Suleyman Kerimov heeft driehonderd miljoen euro aan transfergelden beschikbaar gesteld. Iets minder geld is er waarschijnlijk gemoeid met een transfer van Peter Crouch, die nu nog zijn honorarium opstrijkt bij Stoke City. Minder bijzonder is het gerucht in The Sun daarom niet; Crouch (foto) kan namelijk naar Queens Park Rangers. Laat daar nu net Harry Redknapp de manager zijn, met wie Crouch al vier keer eerder samenwerkte. De twee kennen elkaar van twee tijdperken Portsmouth, Southampton en Tottenham Hotspur. Redknapp kan wel enige versterking gebruiken; de Rangers bungelen onderaan in de Premier League.

Ook Christopher Samba wordt begeerd door Redknapp. Door de verhuur van Anton Ferdinand aan Bursaspor en het naderende afscheid van de 35-jarige Ryan Nelsen, die trainer wil worden van Toronto FC, zit QPR dun in de centrumverdedigers. Anzhi-verdediger Samba zou ondanks een miljoenencontract bij de club van Hiddink wel oren hebben naar een terugkeer naar Engeland, omdat zijn familie daar na Samba's eerdere dienstverband bij Blackburn Rovers nog altijd woont. Alle gebruikte foto's op VI.nl zijn afkomstig van de fotodatabank VI Images.

Bekijk hier al onze video's