Transferdagboek 04/01: Lampard, Hummels en Sneijder

Met de start van een nieuwe kalenderjaar is ook de transfermarkt in de voetbalwereld weer open. Oftewel: vliegende directeuren, op transfers azende spelers en in de geldbuidel tastende clubs. Voetbal International houdt dagelijks de stand van zaken bij.

Transferdagboek 04/01: Lampard, Hummels en Sneijder

In Spanje duiken vrijdag berichten op dat Manchester City snode plannen heeft op de transfermarkt. Hoewel de club onlangs nog aangaf niet veel te gaan uitrichten in de winterse handelsperiode heeft de club volgens verschillende media het vizier gericht op Mats Hummels, die zich de voorbije jaren bij Borussia Dortmund heeft opgewerkt tot een van de beste verdedigers van Europa.

Of Dortmund mee wil werken aan een vertrek van de vaste waarde, die bovendien tot medio 2017 onder contract staat, is nog maar de vraag. Duidelijk is wel dat de regerend kampioen de hoofdprijs kan vragen voor de Duitse international. Overigens lijkt het alternatief voor City niet ver zoeken. Bij een veto wat betreft Hummels zou de Engelse club in Neven Subotic een perfect alternatief zien. Ook hij is in dienst van Borussia Dortmund.

We blijven nog even in Spanje, waar David Villa dit keer gelinkt wordt aan Arsenal. Waar eerder Chelsea nog genoemd werd als club die de aanvaller van Barcelona van zijn reserverol zou verlossen, is het dit keer Arsène Wenger die gecharmeerd zou zijn van de Spaanse topscorer aller tijden. Een transfersom van vijftien miljoen euro zou het startpunt van de onderhandelingen zijn voor Arsenal.

Van Arsenal naar even verderop in Londen: Fulham. Daar laat manager Martin Jol aan iedereen weten dat zijn werkgever met het transfervrij binnen hengelen van Chris David, die overkwam van FC Twente, een enorme slag heeft geslagen. 'Ook Ajax en andere grote clubs uit Europa zaten achter hem aan', aldus Jol.

Nog blijven we even in Londen. John Terry heeft daar immers voor de nodige ophef gezorgd. De verdediger liep alvast wat op de zaken vooruit omtrent de toekomst van Frank Lampard en lijkt al afscheid te hebben genomen van zijn ploeggenoot. Terry plaatste een foto van zichzelf met Lampard online en voorzag het plaatje van commentaar. 'In zak en as zijn is een understatement.'

'We zouden het rugnummer 8 voor altijd moeten terugtrekken bij Chelsea om Lamps te eren', aldus de verdrietige Terry vrijdagochtend. Even later liet de verdediger weten de foto te hebben gepubliceerd na eerdere uitlatingen van Lampard's zaakwaarnemer, Steve Kutner. Hij gaf aan dat Lampard in de zomer vertrekt bij Chelsea en dat de Italiaanse Serie A lonkt voor zijn cliënt. Waar de toekomst van Lampard nog onzeker is, mag worden aangenomen dat Alexandre Pato snel zijn handtekening onder een contract bij Corinthians zet. De winnaar van het WK voor clubteams en AC Milan zijn tot een akkoord gekomen over een transfersom van vijftien miljoen euro. Een emotionele Pato nam vrijdagmiddag afscheid van zijn ploeggenoten en is op weg naar Brazilië.

Toch moet er een slag om de arm worden gehouden bij een definitieve afronding van de transfer. Pato is tijdens zijn zesenhalf jaar durende verblijf bij AC Milan van de ene in de andere spierblessure gevallen. De medische keuring van de spits moet nog worden afgerond. Indien hij die niet doorkomt, valt de transfer alsnog in het water. Queens Park Rangers zou deze week een opvallend telefoontje uit het kamp van Wesley Sneijder hebben ontvangen. Volgens manager Harry Redknapp is de Nederlander aangeboden bij de welvarende hekkensluiter van de Premier League. 'Maar ik neem dat met een korreltje zout', lachte Redknapp. 'Hij zal toch nooit naar Queens Park Rangers toe willen komen?'

Inmiddels heeft het kamp-Sneijder bij monde van zaakwaarnemer Sören Lerby ook al gereageerd op het door hen als gerucht benoemde bericht. De Deense belangenbehartiger gaf daarbij wel aan in welke competitie Sneijder zijn toekomst ziet. 'Engeland heeft waarschijnlijk de sterkste competitie in Europa, dus het is interessant, maar Wes wil voor een topteam spelen.'

QPR wil daarentegen wel toeslaan op de transfermarkt. Mohamed Diamé (West Ham United) en Jake Livermore (Tottenham Hotspur) staan bovenaan het lijstje van Redknapp. Diamé zou met zijn transferclausule van rond de vier miljoen euro een interessante optie zijn voor Queens Park Rangers. Enkelvoudig Engels international Livermore komt weinig aan spelen toe bij The Spurs.

Nu Demba Ba definitief is vertrokken bij Newcastle heeft manager Alan Pardew nog een maand de tijd om een opvolger te vinden. Volgens de Engelse media denkt Pardew eraan om intern een oplossing te zoeken door Gabriël Obertan om te turnen tot spits. Omdat Pardew daar niet per se op wil gokken lijkt een transfer van een externe speler waarschijnlijker.

Bovenaan het lijstje van Pardew staat de naam van Loïc Rémy (foto onder). De Fransman van Olympique Marseille wordt al langer gevolgd door Newcastle United en een concreet bod lijkt in de maak. De waarde van Rémy wordt op ongeveer twaalf miljoen euro geschat. Giuseppe Rossi heeft dit seizoen nog geen bal aangeraakt, maar de aanvaller blijft een interessant doelwit voor clubs die naarstig op zoek zijn naar aanvallende versterkingen. De Italiaan, onder contract bij Villarreal, zou volgens Italiaanse media op het punt staan om een contract bij Fiorentina te tekenen. De club heeft inmiddels bevestigd een akkoord met Villarreal te hebben, alleen overeenstemming met de spits zelf moet nu nog volgen.

Grote knieproblemen hebben de 25-jarige Italiaan vooralsnog belet van speelminuten. Pas in maart wordt een rentree van de aanvaller verwacht. Zijn prestaties in het verleden zouden voor Fiorentina echter imposant genoeg zijn om tien miljoen euro over te maken, plus zes miljoen aan mogelijke bonussen in de toekomst. Rossi wil weg bij Villarreal, nu het uitkomt op het tweede niveau van Spanje. Lees hier meer passages uit het transferdagboek. Tevens houdt VI.nl voor de Nederlandse clubs een overzicht bij met de versterkingen en uitgezwaaide spelers per club. Klik hier voor het overzicht.
Foto: VI Images

Bekijk hier al onze video's