Transferdagboek 17/08: Martínez, Barry en Lewandowski

Het nieuwe seizoen lonkt, en het zijn de transferperikelen die het nieuws regeren. Voetbal International houdt dagelijks de stand van zaken bij.

Transferdagboek 17/08: Martínez, Barry en Lewandowski

José Mourinho wil zijn huidige ploeg Chelsea versterken met oude bekenden. De Portugese trainer is aan het rondkijken bij zijn voormalige club FC Porto en heeft daar zijn oog laten vallen op Jackson Martínez.

In eerste instantie wilde Mourinho (foto onder) Wayne Rooney naar Stamford Bridge halen, maar de twee biedingen werden door zijn werkgever Manchester United resoluut afgewezen. Afgelopen seizoen kwam Martínez tot liefst 34 competitiedoelpunten, waardoor hij een waardig alternatief voor Rooney is.

Naar verluidt hangt er een prijskaartje van rond de veertig miljoen euro om de nek van de spits, die ook in de belangstelling van Barcelona, Real Madrid en Tottenham Hotspur staat. Chelsea liet ook weten geïnteresseerd te zijn in FC Anzi-spits Samuel Eto’o, maar zijn komst lijkt onmogelijk vanwege het astronomische salaris van twintig miljoen euro per jaar dat hij momenteel verdient.

Normaal gesproken zijn het de grote clubs die tijdens de transferperiode de tabloids vullen, maar er is uiteraard ook aandacht voor de mindere grootmachten uit de voetballerij. Zo wil Everton, dat vandaag 2-2 gelijkspeelde tegen Norwich City, zich versterken met Manchester City-middenvelder Gareth Barry.

De Engelse international heeft bij The Citizens weinig kans op speeltijd, gezien de komst van Fernandinho. Ook Yaya Touré heeft de voorkeur boven Barry. Momenteel bezit hij nog een contract tot 2014, wat hem 120 duizend euro per week oplevert.

De bedoeling is dan ook dat Everton hem gaat huren, na een onderhandeling over het salaris, om hem vervolgens transfervrij binnen te hengelen. In dat geval wordt City weer verlost van een bankzitter die tonnen per maand opstrijkt.

Robert Lewandowski blijft dit seizoen definitief bij Borussia Dortmund. De Poolse spits, wiens contract medio 2014 afloopt, aasde lange tijd op een transfer. Hij werd onder meer veelvuldig in verband gebracht met Bayern München, maar dat is nu van de baan. Het Duitse weekblad Der Spiegel weet te melden dat zijn contract opgewaardeerd is tot vijf miljoen euro per jaar. Na afloop van dit seizoen kan de Pool alsnog transfervrij vertrekken.

Het lijkt erop dat Fábio Coentrão voor een vertrek bij Real Madrid staat. De linksback ontbreekt namelijk in de wedstrijdselectie voor het duel van morgen met Real Betis Sevilla. 'Coentrão heeft gevraagd of hij gebruik kan maken van een transfer en zal daarom morgen niet spelen', lichtte Real Madrid-trainer Carlo Ancelotti zijn besluit toe op de persconferentie voor de wedstrijd. De Portugese linksback wordt nadrukkelijk in verband gebracht met Tottenham Hotspur. Hij zal als ruilmiddel kunnen dienen bij een eventuele transfer van Bale naar Real Madrid.

Deze zomer werden vele verdedigers in verband gebracht met een transfer naar FC Barcelona. Onder anderen Jan Vertonghen, Daniel Agger, David Luiz en Thiago Silva zouden gewild zijn door de Catalaanse club. Barcelona-trainer Gerardo Martino heeft op een persconferentie een einde gemaakt aan die geruchtenstroom. 'Op dit moment hebben we centraal achterin geen probleem. Als we blessures krijgen, kunnen we altijd nog toeslaan in de winterstop.'

Enkele weken geleden meldde AS al dat de transfer van Gareth Bale naar Real Madrid beklonken was, maar dat voorzitter Daniel Levy van Tottenham Hotspur bedongen had dat deze pas wereldkundig gemaakt zou worden als de Londense club eerst zelf had toegeslagen op de transfermarkt. Zo zou Levy de verkoop van Bale beter aan zijn achterban kunnen verkopen.

Sindsdien trokken The Spurs al Étienne Capoue, Nacer Chadli en Roberto Soldado aan. Maar daar blijft het niet bij. Zo is Tottenham bereid om veel uit te geven aan Erik Lamela en Pablo Daniel Osvaldo van AS Roma, maar ook Javier Pastore (Paris Saint-Germain) is nog steeds in beeld. Het lijkt er dus op dat de informatie van AS best weleens zou kunnen kloppen.

Opvallend is overigens dat André Villas-Boas deze jaargang nog altijd manager van Tottenham is, want de Portugees was deze zomer ook erg gewild. In gesprek met The Daily Star meldde hij dat hij een aanbod van zowel Real Madrid als Paris Saint-Germain heeft afgeslagen.

Dan over naar Italië, waar AS Roma dus op het punt staat om Lamela en/of Osvaldo te verkopen. De Giallorossi hebben al een speler op het oog om de selectie te versterken: Nani. De buitenspeler heeft nog een contract voor één jaar met Manchester United, maar lijkt daar dit seizoen niet op veel speeltijd te kunnen rekenen. Ook Juventus en AC Milan hebben interesse.

Bekijk hier al onze video's