Transferdagboek 22/08: Berbatov, Defoe en Martínez

De transfermarkt is sinds 1 juli weer open en dus zijn het de transferperikelen die het nieuws regeren. Voetbal International houdt dagelijks de stand van zaken bij.

Transferdagboek 22/08: Berbatov, Defoe en Martínez

De transfer van Javi Martínez naar Bayern München staat op losse schroeven. Athletic de Bilbao, de club van de dynamische middenvelder, werkt niet bepaald mee met de afhandeling van de formaliteiten. De bestuurders Karl-Heinz Rummenigge en Uli Hoeness klagen namens Bayern over de handelswijze van de Basken.

'De mensen bij Bilbao zijn nogal koppig en doen er alles aan om een transfer te bemoeilijken', zegt Hoeness in de Duitse media. Dat is ook de strekking van Rummenigge's verhaal. 'We willen Javi Martínez overnemen voor veertig miljoen euro, maar er zijn nog wettelijke – en belastingproblemen. Die zouden erg makkelijk kunnen worden opgelost, als Bilbao ons tegemoet zou komen, maar dat doet het niet.'

Bayern blijft desondanks volharden. De club is naarstig op zoek naar een extra speler voor de dun bezette controleursposities op het middenveld, terwijl ook de Spanjaard zelf graag naar München wil. Hij is zelfs bereid om salaris in te leveren, om zo de peperdure transfer mogelijk te maken.

Voor Dimitar Berbatov lijkt een einde te komen aan zijn dienstverband bij Manchester United. De Bulgaarse aanvaller moet Javier Hernández, Robin van Persie, Wayne Rooney en Danny Welbeck boven zich dulden in de pikorde van manager Sir Alex Ferguson. Het deze zomer op de transfermarkt hyperactieve Fiorentina heeft interesse om de 31-jarige stilist uit zijn lijden te verlossen.

Mocht het daadwerkelijk tot een overeenkomst komen, dan moet Berbatov (foto onder) wel zijn salariseisen bijstellen. Doet hij dat niet, dan richt Fiorentina - waar ook oud-Ajacied Mounir El Hamdaoui deze zomer neerstreek - zich op een van de alternatieven. Want ook Lisandro López (Olympique Lyon), Marco Borriello (AS Roma) en de bij 1899 Hoffenheim niet langer gewenste Ryan Babel staan in de belangstelling van de ambitieuze Florentijnen. Bij Tottenham Hotspur is een ware exodus op handen. Dinsdagavond meldden we in dit transferdagboek al dat Michael Dawson en Tom Huddlestone op weg zijn naar Queens Park Rangers en Stoke City. Ook voor Jermain Defoe lijkt na de komst van Emmanuel Adebayor geen plek meer op White Hart Lane. The Spurs hopen bovendien nog altijd dat ook de Braziliaanse goalgetter Leandro Damião de gelederen komt versterken.

QPR zou graag de werkgever van Defoe worden. De 29-jarige aanvaller zou, als ook de komst van Dawson wordt afgerond, alweer de tiende aankoop zijn van de kapitaalkrachtige Londenaren zijn, die bovendien ook Real Madrid-verdediger Ricardo Carvalho op de korrel hebben. De 34-jarige Portugees komt niet meer voor in de plannen van trainer José Mourinho en speelde eerder in de Engelse hoofdstad al voor Chelsea.

Arsenal verloor deze zomer Alexandre Song aan Barcelona en leek dit verlies op te vangen door Nuri Sahin voor één seizoen te huren van Real Madrid. De 23-jarige Turkse middenvelder is dicht bij een transfer, maar daar blijft het waarschijnlijk niet bij.

Arsène Wenger, manager van Arsenal, wil ook nog een type-Song aan zijn selectie toevoegen en is daarbij uitgekomen bij Cheick Tioté. De concurrent van Vurnon Anita bij Newcastle United werd eerder ook al gevolgd door Chelsea en Manchester United.

Een andere fysiek sterke middenvelder die met The Gunners in verband werd gebracht is Yann M'Vila, maar de 22-jarige middenvelder van Stade Rennes wordt door meer clubs gevolgd. Zo heeft ook Tottenham Hotspur, rivaal van Arsenal, interesse. Maar er zijn nog meer kapers op de kust. L’Équipe meldt dat ook Zenit Sint-Petersburg M'Vila wel ziet zitten.

Dan over naar Eindhoven, waar Timothy Derijck niet meer lijkt voor te komen in de plannen van PSV-trainer Dick Advocaat. De 25-jarige verdediger werd vorig jaar zomer overgenomen van ADO Den Haag, maar maakte in zijn eerste seizoen weinig indruk.

FC Groningen werd al met de Belg in verband gebracht, terwijl nu ook Celtic interesse zou hebben. Beide clubs hebben echter nog geen contact opgenomen met PSV, dus concreet lijkt de belangstelling vooralsnog niet. Foto: VI Images

Bekijk hier al onze video's