Transferdagboek 02/01: Biglia, Stekelenburg en Walcott

Met de start van een nieuwe kalenderjaar is ook de transfermarkt in de voetbalwereld weer open. Oftewel: vliegende directeuren, op transfers azende spelers en in de geldbuidel tastende clubs. Voetbal International houdt dagelijks de stand van zaken bij.

Transferdagboek 02/01: Biglia, Stekelenburg en Walcott

Ook de Italiaanse kranten staan vol van de transfergeruchten, waarbij naast Wesley Sneijder nog twee voormalig Eredivisionisten de hoofdrol spelen. We beginnen bij Maarten Stekelenburg, die bij AS Roma zijn basisplaats is kwijtgeraakt aan Mauro Goicoechea. De voormalig Ajax-doelman werd al eerder in verband gebracht met Fulham, maar AC Milan zou nu ook interesse hebben. Christian Abbiati en Marco Amelia maakten daar in de eerste helft van het seizoen geen goede indruk, waardoor Stekelenburg in beeld is gekomen.

In gesprek met Gazzetta Giallorossa reageert zaakwaarnemer Rob Jansen op de geruchten. 'Ik weet niet wat er van waar is, aangezien ik niet alles lees wat de kranten schrijven. We wachten nu op de terugkomst van Maarten en de rest van het team uit de Verenigde Staten, waarna we een gesprek zullen aangaan over de toekomst. Pas als dat gesprek achter de rug is, zullen we een beslissing nemen. Of Stekelenburg deze maand nog vertrekt kan ik voor die bijeenkomst dus ook nog niet zeggen.' Andreas Granqvist maakte in de periode 2008-11 veel indruk bij FC Groningen en stapte anderhalf jaar geleden over naar Genoa, maar de Rossoblu lijken nog deze maand afscheid te nemen van de 27-jarige Zweedse verdediger. Dinamo Kiev heeft veel geld over voor Granqvist, maar zaakwaarnemer Dario Canovi wil bedenktijd. Niet vreemd, aangezien clubs als Juventus, Liverpool, AC Milan en Napoli ook in verband worden gebracht met de 27-voudige international (twee doelpunten).

We blijven in de Serie A, want ook Mauro Zárate aast op een transfer. De 25-jarige Argentijn kan niet rekenen op een basisplaats bij Lazio en heeft een aflopende verbintenis, maar dat betekent niet dat de club uit Rome hem voor een schijntje laat vertrekken. Luis Ruzzi stelt echter dat Lazio te veel vraagt voor zijn cliënt. 'De oorlog is begonnen', aldus de zaakwaarnemer. 'Voorzitter Claudio Lotito heeft vijf dagen om de belachelijke vraagprijs te verlagen, want anders dient hij zijn contract uit en vertrekt hij voor niets.'

Ook de toekomst van Lucas Biglia zou weleens in Italië kunnen liggen, want de controlerende middenvelder van Anderlecht wordt in verband gebracht met Fiorentina en AC Milan. De 26-jarige Biglia maakte in 2011 zijn debuut voor Argentinië en speelde inmiddels zeven interlands, maar is bang om zijn plaats in het nationale elftal te verliezen als hij in België blijft spelen. Maar er is niet alleen belangstelling vanuit de Serie A, want ook Borussia Dortmund, Málaga en Newcastle United hebben naar verluidt interesse.

De transferperiode is nog maar net begonnen, maar ook in Engeland draait de geruchtenmachine als nooit tevoren. Het einde van de transfersoap van Theo Walcott lijkt echter in zicht. Sky Sports meldt dat de Arsenal-aanvaller na maanden van gesteggel zijn aflopende contract gaat verlengen. Daarmee komt een einde aan een periode van onzekerheid waarin de Engelse aanvaller veelvuldig werd gekoppeld aan andere Europese topclubs.

Dan over naar Liverpool, waar Real Madrid-huurling Nuri Sahin een moeizame periode doormaakt. De Turkse middenvelder lijkt niet meer in de langetermijnplanning van Real voor te komen. Volgens Corriere dello Sport is Inter al in de winterstop zijn nieuwe bestemming, terwijl Bild onlangs uit de mond Michael Zorc optekende dat ook zijn voormalige werkgever Borussia Dortmund hem nog steeds op de voet volgt. Sahin mag in de winterstop nog een transfer maken omdat hij voor Real geen wedstrijden speelde dit seizoen.

Het in de afgelopen jaren verder afgezakte Arsenal wil in de zoektocht naar eerherstel de selectie versterken en is daarbij uitgekomen bij Arda Turan. De Turkse offensieve middenvelder gaf eerder aan te twijfelen over zijn toekomst bij Atlético Madrid en daar lijkt manager Arsène Wenger op in te willen spelen.

De Fransman kreeg nog wel een teleurstelling te verwerken. Engels international Wilfried Zaha, de zéér gewilde aanvaller van Crystal Palace, ziet een overgang in de winterstop niet zitten omdat hij zijn huidige werkgever aan promotie naar de Premier League wil helpen.

Een andere trainer die in de komende weken hoopt enkele nieuwe gezichten te mogen begroeten is QPR-coach Harry Redknapp. Hij heeft als opgave degradatie voorkomen en heeft om aan die opgave te voldoen een wensenlijstje samengesteld. Yann M'Vila (Stade Rennes), Loïc Remy (Olympique Marseille) en Mohamed Diame (West Ham United) zouden hem daarbij moeten helpen, weet The Daily Mail. Dan nog twee stevige verhalen waardoor de Engelse voetbalwereld in rep en roer is. Ashley Cole en Frank Lampard beschikken bij Chelsea over een aflopende contract. In de Engelse tabloids wordt nu aartsrivaal Manchester United als mogelijke bestemming genoemd.

Het bericht lijkt evenwel met een korreltje zout genomen te moeten worden. Of twee Chelsea-iconen het immers durven wagen om naar de vijand over te stappen, is maar zeer de vraag. Een dergelijke coupe van Sir Alex Ferguson zou in ieder geval voor voldoende munitie in de Engelse bladen zorgen.

We besluiten met een van de best betaalde voetballers van dit moment. Didier Drogba verdient bij het Chinese Shanghai Shenhua bakken met geld. AC Milan ziet in de Ivoriaan de reddende engel. Hij moet het geschonden blazoen van de Milanese topclub op gaan poetsen.

Er is alleen één klein probleempje: juist omdat de bakken met geld ontbreken, moest AC Milan afgelopen zomer nog afstand doen van topspelers als Zlatan Ibrahimovic en Thiago Silva. Beiden vertrokken naar Paris St. Germain. Lees hier meer passages uit het transferdagboek. Tevens houdt VI.nl voor de Nederlandse clubs een overzicht bij met de versterkingen en uitgezwaaide spelers per club. Klik hier voor het overzicht.
Foto: VI Images

Bekijk hier al onze video's