Transferdagboek 10/01: Lampard, Negredo en Neymar

Met de start van een nieuwe kalenderjaar is ook de transfermarkt in de voetbalwereld weer open. Oftewel: vliegende directeuren, op transfers azende spelers en in de geldbuidel tastende clubs. Voetbal International houdt dagelijks de stand van zaken bij.

Transferdagboek 10/01: Lampard, Negredo en Neymar

Op Stamford Bridge werd er door de supporters met onvrede gereageerd op het feit dat het contract met clublegende Frank Lampard niet verlengd wordt. Manager Rafael Benítez stelde dat er louter met respect over clublegendes gepraat kan worden, maar dat een contractverlenging voor de Engelsman ook de evolutie van een grootmacht als Chelsea in de weg kan staan.

Lampard zelf is inmiddels druk bezig om zijn carrière een vervolg te geven. Nog nooit kwam de middenvelder uit voor een club buiten Groot-Brittannië, maar daar lijkt nu verandering in te komen. Naast interesse uit de Verenigde Staten, mag Lampard volgens Italiaanse media nu ook spreken van interesse van Fiorentina.

Viola is niet de enige Serie A-club die Lampard aan zich wil binden. Naar verluidt hebben ook Lazio en Internazionale oren naar de komst van de Chelsea-speler. Fiorentina-voorzitter Mario Cognini, die onlangs Giuseppe Rossi binnenhaalde in Florence, geeft toe achter de handtekening van Lampard aan te zitten. 'Het is een fantastische speler die we al vaker hebben benaderd. In het verleden werden we echter telkens teleurgesteld.'

De komst van Internacional-speler Leandro Damiao bij Tottenham Hotspur leek al in kannen en kruiken, maar manager André Villas-Boas stelt nu dat het nieuws is gebaseerd op een gerucht.

Sterker, de Portugese trainer denkt dat het 'hoogst onwaarschijnlijk' is dat Damiao binnenkort op White Hart Lane te bewonderen is. De Braziliaanse spits zou in Londen het gat dat Emmanuel Adebayor, die met Togo naar de Afrika Cup is, op moeten vullen.

Villas-Boas denkt echter genoeg te hebben aan de aanwezigheid van routinier Jermain Defoe en voorspelt dat het een hels karwei wordt om de aanvaller aan zich te binden. 'Leandro is een speler die we al een tijdje volgen, maar het wordt een lastig verhaal', vertelt de Portugees.

'Het is een speler die erg hoog staat aangeschreven, waardoor het moeilijk wordt om hem binnen te halen', mikt Villas-Boas ook op het prijskaartje dat om de nek van Damiao hangt. Naar verluidt moet de Braziliaan zo'n 24 miljoen euro kosten.

We blijven in de Premier League, waar Newcastle United na het vertrek van aanvaller Demba Ba naar Chelsea op zoek is naar een nieuwe spits. De oplossing lijkt gevonden: Sevilla biedt Álvaro Negredo aan.

Spaanse media melden dat Sevilla-voorzitter José Maria del Nido momenteel in Londen is om een vertrek van zijn aanvaller te realiseren. De Spaanse club kampt met een schuld van vijftien miljoen en is daardoor haast genoodzaakt enkele spelers van de hand te doen. Negredo moet zo'n veertien miljoen euro kosten; zes miljoen euro meer dan wat The Magpies hebben ontvangen voor Ba.

Het Braziliaanse toptalent Neymar (20) is momenteel misschien wel de meest gewilde speler wereldwijd. De Europese topclubs moeten evenwel nog wachten voordat ze de aanvaller van Santos kunnen overtuigen.

'Het juiste moment om naar Europa te trekken, is nog niet aangebroken', vertelt Neymar desgevraagd. 'Iedereen vraagt me steeds wanneer ik naar Europa kom, maar ik heb bij Santos nog een contract tot 2014. Ik ben hier tevreden met mijn familie en vrienden dicht bij mij. 2013 wordt ongetwijfeld een schitterend jaar met tal van hoogtepunten.'

