Transferdagboek 09/07: Forlán, Arnautovic en Robinho

Het nieuwe seizoen lonkt, en het zijn de transferperikelen die het nieuws regeren. Voetbal International houdt dagelijks de stand van zaken bij.

Transferdagboek 09/07: Forlán, Arnautovic en Robinho

We brengen nieuws dat een voorbode of aankondiging is voor een opvallende transfer. Toronto FC wordt genoemd als mogelijke bestemming voor Diego Forlán. Dat hebben we maandag al in dit dagboek gemeld. Dat middenvelder Luis Silva de Canadese club uit de Major League Soccer verruilt voor DC United, wordt gezien als een voorbode.

Toronto FC heeft namelijk met het afscheid van Silva financiële ruimte gecreëerd voor 'nieuwe aanvallende impulsen' waarover directeur Kevin Payne spreekt. Hoewel de naam Forlán daarbij niet is genoemd, heeft het er de schijn van dat de weg wordt vrijgemaakt voor de Uruguayaanse spits van het Braziliaanse Internacional.

Een andere transfer van een andere aanvaller van naam lijkt ook in de maak. Althans, Marko Arnautovic heeft de ene zaakwaarnemer ingeruild voor de ander. Niet meer zijn broer Danijel maar het bureau ROGON gaat de belangen van de Oostenrijkse spits van Werder Bremen behartigen.

De kans op een transfer naar Oost-Europa is daarmee gestegen aangezien ROGON daar goede contacten heeft. Hoewel de gemoederen weer tot bedaren zijn gekomen bij Werder na de verbanning na het nachtelijke autoritje, lijkt Arnautovic met zijn wissel aan te sturen op een vroegtijdig vertrek. Robinho wil AC Milan maar al te graag verruilen voor zijn oude club Santos, maar een transfer laat nog altijd op zich wachten. Volgens Odilio Rodrigues, vice-voorzitter van Santos, liggen de salariseisen van de 29-jarige Braziliaan daaraan ten grondslag.

'Ik hoop dat Robinho zijn eisen verlaagt. Hopelijk kan daar nog wat van af. Dat zou de hele operatie voor ons een stuk haalbaarder maken', stelt de beleidsbepaler van Santos. Ook de door Milan van tien naar 8,5 miljoen euro verlaagde vraagprijs is nog altijd aan de hoge kant. Volgens Braziliaanse media wil Santos niet verder gaan dan zes miljoen euro.

Het is voor alle partijen te hopen dat er snel een einde komt aan de zoveelste transfersoap rond Robinho. Op 15 juli sluit in Brazilië de transfermarkt. Voor de technisch begaafde dribbelaar zou het de derde keer zijn dat hij bij Santos gaat spelen. Tussen 2002 en 2005 begon hij er met zijn carrière, waarna hij in 2010 op huurbasis van Manchester City kortstondig terugkeerde alvorens hij naar Milan vertrok.

Robinho's landgenoot David Luiz is volgens The Daily Mail nog altijd de voornaamste kandidaat om de achterhoede van Barcelona te versterken. De Catalaanse grootmacht zou al een bod van circa 35 miljoen euro hebben neergelegd bij Chelsea.

Volgens Mundo Deportivo is niet David Luiz maar Liverpool-verdediger Daniel Agger de belangrijkste kandidaat, nu de clubleiding van Barcelona duidelijk is geworden dat Thiago Silva niet mag vertrekken bij Paris Saint-Germain. Waar Barça nadrukkelijk op zoek is naar een opbouwend sterke verdediger, heeft AC Milan nog altijd geen vers bloed gevonden voor de aanval. Nu de transfer van Keisuke Honda op zich laat wachten en Robinho op weg lijkt naar Santos, willen de Rossoneri een poging wagen om Adem Ljajic los te weken bij Fiorentina. Zijn zaakwaarnemer heeft de interesse al bevestigd.

Ljajic maakte afgelopen seizoen veel indruk door in de Serie A elf keer te scoren, Nicklas Bendtner zat enkele honderden kilometers verder vooral op de tribune bij Juventus. Toch is er ook belangstelling voor de nog altijd maar 25-jarige Deense spits. Eintracht Frankfurt laat dinsdag weten in gesprek te zijn met de 1,94 meter lange aanvaller, die bij Arsenal nog een eenjarig contract heeft.

Fiorentina rondde maandag de transfer van Mario Gomez af, waardoor de weg vrij is voor Stevan Jovetic (foto boven met Ljajic) om de club uit Florence te verlaten. De 23-jarige aanvaller uit Montenegro kende een prima seizoen bij Viola, waar hij in 31 competitieduels dertien keer scoorde, en gaf al aan graag hogerop te willen.

Manchester City zou Jovetic graag overnemen, maar heeft moeite met de contractueel vastgelegde afkoopsom van 29 miljoen euro. The Citizens namen het afgelopen jaar echter afscheid van Mario Balotelli (AC Milan) en Carlos Tévez (Juventus), waardoor manager Manuel Pellegrini graag een nieuwe aanvaller wil verwelkomen. Ook Everton verwelkomde maandag een nieuwe spits: voormalig PSV'er Arouna Koné kwam in het kielzog van manager Roberto Martínez over van Wigan Athletic. De uit de Premier League gedegradeerde club is in de zoektocht naar een vervanger uitgekomen bij Jacob Mulenga. De 29-jarige spits heeft nog een contract tot medio 2014 bij FC Utrecht en staat ook in de belangstelling van Hull City en Nottingham Forest.

Dan over naar Parijs, waar Gregory van der Wiel (foto boven) het afgelopen seizoen tot 22 duels kwam in de Ligue 1 namens Paris Saint-Germain. Toch is de 25-jarige rechtsback niet onomstreden in de Franse hoofdstad. Een transfer is dan ook niet uitgesloten en volgens verschillende Italiaanse media is Internazionale bereid een uitweg te bieden. Toen Van der Wiel nog bij Ajax speelde was Inter ook al geïnteresseerd.

Newcastle United heeft op dit moment tien Fransen onder contract staan, maar Loïc Rémy maakt het elftal mogelijk compleet. De 26-jarige aanvaller verruilde Olympique Marseille in januari voor Queens Park Rangers, maar met die club degradeerde hij uit de Premier League. Newcastle-manager Alan Pardew heeft zeven miljoen euro over voor Rémy en biedt Steven Taylor aan als ruilobject.

Tot slot gaan we naar Arsenal, dat behoefte heeft aan een leider op het middenveld. Gareth Barry is in de ogen van manager Arsène Wenger de ideale man voor die rol en aangezien de kans op speeltijd bij City komend seizoen steeds kleiner wordt voor de 32-jarige middenvelder, lijkt een transfer bespreekbaar. Arsenal zou vijf miljoen euro willen betalen voor Barry, die in Manchester nog een zeer lucratief contract heeft dat nog één jaar doorloopt.

Bekijk hier al onze video's