Transferdagboek 28/08: Falcao, Alderweireld en Torres

Vanaf 1 juli is de spelersmarkt weer geopend, en dus gaan de transfergeruchten weer een eigen leven leiden. Voetbal International houdt dagelijks - tot en met de deadline op maandag 1 september - de stand van zaken bij.

Transferdagboek 28/08: Falcao, Alderweireld en Torres

Als we de gerenommeerde Italiaanse journalist Tancredi Palmeri moeten geloven zijn Real Madrid en AS Monaco eruit over Radamel Falcao. De twee clubs zouden donderdagavond een akkoord hebben bereikt na de loting voor de Champions League. Hoewel Palmeri op calciomercato.it niet met zekerheid durft te zeggen onder welke voorwaarden dat is gebeurd, zou het gaan om een huurovereenkomst ter waarde van twintig miljoen euro (!). Real kan zich dat bedrag veroorloven na het vertrek van Ángel di María naar Manchester United, dat 75 miljoen betaalde.

Ronald Koeman is nog altijd op zoek naar versterkingen, waaronder een nieuwe verdediger. Ondanks eerder verschenen berichten in de Engelse en Spaanse media zegt de manager van Southampton dat Toby Alderweireld niet in beeld is. 'Dat is niet realitisch', zegt Koeman tegen BBC over een mogelijke transfer van de Belg naar The Saints.

De grote vraag is nu: waar ligt de toekomst van Alderweireld dan wel? Bij zijn huidige werkgever Atlético Madrid komt hij amper aan spelen toe. Diverse Premier League-clubs werden met de voormalige verdediger van Ajax in verband gebracht, maar echt concreet is de interesse nog niet geweest. To be continued.

Dat de clubs staan te springen om de handtekening van de jongste debutant van Noorwegen is niet zo verwonderlijk. De gehele Europese elite aast op de komst van de 'Noorse Messi'. Martin Ødegaard maakte woensdag tijdens de oefeninterland tegen de Arabische Emiraten (0-0) zijn opwachting met vijftien jaar en 253 dagen oud. Volgens The Daily Telegraph heeft Manchester United de beste papieren om de middenvelder binnen te halen. De club van manager Louis van Gaal hoopt op korte termijn al ter zake te komen met zijn huidige broodheer Strømsgodset IF.

Fernando Torres staat aan de vooravond van een afscheid van Chelsea en een warm welkom bij AC Milan. De Spaanse spits kan zich zeker vinden in de overstap gezien de betere perspectieven op speeltijd, maar wacht met ja zeggen tot hij de complete deal heeft gezien. AC Milan kan namelijk het Chelsea-salaris van Torres niet ophoesten. De oplossing voor het gapende gat tussen vraag en aanbod ligt ogenschijnlijk op Stamford Bridge.

De Londense club is bereid de afkoopsom te laten zakken, waardoor Milan de ruimte heeft het salaris van de Spaanse spits op de gewenste hoogte te brengen. 'We hebben nog wat tijd nodig om alles op en rijtje te zetten', klonk het uit de mond van de zaakwaarnemer van Torres na een bezoek aan Milaan. Overigens moet Milan volgens Mundo Deportivo wel rekening houden met Atlético Madrid, de club waar Torres in het verleden furore maakte. De Spaanse krant laat weten dat de Madrileense grootmacht onlangs bij Chelsea heeft geïnformeerd naar de status van de Spaanse spits.

En nog een spits staat schijnbaar op het punt een ander werkterrein te vinden. Althans, die berichten borrelen op uit Monaco. Daar zijn de hoge heren samen voor de loting van de Champions League. En dus is er ook genoeg voeding voor meer speculaties. Wat moeten we bijvoorbeeld denken van het onderonsje tussen Real Madrid-voorzitter Florentino Pérez en Paris Saint-Germain-voorzitter Nasser Al-Khelaifi? Zlatan Ibrahimovic naar Santiago Bernabéu? 

Spitsen zijn in elk geval populair handelswaar op de transfermarkt. Palermo, dat Abel Hernández heeft verkocht aan Hull City, heeft zijn zinnen gezet op Darío Cvitanich. En als het niet lukt de oud-Ajacied weg te halen bij Olympique Nice wordt er geschakeld naar Simon Makienok (Brøndby IF) of Marco Borriello (AS Roma).

Ook de naam van een andere oud-Ajacied kwam de laatste weken naar boven in de geruchtenmolen. Maar Rafael van der Vaart gaat nergens heen, zo stelt HSV-trainer Mirko Slomka in zijn voorbeschouwing op het duel met SC Paderborn van zaterdag.

De naam Bas Dost mag dan blijven rondzingen als de nieuwe spits van Feyenoord, bij VfL Wolfsburg verwijzen ze de berichten van een tijdelijke overgang naar het rijk der fabelen. 'Bas staat bij ons onder contract. Ik ben blij dat we een fitte Dost in onze selectie hebben', zegt directeur Klaus Allofs, die daarmee ook refereert aan de fysieke ongemakken die de Nederlander eindelijk achter zich heeft gelaten. Allofs had eerder ook een bod van een club uit de Premier League voor Dost van de hand gewezen.

Dost zelf laat in Duitse media weten geen partij te zijn in alle transferverhalen. 'Ik weet dat er interesse van andere clubs is. Maar als de mensen mij hier willen houden, kan ik niet weg. En dan wil ik ook niet weg. Ik heb vertrouwen nodig. Als dat er is, dan wil ik het liefste hier spelen.'

Louis van Gaal kan vers bloed gebruiken voor meer defensieve zekerheid. Manchester United heeft zich schijnbaar gericht op alternatieven voor de eerste kandidaat Arturo Vidal. Niet alleen is er nog geen akkoord met zijn club Juventus, maar ook staan er achter de Chileense verdedigende middenvelder enkele vraagtekens vanwege diens knieproblemen.  

Bij Sporting Lissabon vonden The Red Devils een alternatief in de persoon van William Carvalho. De 22-jarige middenvelder, die ook centraal achterin kan spelen, staat ook op het verlanglijstje van Arsenal. Manchester United heeft echter een troef. De zaakwaarnemer van Carvalho is ook die van Ángel di María, die eerder deze week een lucratief contract tekende op Old Trafford. Deze Pedro Mendes zou United inmiddels ook hebben geholpen de vraagprijs van Sporting te laten zakken van de contractueel vastgelegde 45 naar dertig miljoen euro.

Om de oorlogskas wat aan te sterken en de selectie wat uit te dunnen staan er ook flink wat spelers op het punt Old Trafford te verlaten. Voor onder anderen Danny Welbeck, Tom Cleverley en Shinji Kagawa hebben zich al clubs gemeld. De clubleiding heeft nog drukke laatste dagen voor de boeg...

Bekijk hier al onze video's