Transferdagboek 27/08: Xabi Alonso op weg naar Bayern

Vanaf 1 juli is de spelersmarkt weer geopend, en dus gaan de transfergeruchten weer een eigen leven leiden. Voetbal International houdt dagelijks - tot en met de deadline op maandag 1 september - de stand van zaken bij.

Transferdagboek 27/08: Xabi Alonso op weg naar Bayern

Xabi Alonso maakte woensdag bekend definitief te stoppen als international van Spanje, maar het grootste nieuws rond zijn persoon volgt waarschijnlijk later deze week. De 32-jarige middenvelder staat volgens het normaliter welingelichte Marca namelijk op het punt naar Bayern München te verkassen.

De Spaanse sportkrant meldt dat de speler er zelf al uit is met de Duitse grootmacht van trainer Pep Guardiola. De Spanjaard heeft bij Real Madrid nog een contract tot medio 2016. Het wachten is dus op de overeenstemming tussen Bayern en Real Madrid. Saillant detail: eerder deze zomer bewandelde Toni Kroos de omgekeerde weg. Na de komst van de Duitse middenvelder nemen de kansen op speeltijd af voor Xabi Alonso, waardoor de kans dat zijn transfer naar Duitsland doorgaat zeer reëel is.

Fredy Guarín lijkt op zijn beurt te gaan kiezen voor Zenit Sint-Petersburg. Volgens het Italiaanse Corriero della Sera heeft de middenvelder van Internazionale zelfs al een principeakkoord met de Russische topclub. Daarmee is Zenit tot dusver het meest slagvaardig in de strijd om de handtekening van de Colombiaan. Naar verluidt zijn ook Manchester United en Juventus geïnteresseerd. Het feit dat Zenit zich dinsdag plaatste voor de groepsfase van de Champions League is een belangrijke afweging in de keuze van Guarín. Overigens meldt zijn zaakwaarnemer, in tegenstelling tot Corriero della Sera, dat de voorkeur van Guarín uitgaat naar Juventus. Wordt vervolgd dus.

Alessio Cerci heeft geen tekort aan belangstellende clubs. Ook AC Milan volgt de verrichtingen rondom de aanvaller van Torino met verregaande interesse. De Italiaanse grootmacht ziet in Cerci een gewenste versterking voor de Milanese voorhoede. Wil Milan daadwerkelijk een poging ondernemen om de Italiaan los te weken bij Torino, dan moet de clubleiding met een goed voorstel komen. De belangstelling vanuit Engeland liegt er niet om. Zo zien ook Arsenal en het Southampton van manager Ronald Koeman Cerci graag komen.

Sevilla is een van de clubs die mogelijk nog een flinke rol gaat spelen in de laatste week van de transferwindow. De Spaanse club is op zoek naar een vervanger voor Federico Fazio, die woensdag een vierjarig contract bij Tottenham Hotspur ondertekende. Dat zou ook verklaren waarom Toby Alderweireld (zie ook onderaan) niet bovenaan de lijst van Spurs staat. Sevilla zou zich volgens AS juist wel weer hebben aangesloten bij het rijtje in de Belg geïnteresseerde clubs.

Toby Alderweireld, zijn transfer naar Atlético Madrid pakte niet uit zoals hij wilde.
Toby Alderweireld, zijn transfer naar Atlético Madrid pakte niet uit zoals hij wilde.

Toch zijn er voor Sevilla meer kandidaten. Volgens The Scotsman  zou Virgil van Dijk, nu hij niet langer in aanmerking komt voor Champions League-voetbal met Celtic, wel open staan voor een vertrek uit Schotland. De Nederlandse verdediger staat ook nog op de nodige lijstjes in de Premier League.

Ronald Koeman en de clubleiding van Southampton zijn ook nog druk in de weer met lijstjes. De manager vertelt immers aan Sky Sports  dat er nog wel wat vuurwerk verwacht mag worden. 'We willen voor twee posities nog spelers halen. De club doet er alles aan en ik hoop dat dat gaat lukken.'

De afgeronde transfer van Ángel di María naar Manchester United heeft veel losgemaakt in het internationale topvoetbal. Want de Argentijn vertelde in een open brief zelf dat hij Real Madrid nooit wilde verlaten. 'Er zijn leugens gesproken, mijn spel werd door bepaalde personen niet gewaardeerd. Er is veel aan gedaan om te doen voorkomen dat ik zelf wilde vertrekken. Ik wil nu duidelijk maken dat dit absoluut niet het geval was. En mijn salaris heeft al helemaal niets te maken met mijn vertrek. Ik ben trots op alles wat ik bij Real heb bereikt. Hala Madrid!'

Duidelijke taal van Di María, maar Real-voorzitter Florentino Pérez – van wie wordt gezegd dat hij achter de transfer zat van de bij Carlo Ancelotti en de Real-spelers zeer geliefde Di María – zal er niet om malen. Want volgens Franse en Spaanse media is er nu genoeg geld om Radamel Falcao over te nemen van AS Monaco. De Colombiaanse superspits zou eerst voor een huursom van 12,5 miljoen euro naar Madrid moeten komen, waarna Real hem volgend jaar definitief kan inlijven voor 45 miljoen. Donderdag zouden de partijen met elkaar praten tijdens het UEFA-gala in Monaco.

