Transferdagboek 21/06: Reina, Rooney, Tévez, Thiago

Het seizoen is ten einde, waardoor het de transferperikelen zijn die het nieuws regeren. Voetbal International houdt dagelijks de stand van zaken bij.

Transferdagboek 21/06: Reina, Rooney, Tévez, Thiago

Aan het einde van vorig seizoen diende Wayne Rooney een transferverzoek in bij Manchester United, maar de laatste weken bleef het erg rustig rond de aanvaller. De 83-voudig international van Engeland werd in verband gebracht met AS Monaco en Paris Saint-Germain, maar nu komt ook de interesse binnen de Premier League los.

De 27-jarige Rooney zou zijn loopbaan volgens Engelse media kunnen vervolgen in Londen, maar bij welke club is nog de vraag. Alisher Usmanov zou de aanvaller graag naar Arsenal zien komen. 'Het zou fantastisch zijn als Wayne een Gunner wordt', sprak de grootaandeelhouder. Maar Rooney zelf zou graag samen willen werken met José Mourinho, de nieuwe trainer van Chelsea.

Arsenal lijkt sowieso te breken met zijn zuinige beleid, want naast Rooney is de club ook al dicht bij het vastleggen van Gonzalo Higuaín (Real Madrid). En manager Arsène Wenger wil graag een nieuwe doelman. Zijn oog is gevallen op Pepe Reina, die ook in verband werd gebacht met Barcelona. Een transfer van de Liverpool-keeper zou een domino-effect kunnen veroorzaken, want The Reds hebben de 25-jarige Belg Simon Mignolet op het oog als zijn vervanger. De gesprekken met Sunderland naderen zelfs al een akkoord en de Noord-Engelse club weet al wie dan de opvolger moet zijn: Jeroen Zoet.

ADO Den Haag dreigt Tjaronn Chery deze zomer kwijt te raken. Niet FC Groningen, maar Eintracht Braunschweig lijkt de bestemming voor de 25-jarige aanvaller. De naar de Bundesliga gepromoveerde club heeft de gesprekken met Chery, die nog een contract heeft tot medio 2014, inmiddels geopend. De speler zelf ziet de Duitse taal in ieder geval niet als probleem. 'Ich spreche richtig gut Deutsch', reageerde Chery tegenover Omroep West. 'Ik weet van de interesse, maar ben nog niet persoonlijk rond. Mijn zaakwaarnemer is er mee bezig.'

Manchester United heeft rivaal Manchester City afgetroefd in de strijd om Thiago Alcántara. Althans, dat meldt The Daily Mail die rept van een persoonlijk akkoord tussen de Engelse kampioen en de Spaanse middenvelder over een jaarsalaris van ruim vijf miljoen euro.

Barcelona moet ook nog instemmen met de overgang van de jeugdinternational, die uit Camp Nou weg wil om meer aan spelen toe te komen. Maar volgens The Daily Mail is dat een kwestie van dagen, voordat er ook witte rook is over een afkoopsom van twintig miljoen euro.

We blijven in de Premier League. Swansea City heeft er wel oren naar om Bafetimbi Gomis in te lijven. Een bedrag van tien miljoen euro zou genoeg moeten zijn om de Franse aanvaller over te nemen van Olympique Lyon. Maar de Welsh club moet afrekenen met een concurrentie van een andere orde. AS Monaco heeft immers dankzij miljardair Dmitry Rybolovlev een schijnbaar onuitputtelijke bron voor versterkingen.

Begin deze week sloeg de schrik om het hart bij de Udinese-aanhang. Publiekslieveling Antonio Di Natale heette in AC Milan een nieuwe club te hebben gevonden. De 35-jarige spits, sinds 2004 actief voor Udinese, heeft de angst weggenomen. 'Ik blijf en ga mijn carrière bij deze club beëindigen', aldus de international, die zijn woorden op korte termijn gaat bevestigen met zijn handtekening onder een nieuw contract.