Santos-voorzitter Paulo Schiff bevestigt dat welke club dan ook zich de moeite kan besparen. 'Wij hebben aanlokkelijke voorstellen van Barcelona, Chelsea en andere clubs naast ons neergelegd. We zouden dan ook graag hebben dat hij hier een carrière zoals Pelé uitbouwt.'

Dan naar een Braziliaan die iets minder hoog staat aangeschreven. Raffael (27) vertoeft bij Dinamo Kiev met slechts negen wedstrijden en één treffer in een uitzichtloze situatie. De middenvelder, die vijf jaar lang voor Hertha BSC uitkwam, is (eventueel op huurbasis) een optie om de geblesseerde Ibrahim Afellay te vervangen bij Schalke 04, weet Kicker.

Een maandsalaris van naar verluidt een miljoen euro is niet voldoende om Nicolas Anelka (32) bij het Chinese Shanghai Shenhua te houden. De aanvaller heeft heimwee en is in overleg over ontbinding van zijn contract. In de tussentijd houdt hij zijn conditie op peil door mee te trainen met het hyperambitieuze Paris Saint-Germain.

Het Franse L'Équipe weet ondertussen dat een transfer niet ver weg meer is. Anelka is de man die vanwege heimwee ooit in de kofferbak van de auto van zijn broer Madrid ontvluchtte. Of hij dit keer de reis vanuit China de reis in een kofferbak heeft gemaakt is nog maar de vraag. Ook is het twijfelachtig of mannen als Zlatan Ibrahimovic en Ezequiel Lavezzi het in hun broek doen bij de eventuele komst van de 32-jarige Fransman.

Feit blijft wel dat hij met een transfer naar PSG de cirkel rond kan maken. In Parijs begon Anelka in het seizoen 1995/96 zijn loopbaan, om vervolgens verder door Europa (en Azië) te zwerven en voor nog acht (top)clubs uit te komen. Wie in tegenstelling tot Anelka nog aan het begin van een veelbelovende loopbaan staat, is Wilfried Zaha (20). De Engelse enkelvoudig international staat volgens diverse Britse kranten op het punt een akkoord te bereiken met Manchester United.

Sir Alex Ferguson zou hoogstpersoonlijk hebben aangedrongen op slagvaardig handelen om zo Arsenal en Tottenham Hotspur te slim af te zijn. De aanvaller van Crystal Palace schijnt daarom nu voor de Engelse recordkampioen gekozen te hebben en een zomerse transfer van vijftien miljoen euro lijkt in de maak. In de komende maanden wil Zaha immers nog wel even promotie naar de Premier League afdwingen met Palace.

We besluiten met Nuri Sahin (24). Liverpool is de dure Real Madrid-huurling liever kwijt dan rijk en twee internationale topclubs hopen daar nu op in te spelen, weet The Daily Mail. Borussia Dortmund zou in de terugkeer van de verloren zoon een mooie kans zien om zich te versterken, maar ook Internazionale roert zich.

De Milanezen zouden Sahin graag huren van Real (hetgeen ook kan omdat hij in Madrid nog geen duels speelde). Een en ander kan evenwel niet los worden gezien van de soap rond Wesley Sneijder (op een foto uit het verleden in duel met Sahin, Ajax-Borussia Dortmund).

Als persona non grata bij Inter heeft hij de interesse van Galatasaray, dat een bod geaccepteerd zag worden door Inter, naast zich neergelegd. Sneijder hoopt op een overstap naar de Premier League en zwicht vooralsnog niet voor het lucratieve bod uit Turkije. Een en ander tot onvrede van zijn huidige werkgever. Alle gebruikte foto's op VI.nl zijn afkomstig van de fotodatabank VI Images.

Bekijk hier al onze video's