Transferdagboek 25/01: Anelka, Kaká, Lisandro & Matri

Met de start van een nieuwe kalenderjaar is ook de transfermarkt in de voetbalwereld weer open. Oftewel: vliegende directeuren, op transfers azende spelers en in de geldbuidel tastende clubs. Voetbal International houdt dagelijks de stand van zaken bij.

Transferdagboek 25/01: Anelka, Kaká, Lisandro & Matri

Real Madrid-trainer José Mourinho heeft op een persconferentie toegegeven dat het voor Kaká beter is als hij terugkeert naar AC Milan. 'Ik wil dat Kaká gelukkig is. Milan zou voor hem een prima oplossing zijn. Maar voorlopig is hij nog speler van Real Madrid.' Met die laatste opmerking doelt Mourinho op de vastgelopen onderhandelingen. Er zijn voor Milan vooralsnog te veel financiële obstakels om de verloren zoon terug te halen naar San Siro.

Zo'n 150 kilometer ten westen van Milaan is Juventus nog altijd hard bezig met het aantrekken van een of meerdere spitsen. Volgens Gazzetta dello Sport is zowel Nicolas Anelka als Lisandro López dicht bij een transfer naar de regerend landskampioen.

Wat betreft Anelka zou Juventus alleen nog een deal moeten sluiten met zijn Chinese club Shanghai Shenhua. Door de goede relaties met Paris Saint Germain-trainer Carlo Ancelotti is Juve-coach Antonio Conte op de hoogte van de schijnbaar nog altijd uitstekende fysieke staat van de inmiddels 33 jaar oude Anelka, die tijdelijk meetraint met de Franse miljoenenploeg.

Om de transfer van Lisandro af te ronden moet Juventus nog wat meer obstakels overwinnen. Zo zou Lyon een verplichte optie tot koop willen laten opnemen in het huurcontract, terwijl de clubleiding van de Oude Dame het liever iets vrijblijvender houdt als het gaat om het aantrekken van de 29-jarige Argentijn, die vrijdagavond opvallend genoeg niet bij de wedstrijdselectie van Lyon zat.

De eventuele komst van Anelka en Lisandro maakt de weg vrij voor het vertrek van Alessandro Matri óf Fabio Quagliarella naar Fiorentina. Trainer Vincenzo Montella beschikt met Mounir El Hamdaoui, Stevan Jovetic, Gonzalo Larrondo, Adem Ljajic, Giuseppe Rossi en Luca Toni al over een hele verzameling aan spitsen, maar wil er blijkbaar nog wel eentje bij hebben.

Aan interesse voor Maarten Stekelenburg geen gebrek. De bij AS Roma uit de gratie gevallen doelman kan nog altijd op interesse rekenen van AC Milan, Barcelona, Arsenal en Fulham ook al gelinkt aan Stekelenburg. Eerder zou zijn zaakwaarnemer Rob Jansen echter al hebben aangegeven dat er van een concreet bod nog altijd geen sprake is.

En daar is hij weer in deze rubriek: Mario Balotelli. Als het aan Manchester City-manager Roberto Mancini ligt, is het ook direct de laatste keer. De meest besproken speler van deze transferperiode wordt al weken gelinkt aan een overgang naar AC Milan. Maar Mancini heeft nu laten weten dat Balotelli definitief niet vertrekt. 'Balotelli die vertrekt? Dat is absoluut niet waar. Mario blijft hier', was zijn manager duidelijk tijdens een persconferentie. Daarnaast liet Mancini weten dat geen enkele club zich bij Manchester City heeft gemeld. Opvallend, aangezien AC Milan al verschillende keren heeft laten weten dat zij na gesprekken met The Citizens tot de conclusie kwamen dat Balotelli te duur was.

Jimmy Kébé heeft er helemaal zelf gezorgd dat hij deze editie van het transferdagboek heeft gehaald. De vleugelspeler van Reading baarde opzien door een overgang naar Newcastle United via Twitter bekend te maken. 'Ik ben onderweg naar Newcastle, waar ik medisch word gekeurd en een contract voor vier jaar zal gaan tekenen.'

Een kwartier later liet Kébé opnieuw van zich horen via Twitter. 'Oeps, ik dacht dat je je als Franse voetballer bij Newcastle mocht melden om te tekenen. Ik verlaat Reading echt niet!' Daarmee reageerde Kébé cynisch op de Franse enclave die St. James' Park nu kent. Momenteel staat de teller op negen spelers met de Franse nationaliteit.

Ricky van Wolfswinkel weet dat zijn naam rondzingt in de internationale transferarena. 'Als de club akkoord is, dan gaan we kijken', zei zaakwaarnemer Louis Laros. 'Ik speel namelijk alle interesse netjes door naar Sporting.'

De Portugese club heeft inmiddels een bod op zak van Norwich City. Maar, zo wordt daarbij ook gemeld in de Portugese media, het voorstel vanuit Engeland is ook direct als compleet ontoereikend van de hand gewezen. Sporting wil dertien miljoen euro, waar Norwich zes miljoen euro biedt.

En als we het hebben over Nederlandse spitsen in buitenlandse dienst, Nacer Barazite is een beetje onder de radar verdwenen na zijn transfer naar het ambitieuze AS Monaco, dat weer snel wil terugkeren in Ligue 1. De gewezen aanvaller van Jong Oranje speelt inmiddels zelfs zijn wedstrijden in het B-team van de Monegasken. Een afscheid is aanstaande, zo weten Franse media te melden. Een terugkeer bij Austria Wien op huurbasis heet in Oostenrijk een serieuze optie te zijn. Zaakwaarnemer Jürgen Werner heeft zich laten zien in Antalya, waar de nodige Oostenrijkse clubs zich voorbereiden op de tweede seizoenshelft. Hij ziet Austria niet als logische bestemming voor Barazite en schermt met meer interesse.

AC Milan blijft de gemoederen bezig houden. Na Kaká en Mario Balotelli duikt de naam Nicolas Anelka op als winterse impuls voor de selectie. De 33-jarige Franse spits moet nog verlost worden van zijn contract bij het Chinese Shanghai Shenhua, maar naar verluidt heeft hij in Versailles al gesproken met AC Milan over een dienstverband. Ook Juventus wordt genoemd als mogelijke nieuwe werkgever. Alle gebruikte foto's op VI.nl zijn afkomstig van de fotodatabank VI Images.

Bekijk hier al onze video's