Galatasaray-voorzitter Ünal Aysal heeft ook zijn plannen ontvouwd over volgend seizoen. Op het lijstje van potentiële aanwinsten prijken de namen Jefferson Farfán (Schalke 04) en Gökhan Inler (Napoli). In tegenstelling tot Wesley Sneijder is een vertrek van Nordin Amrabat bespreekbaar. Maar dan gaat het niet over een verhuur, maar alleen als er een mooi bod op de voormalig PSV-aanvaller binnenkomt. Edinson Cavani was hard op weg om in Napels de heldenstatus van Diego Maradona te benaderen, maar door openlijk zijn verlangens over een transfer naar Real Madrid te uiten heeft hij dat krediet in één klap verspeeld.

Vrijdagochtend prijkt op de voorpagina van Corriere dello Sport een foto van een spandoek met daarop de tekst Cavani Vattene, wat zoveel betekent als Cavani rot op. Van publiekslieveling tot verschoppeling, het blijkt in Zuid-Italië maar een kleine stap.

Zelf probeert Cavani de gemoederen te sussen. 'In Napels voelt alles vertrouwd, ik ben blij om daar te zijn. Real Madrid is inderdaad een van de beste clubs ter wereld, maar ik weet niet waar mijn toekomst ligt.'

Een transfer lijkt evenwel toch onvermijdelijk. Sky Italia zegt zelfs te weten dat Cavani's zaakwaarnemer nog deze maand op bezoek gaat bij Chelsea, Manchester City en Real Madrid en dan op 30 juni aanschuift bij de Napolitaanse clubleiding om verslag uit te brengen.

Waar de waarde van Cavani in twee jaar tijd mogelijk vervijfvoudigt – Napoli laat hem alleen vertrekken voor een vastgelegde afkoopsom van 63 miljoen euro en betaalde in 2011 zelf twaalf miljoen euro aan Palermo - is Carlos Tévez in vier seizoenen bijna drie keer zo goedkoop geworden.

Juventus zou zijn komst nog deze dagen willen afronden door elf miljoen euro over te maken aan Manchester City, dat in 2009 nog bijna dertig miljoen betaalde aan stadgenoot United voor El Apache. Waar Tévez in Turijn geldt als alternatief voor de naar Arsenal vertrekkende Gonzalo Higuaín, draagt het Plan B van AC Milan volgens Corriere dello Sport de naam van Keisuke Honda. De Japanse ex-VVV'er heeft indruk heeft gemaakt bij CSKA Moskou en op de huidige Confederations Cup en zou daarom naar Milaan moeten komen nu Tévez voor Juve lijkt te kiezen.

Ook opmerkelijk nieuws vanuit Londen, waar Arsenal-manager Arsène Wenger volgens The Sun afziet van Swansea City-verdediger Ashley Williams. Wenger zou nu de zeventienjarige Tin Jedvaj naar het Emirates Stadium willen halen. Dinamo Zagreb zou bereid zijn talentvolle Kroatische verdediger voor 7,5 miljoen euro te willen verkopen, vier miljoen minder dan Swansea voor Williams wil hebben.

Tot slot strijken we neer in Rome, waar Miralem Pjanic ontkent een concrete aanbieding van Barcelona te hebben gehad. De 23-jarige Bosniër van AS Roma zou voor elf miljoen euro naar Catalonië moeten komen als vervanger van Thiago Alcántara, die bij gebrek aan speeltijd flirt met een vertrek uit Camp Nou.

Barcelona heeft echter wel een concurrent in de strijd om Pjanic. Volgens Bild staat hij bij Borussia Dortmund ook hoog op de verlanglijst, als opvolger van de naar Bayern vertrokken Mario Götze. BVB zou daartoe hebben besloten, nu Kevin De Bruyne waarschijnlijk bij Chelsea blijft en Isco (Málaga) en Bernard (Atlético Mineiro) niet haalbaar blijken.

Bekijk hier al onze video's