Transferdagboek 14/06: Marchisio, Lewandowski, Bale

Het seizoen is ten einde, waardoor het de transferperikelen zijn die het nieuws regeren. Voetbal International houdt dagelijks de stand van zaken bij.

Transferdagboek 14/06: Marchisio, Lewandowski, Bale

David Moyes zou als kersverse trainer van Manchester United vooral zijn middenveld willen versterken. De Schot, die Sir Alex Ferguson moet doen vergeten, weet ook al wie hij daarvoor nodig heeft. Claudio Marchisio.

De Italiaan heeft nog een contract tot de zomer van 2016 bij Juventus maar heeft aan La Gazzetta dello Sport in ieder geval toevertrouwd gevleid te zijn door de belangstelling. 'Dat maakt me zeker trots', aldus de middenvelder. En waar grote clubs, grote spelers of grote bedragen worden genoemd, komt ook het onvermijdelijke AS Monaco om de hoek kijken. Die zouden immers ook belangstelling hebben.

Over geld gesproken. Chelsea zou bij nader inzien toch de pogingen hebben gestaakt om Edinson Cavani los te weken bij Napoli. De gelimiteerde transfersom van 63 miljoen euro was ook eigenaar Roman Abramovich iets te gortig klaarblijkelijk. Vandaar dat de Londenaren volgens The Standard zijn overgeschakeld op plan B.

Dat plan B gaat in Dortmund door het leven als Robert Lewandowski, de Pool die nogal gepikeerd is door de opstelling van zijn club Borussia. Die zou hem immers niet willen laten verkassen naar rivaal Bayern München en hem zodoende aan zijn contract willen houden, terwijl Lewandowski niets liever wil dan de gang naar Beieren maken.

Chelsea zou eventueel uitkomst bieden. Dortmund ontvangt voor het nog een jaar doorlopende contract een vergoeding en versterkt de rivaal niet, terwijl Lewandowski met coach José Mourinho aan de wederopbouw van Chelsea mag werken. Of kiest hij toch voor Josep Guardiola bij Bayern München?

Massimo Ambrosini staat na zijn vertrek bij AC Milan op het lijstje bij West Ham United, maar geeft zelf aan dat een binnenlandse overgang ook tot de opties behoort. 'Fiorentina? Dat is een heel mooie en grote club', aldus de 36-jarige routinier. 'Als zij mij willen hebben, ga ik zeker luisteren naar hun verhaal', aldus de clubicoon van AC Milan.

José Mourinho heeft bij Chelsea net André Schürrle binnengehaald voor twintig miljoen euro, maar heeft volgens A Bola alweer een andere middenvelder op de korrel.

Nemanja Matic, in het verleden nog actief voor Vitesse, wordt op de voet gevolgd. Bij Benfica groeide hij uit tot een middenvelder van allure. Mourinho zou daarvan willen profiteren. Het prijskaartje van veertig miljoen euro lijkt hem daar niet van te weerhouden. Bovendien zou Schürrle dan direct elders als huurling ervaring op kunnen doen. Klein detail in de hele zaak: Chelsea verkocht Matic zelf in 2011 voor 35 miljoen euro minder aan Benfica.

'In januari is me van alles beloofd, maar ik heb nog niks teruggezien', aldus Dario Cvitanich. De Argentijn en voormalig Ajacied (foto) baalt van de uitblijvende salarisverhoging bij Olympique Nice. Ondanks een nog tot medio 2015 doorlopend contract zou de spits daarom stiekem hopen op een transfer. Al kan dat verhaal ook de wereld in geholpen zijn om de salarisverhoging alsnog af te dwingen. Als Real Madrid bij monde van Zinedine Zidane laat weten dat het bereid is een recordbedrag neer te leggen voor Gareth Bale, weet Tottenham Hotspur dat het menens is. Het verlies van de sterspeler valt bijna niet te compenseren, zelfs niet als De Koninklijke een bedrag overmaakt dat hoger is dan het huidige record (96 miljoen euro voor Cristiano Ronaldo, destijds naar de bankrekening van Manchester United). Overigens zou ook Paris St. Germain genegen zijn honderd miljoen voor Bale uit te trekken.

