Transferdagboek 13/06: Lewandowski, Mertens en Biglia

Het seizoen is ten einde, waardoor het de transferperikelen zijn die het nieuws regeren. Voetbal International houdt dagelijks de stand van zaken bij.

Transferdagboek 13/06: Lewandowski, Mertens en Biglia

De soap rond Robert Lewandowski is nog allerminst ten einde na de mededeling van de leiding van Borussia Dortmund dat de Poolse spits deze zomer niet naar Bayern München mag. Sterker nog, de strijd begint steeds grimmiger te worden.

Lewandowski wil volgens Bild alleen nog maar in het bijzijn van zijn advocaat praten met Dortmund-directeur Hans-Joachim Watzke, die vanuit het Poolse kamp het verwijt krijgt woordbreuk te hebben gepleegd. Het bewijs daarvan moet binnen enkele dagen op tafel komen.

Door alle al dan niet geschonden afspraken wil de 24-jarige goalgetter schijnbaar liefst helemaal niet meer zijn gezicht laten zien bij BVB. De oplossing schijnt te komen van Real Madrid, dat volgens Sky Italia een akkoord heeft over een afkoopsom van dertig miljoen. Alleen Lewandowski wil niet naar Madrid maar naar München. Kortom, deze soap krijgt ongetwijfeld weer een vervolg.

Om nog even bij onze oosterburen te blijven, Roque Santa Cruz mag dan al zes jaar weg zijn uit de Bundesliga, in Duitsland zijn ze de Paraguayaan allerminst vergeten. De 31-jarige aanvaller, die acht jaar bleef bij zijn eerste Europese stop Bayern München, staat op het lijstje van Hamburger SV. Schalke 04 en Bayer Leverkusen zijn de kapers op de kust. Santa Cruz is transfervrij nadat zijn contract met Manchester City ten einde is. Afgelopen seizoen speelde hij op huurbasis voor Málaga. Dat Barcelona op zoek is naar een nieuwe doelman is geen geheim. Alleen is de vraag welke keeper in de voetsporen gaat treden van Víctor Valdés, die op weg is naar de uitgang na zijn beslissing zijn tot medio 2014 lopende contract niet te verlengen.

Naast Pepe Reina (Liverpool) en Marc-André ter Stegen (Borussia Mönchengladbach) ligt er ogenschijnlijk een andere optie op tafel die de Catalaanse club dwingt diep in de buidel te tasten. Sterker nog, Barcelona zou bij Internazionale al een bod van 23 miljoen euro hebben neergelegd voor Samir Handanovic.

Als er al sprake is van een bod op de Sloveense doelman, dan is het een kansloze missie, zo stelde Inter-president Massimo Moratti. 'Volgens mij speelt er niets. Ik lees ook kranten, en lees dan ook veel zaken die niet kloppen. Ik kan niet alles ontkennen… Maar Handanovic gaat niet weg.'

Over ontkenningen gesproken, PSV-aanvaller Dries Mertens vertelt VI-redacteur Thijs Slegers vanaf zijn vakantieadres dat hij 'behalve de geruchten NIETS weet van interesse van Napoli.'

En dan nog een aanvaller die via Twitter kort en bondig alle speculaties tegenspreekt. 'Alle berichten over mijn contractverlenging bij Real Madrid zijn onjuist.' Was getekend Cristiano Ronaldo. De Portugees zou 166 miljoen euro zijn geboden om zijn huidige verbintenis tot medio 2015 open te breken. Lucas Biglia lijkt zijn gewilde transfer te krijgen. Waar hij in het verleden al om duistere redenen niet kwam opdagen tijdens de voorbereiding van Anderlecht op de tweede seizoenhelft, naar verluidt om een breuk te forceren, is een vertrek nu wel dichtbij.

Nieuw is de belangstelling van de Italiaanse bekerwinnaar Lazio niet, maar bronnen in Italië beweren dat de overgang van de Argentijnse middenvelder nog volgende week rond komt, zodat Biglia niet opnieuw aan hoeft te sturen op een conflict bij de Belgische kampioen.

In Turkije doet Beskiktas er ondertussen alles aan een grote naam binnen te hengelen. Waar Ronaldinho aangaf geen zin te hebben in een transfer, wordt de aandacht nu verlegd naar niemand minder dan Samuel Eto'o (foto), die bij het FC Anzhi van trainer Guus Hiddink liefst twintig miljoen euro netto opstrijkt per jaar.

Of Besiktas akkoord krijgt van de club uit Dagestan om over een transfer te onderhandelen, is nog de vraag. Waarschijnlijk wil Anzhi de topschutter uit Kameroen behouden. Maar mocht het tot onderhandelingen over het honorarium komen, wacht de Turkse afvaardiging in ieder geval een flinke opgave. Soms is beeld meer dan voldoende om iets uit te leggen. Onderstaand plaatje komt uit Le Parisien en vormt het droomelftal dat het hyperambitieuze Paris Saint-Germain wil gaan samenstellen. Een blik op het sterrenensemble leert ons dat onder anderen Dani Alves (Barcelona), Raphaël Varane (Real Madrid), Cristiano Ronaldo (Real Madrid) en Wayne Rooney (Manchester United) dan nog even vastgelegd moeten worden. Aan geld geen gebrek in Parijs, dus uitsluiten doen we niets. Maar smullen wordt het in ieder geval al van een transferzomer vol geruchten.

l'Équipe weet overigens ook al wie de trainer van de fraaie verzameling multimiljonairs moet gaan worden: Michael Laudrup. Zoals Voetbal International onlangs al meldde stuurt de Deense coach bij Swansea City aan op een vertrek vanwege een verregaand conflict over de investeringen in de selectie. PSG zou daarbij uitkomst bieden.

En dat geldt al helemaal voor de zittende trainer in Parijs, Carlo Ancelotti. Met een vervanger voor hem zou hij PSG eindelijk kunnen verruilen voor zijn droomclub Real Madrid, dat sinds het vertrek van José Mourinho nog altijd stuurloos is. Zinedine Zidane zou dan de assistent van de Italiaan moeten worden.

En wat is een transferdagboek zonder de pegels uit Monaco. Hetzelfde l'Équipe weet namelijk dat Newcastle United-middenvelder Yohan Cabaye het nieuwe doelwit is van de Monegasken. Dat zijn contract doorloopt tot medio 2016 lijkt daarbij niet zo'n probleem.

En dan na al het Franse geweld nog even twee Nederlanders. Glenn Loovens mag namelijk uitkijken naar een andere club ondanks zijn bij Real Zaragoza nog een jaar doorlopende verbintenis. Na de degradatie wil de club immers op zoek naar een andere centrale verdediger, weet El Périodico.

Michael Dingsdag staat volgens het Zwitserse Blick op het punt te tekenen bij FC Basel. Daar was hij al vaker in beeld, maar na drie seizoenen bij FC Sion kan hij nu transfervrij de overgang maken.

Bekijk hier al onze video's