Transferdagboek 22/01: Van Wolfswinkel en Falcao

Met de start van een nieuwe kalenderjaar is ook de transfermarkt in de voetbalwereld weer open. Oftewel: vliegende directeuren, op transfers azende spelers en in de geldbuidel tastende clubs. Voetbal International houdt dagelijks de stand van zaken bij.

Transferdagboek 22/01: Van Wolfswinkel en Falcao

Newcastle United is flink op dreef wat betreft de huidige transferperiode. Onder meer Mathieu Debuchy en Mapou Yanga-Mbiwa werden gecontracteerd, terwijl aanvaller Demba Ba The Magpies verliet voor Chelsea.

Door het vertrek van de Senegalees is de ploeg van manager Alan Pardew op zoek naar offensieve versterkingen. Als we de Engelse media mogen geloven is die zoektocht uitgemond bij Ricky van Wolfswinkel.

De aanvaller maakt momenteel zijn doelpunten bij Sporting Lissabon, maar is in het verleden al vaker in verband gebracht met Engelse clubs. Zelf zegt Van Wolfswinkel echter van niets te weten, maar gezien de transferperiode nog negen dagen duurt kan dit gerucht wellicht nog een concreet vervolg krijgen. In Spanje wordt al sinds het openen van de transfermarkt op 1 januari gespeculeerd over waar de toekomst van Atlético Madrid-aanvaller Radamel Falcao ligt. Volgens Falcao zelf is er van alle speculaties niets waar. 'Het is allemaal gelogen. Er wordt de laatste tijd maar wat over me geschreven.'

Zo werd vorige week in Spaanse media gesuggereerd dat de Colombiaanse goalgetter zou hebben gedineerd met Real Madrid-voorzitter Florentino Pérez. 'Daarvan is helemaal niets waar', zo zegt Falcao over een eventuele transfer naar de aartsrivaal. 'Ook ben ik niet met samen met Cristiano Ronaldo afgereisd naar het Gouden Bal-gala.'

Dat Falcao hard bezig is om zijn talenknobbel te vergroten, heeft al helemaal niets met een nieuwe toekomstige werkgever te maken. 'Ik wil gewoon meer talen leren. Behalve Spaans kan ik een beetje Portugees. Engels is belangrijk in het leven, dus dat spreek ik al wat beter. En verder wil ik nog Frans of Italiaans leren.'

Voor Falcao geen transfer dus, deze winter. Dat lijkt ook steeds meer het scenario te worden voor Maarten Stekelenburg. Als we tenminste zijn zaakwaarnemer Rob Jansen moeten geloven. 'We moeten nog een concrete aanbieding ontvangen', zou Jansen tegen Calciomercato.it hebben gezegd. 'Daarom is het waarschijnlijker dat hij in Rome blijft in plaats van dat hij vertrekt.'

Dat Barcelona en Fulham interesse zouden hebben, is volgens Jansen nergens op gebaseerd. 'Dat zijn op dit moment slechts geruchten, dat is speculatie van journalisten. We weten wat er gaande is op de keepersmarkt', besluit Jansen over Stekelenburg, die bij AS Roma zijn basisplaats is kwijtgeraakt aan nieuwkomer Mauro Goicoechea.

Een speler die wel op het punt van vertrekken staat is Yann M'Vila (foto onder). Stade Rennes heeft volgens BBC een bod van Rubin Kazan geaccepteerd, dat liefst elf miljoen euro overheeft voor de 22-jarige middenvelder, die door de Franse voetbalbond tot juni 2014 is uitgesloten van alle wedstrijden met de nationale teams. Hoewel hij in Rusland op jaarbasis meer dan vier miljoen euro netto kan verdienen, gaat de voorkeur van M'Vila uit naar een transfer naar de Premier League. De vraag is of Rennes daarmee akkoord gaat, want Queens Park Rangers en Fulham bieden bij lange na niet zoveel als Rubin Kazan doet. QPR wil ruim zeven miljoen betalen, Fulham ruim zes.

Sven-Göran Eriksson heeft tijdens zijn presentatie als technisch directeur van Al Nasr de deuren geopend voor de komst van David Beckham naar de Verenigde Arabische Emiraten. 'Hij is welkom als hij hier wil spelen', aldus de 64-jarige Zweed, die eerder als bondscoach van Engeland al vijf jaar samenwerkte met Beckham.

'Ik heb hem al een tijdje niet zien voetballen', vervolgt Eriksson, 'maar volgens mijn voormalige assistent Hans Backe, die nu coach is bij New York Red Bulls, is Beckham nog steeds goed genoeg om in Europa te spelen. Hij vond dat Beckham nog steeds erg goed was.'

Met die lofzang hoopt Eriksson de 37-jarige Becks te verleiden voor een ongetwijfeld lucratieve deal in Dubai. Beckham is sinds het aflopen van zijn contract bij Los Angeles Galaxy op zoek naar een nieuwe werkgever. Het is nog niet duidelijk waar de 115-voudig Engels international zijn loopbaan vervolgt.

Dat lijkt niet te gelden voor Wilfried Zaha. Terwijl Manchester United op een vierdaags trainingskamp is in Qatar, is manager Sir Alex Ferguson in Engeland achtergebleven om de transfer van de twintigjarige vleugelspits af te ronden. Volgens het doorgaans betrouwbare The Guardian hoopt Ferguson Zaha (foto onder) nog voor het einde van de week over te nemen van Crystal Palace. Als de deal is beklonken, betekent het nog niet dat Zaha al deze winter op Old Trafford is te bewonderen. Crystal Palace stelt als eis dat de eenmalig international het seizoen afmaakt op Selhurst Park en pas komende zomer naar United verkast voor een bedrag van ongeveer veertien miljoen euro.

Wil Liverpool zich versterken met Philippe Coutinho, dan moet het eenzelfde bedrag overmaken aan Internazionale. Volgens Italiaanse media dachten The Reds de Braziliaanse balvirtuoos voor acht miljoen euro op te kunnen halen uit Milaan. Daar ging Inter-preses Massimo Moratti echter niet mee akkoord. Hij wil bijna het dubbele ontvangen voor de nog altijd maar twintig jaar oude Coutinho, die bij Inter niet al te veel aan spelen toekomt.

Lucas Biglia is bij Anderlecht wél verzekerd van een basisplaats, maar wil het hogerop zoeken na zesenhalf jaar te hebben vertoefd in Brussel. Het rijtje clubs dat Biglia wil aantrekken liegt er niet om. In Italië zouden Inter en AC Milan belangstelling hebben, terwijl de Argentijnse middenvelder negen dagen voor het sluiten van de transfermarkt zo ongeveer de halve Premier League achter zich aan heeft zitten.

Met Arsenal en Tottenham Hotspur liggen er twee clubs uit de Engelse topzes op de loer en ook Newcastle United en West Ham United zouden Biglia maar al te graag inlijven. Volgens Sky Sports heeft de zevenvoudig international echter een voorkeur voor een transfer naar Southampton. Vorige week streek daar met manager Mauricio Pochettino immers een landgenoot neer.

Bij Anderlecht zijn ze er echter nog steeds van overtuigd dat Biglia zich na een afwezigheid van ruim drie weken weer bij de spelersgroep van trainer John van den Brom voegt. De vraag is hoe lang de uit zijn vaderland teruggekeerde captain van Anderlecht daar blijft. Want met een contractueel vastgelegde afkoopsom van acht miljoen euro is Biglia een gewild doelwit voor de vele gegadigden die hem vast willen leggen. Alle gebruikte foto's op VI.nl zijn afkomstig van de fotodatabank VI Images.

Bekijk hier al onze video's