Daardoor blijft er voor Arsenal vermoedelijk een kandidaat minder over om het probleem in de spits te verhelpen. Olivier Giroud is volgens sommige Engelse media wellicht de rest van het kalenderjaar uitgeschakeld. Dinsdag circuleerden daarom al de geruchten dat Loïc Rémy (Queens Park Rangers) en Danny Welbeck (Manchester United) op de verlanglijst van Arsène Wenger staan.

En hoewel de Franse manager inmiddels heeft gesteld geen 'paniekaankopen' te zullen doen, schrijft The Daily Express dat Paris Saint-Germain nog een bod van ruim zestig miljoen euro kan verwachten op Edinson Cavani. Ondertussen moet Lukas Podolski blijven en mag ook hij pas weg als een nieuwe aanwinst binnen is. En paniekaankoop of niet, de zaakwaarnemer van Nikola Zigic (Birmingham City) heeft alvast verklapt dat Wenger een lijntje heeft uitgegooid. Een gevalletje snel schakelen?

Gaan Edinson Cavani en Radamel Falcao de Ligue 1 nog voor de transferdeadline verlaten?
Gaan Edinson Cavani en Radamel Falcao de Ligue 1 nog voor de transferdeadline verlaten?

We gaan nog even terug naar Madrid, want behalve Di María lijkt ook Álvaro Arbeloa vlak voor het sluiten van de transfermarkt de Spaanse hoofdstad nog te verlaten. Daar heeft de 31-jarige rechtsback zo zijn redenen voor, stelt AS. Allereerst mist hij het vertrouwen van Carlo Ancelotti, die hem maandag in de thuiswedstrijd tegen Córdoba na een striemend fluitconcert van de Real-fans naar de kant haalde voor Dani Carvajal. En bovendien botert het niet met clubicoon Iker Casillas. Daardoor lonkt een reünie met José Mourinho (Chelsea) of Rafael Benítez (Napoli).

Bij Barcelona zal Arbeloa als speler van Real niet welkom zijn. De Catalanen hebben bovendien ook geen rechtsback meer nodig, nu de komst van Douglas op de medische keuring na is afgerond. Het betekent meteen dat Juan Cuadrado een verhuizing naar Camp Nou uit zijn hoofd kan zetten. De peperdure Colombiaan zag de transfer wel zitten en Fiorentina was daarom in afwachting van een bod, maar dat komt er volgens Mundo Deportivo niet meer nu de rechtsbackpositie bij Barça is ingevuld.

Cuadrado stond ook in de belangstelling van Manchester United, dat met Di María echter een andere topspeler voor de flanken haalde. Het gerucht gaat wel nog steeds dat Arturo Vidal de laatste topaankoop van Louis van Gaal moet worden, ondanks de uitspraken van Van Gaal ('In principe komt er niks meer bij.'). La Gazzetta dello Sport zegt zelfs dat de zaakwaarnemer van de Chileen in Manchester was om de deal in gang te zetten. Volgens andere Italiaanse kranten is de kans echter klein dat Juventus Vidal laat gaan. Ook als United, zoals Britse media melden, bereid is Shinji Kagawa in te zetten als ruilmiddel.

Marco van Ginkel en Fernando Torres lijken gezamenlijk op weg van Chelsea naar AC Milan.
Marco van Ginkel en Fernando Torres lijken gezamenlijk op weg van Chelsea naar AC Milan.

De toekomst van Marco van Ginkel is eveneens ongewis. Chelsea zou met AC Milan een deal hebben om de 21-jarige middenvelder een jaar op huurbasis te laten spelen in San Siro. Als er echter een kink in de kabel komt, heeft Benfica volgens A Bola wel oren naar de tijdelijke komst van de Oranje-international. Het lijkt er gezien berichten in de buitenlandse media echter sterk op dat Van Ginkel, net als Fernando Torres, al dan niet tijdelijk naar Milaan zal verhuizen. Directeur Adriano Galliani heeft bevestigd dat zijn club interesse heeft in beide spelers, al gelooft Sky Sport Italia er nog niet veel van. Daar wordt gemeld dat Van Ginkel geen trek heeft in de gang naar Milan.

Waar Van Ginkel door de hevige concurrentie op Stamford Bridge waarschijnlijk zal beslissen te vertrekken, geldt dat ook voor Toby Alderweireld. De Belgische verdediger zit bij Atlético Madrid op de bank en kan naar de Premier League verhuizen. Arsenal en Southampton waren in de race, maar volgens Het Laatste Nieuws gaat Sunderland de strijd om de 25-jarige ex-Ajacied in zijn voordeel beslissen. Er zou zelfs al een akkoord zijn met Atlético, omdat Sunderland meer prioriteit gaf aan de komst van Alderweireld dan het Southampton van Ronald Koeman.

Lewis Holtby lijkt op zijn beurt juist niet gelukkig in Engeland. De 23-jarige creatieve middenvelder heeft zijn belofte bij Tottenham Hotspur nooit kunnen inlossen en heeft de aandacht van Hamburger SV gewekt. Manager Dietmar Beiersdorfer heeft tegen lokale media echter aangegeven dat er vooralsnog geen financiële ruimte is om Holtby te halen. 'Maar je weet nooit wat er gebeurt.' Daarmee wordt ongetwijfeld gedoeld op de situatie van Rafael van der Vaart, die nu werd gelinkt aan Trabzonspor. Zelf heeft hij tegen Sport Bild echter nogmaals benadrukt niet aan een vertrek te denken.

Bekijk hier al onze video's