Transferdagboek 06/01: Cech, Busquets en Alderweireld

Met de start van een nieuwe kalenderjaar is ook de transfermarkt in de voetbalwereld weer open. Oftewel: vliegende directeuren, op transfers azende spelers en in de geldbuidel tastende clubs. Voetbal International houdt dagelijks de stand van zaken bij.

Transferdagboek 06/01: Cech, Busquets en Alderweireld

De keeperscarrousel in Madrid wordt niet alleen in Spanje op de voet gevolgd. Ook in Engeland is er volop aandacht voor de reserverol die Iker Casillas sinds kort vertolkt bij Real. Trainer José Mourinho is niet tevreden over de sluitpost en kiest daarom voor Antonio Adán. Wat de Portugese trainer betreft, komt er weer een nieuw gezicht onder de lat te staan.

Volgens berichten in de Engelse media zou Mourinho immers ruim dertig miljoen euro over hebben voor Petr Cech, de Tsjechische doelman met wie hij bij Chelsea ook al samen werkte. Helemaal gek is de link niet aangezien Cech inmiddels dertig is en Chelsea in de persoon van Thiebaut Courtois al een zeer goede opvolger in huis heeft. Kind van de rekening lijkt dan Atlético Madrid te worden, dat in de Belgische Chelsea-huurling een van de pijlers onder het huidige succes kent.

Dat in de transferperiode de gekste verhalen de ronde doen, toont Sport aan. Het bij Barcelona goed ingevoerde dagblad meldt namelijk dat Sergio Busquets hét doelwit is van aartsrivaal Real Madrid. De middenvelder van Barcelona zou al gesignaleerd zijn met een afvaardiging van Real.

De controleur op het middenveld van Barcelona beschikt in Camp Nou nog wel over een verbintenis tot medio 2015. Mocht hij dus willen vertrekken naar de aartsrivaal, dan moet daar een flinke transfersom tegenover staan. Of het van een veelbesproken transfer gaat komen, lijkt überhaupt maar de vraag.

Ook in het geval van Michael Owen is een wintertransfer allesbehalve zeker. Waar zaterdag in de Engelse pers verscheen dat de spits zijn belangenbehartigers opdracht had gegeven te kijken of er een transfer naar Australië in zit, heeft zijn huidige werkgever een overgang uitgesloten. 'Wij hebben met niemand contact gehad over Owen. Ook niet met Perth Glory. Volgens mij is Michael erg gelukkig bij ons', aldus trainer Tony Pulis. We vervolgen in Engeland, waar we de tabloids natuurlijk met een flinke korrel zout nemen. Maar we starten in Liverpool, waar John Heitinga enorm ongelukkig zou zijn bij Everton. De 29-jarige verdediger zou zo snel mogelijk willen vertrekken bij The Toffees,. Ook al kwam hij zestien van de 21 competitieduels dit seizoen in actie, Heitinga zou graag willen terugkeren naar Ajax waar hij van 1990 tot 2008 speelde.

De 85-voudig Oranje-international zou in Amsterdam de vervanger moeten worden van Toby Alderweireld, die juist weer in de belangstelling staat van drie Engelse clubs: Arsenal, Newcastle United en Tottenham Hotspur. Ajax wil de 23-jarige Belg eigenlijk op zijn vroegst pas komende zomer kwijt, maar dat maakt voor Heitinga niet uit. Hij wil deze transferperiode al terugkeren bij zijn grote liefde.

Arsenal is op zoek naar verdedigers en zou naast Alderweireld nog een voormalig Eredivisionist op het oog hebben: Jonas Olsson. De zestienvoudige international van Zweden speelde in de periode 2005-08 onder contract bij NEC, maar maakt nu al drieënhalf jaar indruk bij West Bromwich Albion. Expressen meldt dat Arsenal bereid is de contractueel vastgelegde afkoopsom van vier miljoen euro neer te leggen, zodat de 29-jarige verdediger nog deze maand de selectie van The Gunners komt versterken.

Het eveneens in Noord-Londen gevestigde Tottenham zou de slag om Moussa Sissoko gewonnen hebben. De 23-jarige middenvelder van Toulouse heeft een aflopend contract en kan dus komende zomer transfervrij opgepikt worden. Newcastle United hoopte zijn Franse enclave uit te breiden met Sissoko, maar Franse media weten dat de zesvoudig international van Frankrijk zijn jawoord al heeft gegeven aan The Spurs. In het verleden toonden ook clubs als Arsenal, Internazionale, Juventus en AC Milan belangstelling voor de fysiek sterke middenvelder.

Over naar Spanje, waar Real Madrid een teleurstellend seizoen meemaakt. Marca denkt echter te weten dat een grote aankoop de morrende supporters stil moet krijgen. En die grote aankoop zou Gareth Bale moeten worden. De 23-jarige Welshman maakt dit seizoen veel indruk bij Tottenham Hotspur, dat afgelopen zomer ook Luka Modric al naar De Koninklijke zag vertrekken. Tijdens de wekenlange onderhandelingen zou er echter ook al gesproken zijn over Bale, die liefst 75 miljoen euro moet kosten. Real Madrid wil echter niet verder gaan dan vijftig miljoen. Een transfer die wél zijn voltooining nadert is die van Pablo Armero naar Napoli. De 26-jarige Colombiaan speelt nu nog bij Udinese, maar zaakwaarnemer Luciano Ramalho vertelde aan Radio Kiss Kiss dat de transfer waarschijnlijk maandag wordt afgerond. 'Vrijdagavond was een vergadering, waarbij we het over de situatie van Armero gehad hebben. We wachten nu op het bod van Napoli, maar ik ben er voor 99 procent zeker van dat Pablo zich maandag een speler van Napoli mag noemen. Er moeten alleen nog wat details worden afgewikkeld.'

Of het grootspraak is of niet, Lazio-voorzitter Claudio Lotito liet aan Sky Sport Italia weten dat als zijn club een speler wil hebben het ook altijd lukt om hem binnen te halen. Lotito werd gevraagd naar de interesse voor Frank Lampard, die komende zomer transfervrij kan vertrekken bij Chelsea. Zijn zaakwaarnemer sloot een transfer naar Rome niet uit, maar de Lazio-preses wil de belangstelling bevestigingen noch ontkennen. 'Ik zeg niets over Lampard, maar als wij onze zinnen zetten op een speler is het gebruikelijk dat het ons ook lukt hem te contracteren.'
Foto: VI Images

Bekijk hier al onze video's