Een oplossing voor Spurs om de geliefde Welshman in Noord-Londen te houden, is het verkopen van enkele grootverdieners die ook nog eens een aardig centje opleveren. Niet de minste namen staan op de lijst van vertrek om Bale te behouden. Jermain Defoe, Benoît Assou-Ekotto, Heurelho Gomes, Emmanuel Adebayor én Scott Parker (foto onder) worden aangeboden.

Parker, de middenvelder die al zijn gehele leven in Engeland speelt, lijkt het avontuur aan te willen gaan in de Serie A. Fiorentina is naar verluidt bereid om voor zeven miljoen euro David Pizzaro de omgekeerde weg naar White Hart Lane te laten bewandelen. De club uit Florence zal in dat geval volgend seizoen uit een fraai middenveld bestaan, aangezien Viola woensdagavond de Spanjaard Joaquín een contract liet tekenen.

Met een vertrek van Jermain Defoe en Emmanuel Adebayor verliest Tottenham niet alleen kwaliteit, maar ook de nodige ervaring in de aanval. Met Loïc Rémy moet dat probleem worden opgelost. Voor de Fransman een aantrekkelijke stap, aangezien hij zich momenteel met het gedegradeerde Queens Park Rangers klaarmaakt voor de wedstrijden tegen Huddersfield Town en Millwall in het Championship. Alle ogen zijn bij de start van de Primera División gericht op één man. Een speler die, enkele dagen nadat hij zijn handtekening onder een contract had gezet, al miljoenen heeft opgeleverd aan merchandising. Neymar. De aanvaller heeft jarenlang de supporters van Santos versteld doen staan met technische hoogstandjes, maar gaat zijn geluk nu in Europa bij Barcelona beproeven. Voor Santos een drama.

Met tranen in de ogen werd er in Brazilië afscheid genomen van het flamboyante talent. Een troost voor de supporters die ongetwijfeld nog in rouw verkeren, is dat de clubleiding niet stil zit. Santos wil Robinho (foto onder) namelijk laten terugkeren naar zijn vaderland, om Neymar te doen vergeten. Robinho, momenteel onder contract bij AC Milan, begon zijn carrière bij de Braziliaanse club en was afgelopen januari ook al dicht bij een overstap naar Santos. Toen kwamen de clubs er echter niet uit. Nu Santos dankzij de verkoop van Neymar 57 miljoen euro heeft bijgeschreven, moet dat nu geen probleem zijn. De club die overigens nergens een probleem van maakt als het op de financiën aankomt, is AS Monaco. Er gaat geen dag in ons dagboek voorbij zonder een nieuwe wens van eigenaar Dmitry Rybolovlev openbaar te maken. De steenrijke Rus is na het aantrekken van Falcao, James Rodriguez en Ricardo Carvalho namelijk nog lang niet tevreden. Volgens het geruchtencircuit was Cristiano Ronaldo al gespot aan de Côte d'Azur, maar Rybolovlev kijkt ook in zijn geboorteland rond voor versterkingen.

De kans is aanwezig dat we komend seizoen een bonkige spits snoeiharde schoten op doel zien lossen. Hulk, nu uitkomend voor Zenit Sint-Petersburg, moet voor 45 miljoen euro naar Monaco komen. Een koopje voor Rybolovlev, die tot dusverre al zo'n 130 miljoen euro uitgaf aan zijn nieuwe speeltje. Hulk heeft zijn krediet bij zijn teamgenoten en het publiek in Rusland enigszins verspeeld door zonder schaamte op te scheppen over zijn riante jaarsalaris, hetgeen in Monaco ongetwijfeld tot minder problemen zou leiden.

Bekijk hier al onze video's