Transferdagboek 08/01: Sneijder, Fellaini en Rivaldo

Met de start van een nieuwe kalenderjaar is ook de transfermarkt in de voetbalwereld weer open. Oftewel: vliegende directeuren, op transfers azende spelers en in de geldbuidel tastende clubs. Voetbal International houdt dagelijks de stand van zaken bij.

Transferdagboek 08/01: Sneijder, Fellaini en Rivaldo

Galatasaray zou zomaar een einde kunnen maken aan de relatie tussen Internazionale en Wesley Sneijder. De club meldt dinsdag dat het in onderhandeling is met Inter. Sneijder leeft al maanden in onmin met het bestuur van de club uit de Serie A. Stadgenoot AC Milan liet bij monde van clubbaas Silvio Berlusconi eerder al weten niet geïnteresseerd te zijn in de diensten van de 28-jarige middenvelder.

Een andere Nederlander die interesse van een buitenlandse club geniet is Jody Lukoki. De vlugge buitenspeler van Ajax hoeft in Amsterdam niet veel speelminuten meer te verwachten en Newcastle United-manager Alan Pardew lijkt daar wel een oplossing voor te hebben. Hoofdscout Graham Carr van The Magpies zou Lukoki zelfs al meerdere keren hebben bekeken, meldt The Northern Echo.

We blijven in Engeland, waar Marouane Fellaini de carrousel van input voorziet. De Belgische international heeft een afkoopclausule van ruim 27 miljoen in zijn contract bij Everton en dat is Arsenal en Chelsea niet ontgaan. Dat beide clubs flink in de buidel moeten tasten om de Belgische middenvelder bij de The Toffees los te weken, is niet gek. Fellaini heeft er namelijk nog een contract tot medio 2016.

Weer terug op het Europese vasteland lijkt Anderlecht de gewenste spits te hebben gevonden. Kléber, die bij FC Porto nog maar tot zes duels kwam dit seizoen, moet trainer John van den Brom uit de brand helpen. Doordat Dieumerci Mbokani met Congo aan de Afrika Cup meedoet, heeft hij in Tom de Sutter nog maar een spits over.

De interesse van Anderlecht doet me veel plezier', liet Kléber al weten in Portugese media. 'Het is een club met een uitstekende structuur en veel aanzien. Ik zou graag nieuwe lucht opsnuiven en weer plezier beleven op het veld. Ik denk dat dit het juiste moment is om te vertrekken, maar het hangt allemaal af van Porto. Het moet een goede zaak zijn voor beide partijen. Ik ben een jonge speler die moet spelen om te kunnen groeien.'

Dat hij jong is, kan Rivaldo niet meer zeggen. Maar stoppen met voetballen, daar denkt de inmiddels veertigjarige Braziliaan (foto onder) nog niet aan. Na een avontuur bij Kabuscorp FC in Angola staat hij op het punt te verkassen naar São Caetano, dat uitkomt in de Braziliaanse Serie B (tweede divisie). 'Zijn kwaliteit staat buiten kijf', aldus president Nairo Ferreiro de Souza. 'Laten we hopen dat de zaken in de komende dagen concreet worden.' Rivaldo kan een contract tekenen tot het einde van het jaar. Barcelona-voorzitter Sandro Rosell heeft alle geruchten over een vertrek van David Villa hardhandig de kop ingedrukt. De spits, bij de Catalaanse grootmacht momenteel niet meer dan een invalkracht, werd nadrukkelijk in verband gebracht met een (tijdelijke) overgang naar de Premier League. Maar de genoemde kandidaat-clubs als Arsenal en Liverpool kunnen zich op andere kandidaten dan Villa gaan richten. 'Ik sluit een transfer van Villa in deze transferperiode uit. Hij is van ons en we hebben hem nog nodig. Het seizoen is nog lang', zegt de preses tegen het Catalaanse radiostation RAC1.

Sinds officieel is dat Frank Lampard bezig is aan zijn laatste maanden op Stamford Bridge, valt zijn naam bij de nodige binnen- en buitenlandse clubs. In Engeland wordt het verhaal sterker dat Old Trafford na dit seizoen een meer dan serieuze bestemming kan gaan worden voor de 34-jarige middenvelder. Leeftijd is voor manager Sir Alex Ferguson geen belemmering, zo bewees de Schot met het aantrekken van onder anderen Edwin van der Sar.

Als we het hebben over Chelsea, een voormalig aanvaller van The Blues zorgt voor opwinding in Brugge. Trainer Foeke Booy dreigt de strijd tegen degradatie af te moeten maken zonder Eidur Gudjohnsen (foto onder). Tot ongenoegen van Cercle Brugge heeft naast enkele buitenlandse gegadigden stadgenoot Club Brugge interesse in de IJslandse routinier.

'Het stemt ons verdrietig dat uitgerekend Club Brugge ons in deze situatie brengt', zegt Cercle-woordvoerder Pol Van Den Driessche. 'We willen Eidur houden. Maar we zitten een beetje gevangen. Als Eidur echt wil vertrekken naar een ploeg met Europese ambities, moet daar een behoorlijk bedrag tegenover staan. Met dat geld kunnen we versterking aantrekken.' John Heitinga heeft er geen geheim van gemaakt dat hij niet echt gelukkig is met zijn situatie bij Everton. Alles wordt dan ook vanuit die optiek bekeken. Dus als de Oranje-international op twitter zet dat hij door een kleine blessure niet kan spelen in het FA Cup-duel met Cheltenham Town, dan voedt dat ook meteen de speculaties over een aanstaande transfer. De namen Ajax en Fenerbahçe vielen daarbij als mogelijke bestemming.

Heitinga, die de tweet later op de maandag over zijn blessure terugtrok, nam echter nog tijdens de gewonnen wedstrijd tegen Cheltenham Town alle bestaande onzekerheid weg. 'Ik ben een speler van Everton en volledig gefocust op The Blues. Alle andere clubs zijn slechts speculaties. #proudtobeblue', twitterde de 29-jarige verdediger.

AC Milan-president Silvio Berlusconi maakte op zijn beurt in Milaan een einde aan geruchten over Wesley Sneijder en Mario Balotelli als potentiële Rossoneri. 'Sneijder? Hoe oud is hij? 28? Hij komt niet voor in de plannen van Milan.'

Berlusconi, zelf niet verschoond gebleven van een schandaal, is uitgesproken over de veelbesproken Balotelli. 'Ik zou nooit accepteren dat een persoon als Balotelli onderdeel uitmaakt van Milan. Hij is een rotte appel en kan alle clubs besmetten, inclusief Milan.'

Een andere Italiaan met een beduidend minder geschonden blazoen staat volgens Sky Sport toch aan de vooravond van een vertrek uit Australië. LA Galaxy en Shanghai Shenhua hebben hun oog laten vallen op de 38-jarige Alessandro del Piero. Er zal overredingskracht nodig zijn, want de Italiaan heeft zich gecommitteerd aan Sydney FC. 'Ik heb de intentie hier nog twee jaar te blijven.' Alle gebruikte foto's op VI.nl zijn afkomstig van de fotodatabank VI Images.

Bekijk hier al onze video's