Transferdagboek 01/09: Kaká, Özil, El Shaarawy, Draxler

Het nieuwe seizoen lonkt, en het zijn de transferperikelen die het nieuws regeren. Voetbal International houdt dagelijks de stand van zaken bij.

Transferdagboek 01/09: Kaká, Özil, El Shaarawy, Draxler

De recordtransfer van Gareth Bale kan op de transfermarkt voor een sneeuwbaleffect zorgen. De Welshman stapte voor 99 miljoen euro over van Tottenham Hotspur naar Real Madrid. Wij geven vast een schot voor de boeg.

Met de komst van Bale in Madrid doet Real niet langer moeilijk over een vertrek van Kaká. De Braziliaan wil niets liever dan terug naar zijn oude liefde AC Milan. De clubs zijn er inmiddels uit. De middenvelder mag gratis (!) vertrekken. Er moet alleen nog een akkoord met de Braziliaan zelf komen. Dat lijkt gezien zijn wens, met het oog op het WK weer aan het spelen te komen, wel goed te komen.

Twee van de hoofdrolspelers van dit transferdagboek.
Twee van de hoofdrolspelers van dit transferdagboek.

Daarmee lijkt het verhaal van Tuttosport de prullenbak in te kunnen. Daarin werd namelijk gemeld dat er wel een heel creatieve oplossing gevonden gaat worden. Om geld te besparen zou Kaká in maart verkassen naar LA Galaxy, hetgeen AC Milan 3,5 miljoen euro zou besparen. Daarna zou het één-tweetje compleet worden door de gang naar AC Milan, dat in januari Keisuke Honda van CSKA Moskou op transfervrije basis ook al tegemoet kan zien.

Waar Kaká ook al werd genoemd bij Manchester United en Arsenal, is bij de laatste club de paniek tot grote hoogte gestegen. De beloofde grote namen laten de club van manager Arsène Wenger massaal links liggen. En terwijl heel de aanhang schreeuwt om een spits of middenvelder, is er een doelman op weg naar het Emirates Stadium. Emilio Viviano, van Palermo, zou al zijn medische keuring zijn ondergaan. Een huurovereenkomst met een optie tot koop moet Wenger weer goed doen slapen. Dat lukt met de Pool Wojciech Szczesny op doel namelijk niet.

Bovendien zou Viviano niet de enige aanwinst van Arsenal zijn. Juventus-trainer Antonio Conte zou in kleine kring bevestigd hebben dat Fabio Quagliarella de overstap zal maken naar Londen. Maar of dat nou de naam is waar de kritische aanhang op zit te wachten…?

Wenger nam zondag nog maar eens een voorschot op iets bijzonders. 'Misschien hebben we nog wel een verrassing in petto.' Volgens de nodige Spaanse en Engelse media zou die verrassing wel eens Mesut Özil kunnen zijn. Voor vijftig miljoen zou hij verlossing in Noord-Londen moeten brengen. Eindelijk zou Arsenal dan een grote naam kunnen presenteren. Dat dat dan op de valreep gebeurt, is dan al niet meer van belang.

Özil is niet de enige die in verband wordt gebracht met Arsenal. De namen Ashley Williams en Michu worden inmiddels ook in verband gebracht met The Gunners. Swansea City heeft echter in reactie op de speculaties aangegeven zich met hand en tand te verzetten tegen het vertrek van de verdediger en de aanvaller.

Arsenal zou inmiddels ook nog maar eens bereid te zijn afstand te nemen van een herenakkoord met Chelsea om niet bij elkaar spelers weg te kapen. Manager Arsène Wenger denkt er over na om Juan Mata – inmiddels op het tweede plan beland op Stamford Bridge – te halen voor ruim dertig miljoen euro. De Spanjaard zou zelfs overwegen een transferverzoek in te dienen.

Probleemkind Marko Arnautovic.
Probleemkind Marko Arnautovic.

Dan even over naar Marko Arnautovic. Hij is naar verluidt in gesprek met Stoke City, dat 2,5 miljoen euro voor de Oostenrijker met een verleden bij FC Twente gereserveerd heeft. In Engeland zou Arnautovic, die bij Werder Bremen al meerdere malen in ongenade is gevallen, dan onder anderen de concurrentie aan moeten gaan met Oussama Assaidi, die op zijn beurt weer tijdelijk werd overgenomen van Liverpool.

En mogelijk volgt een andere ster Arnautovic naar Engeland. Stephan El Shaarawy zou op de slotdag nog moeten overstappen naar Manchester City. Duidelijk is al wel dat daarvoor een flinke zak geld nodig is, aangezien zijn verbintenis bij AC Milan nog doorloopt tot medio 2018.

Wie niét naar Engeland verkast, is Wesley Sneijder. Zijn werkgever Galatasaray maakte zaterdag, bij monde van sportief directeur Bülent Tulun, bekend dat er twee weken geleden een bod van Manchester United is afgewezen. Nee, hij is niet te koop, zo luidde het antwoord.

Op Julian Draxler (foto) is ook een dergelijk stempel geplakt. Het 19-jarige supertalent van Schalke 04 werd met Arsenal in verband gebracht, maar zal in Gelsenkirchen blijven. 'Julian wordt begeerd door zo ongeveer heel Europa. Maar hij zal hier blijven. Na maandag zijn de geruchten over', aldus technisch directeur Horst Heldt. 'Het ziet er inderdaad naar uit dat ik hier blijf, al ga ik daar zelf niet over', laat Draxler zelf de transferdeur op een klein kiertje staan.

Manchester United moet nog tot een vergelijk komen met Everton over de dubbele verkoop van Leigthon Baines en Marouane Fellaini, maar over de eventuele bestemming van het geld wordt al nagedacht op Goodison Park. Volgens berichten aan de andere kant van de Noordzee is Bruno Martins Indi een belangrijke kandidaat.

Naar verluidt heeft Everton zo’n twaalf miljoen euro over voor de 21-jarige Feyenoorder, die zich dan wel moet richten op de positie van linksback. Die is namelijk bij een vertrek van Baines naar Manchester United vacant bij The Toffees.

David Moyes heeft echter ook een plan B, in zijn poging een linksback naar Old Trafford te halen. De Schotse manager zou namelijk met een schuin oog kijken naar Fabio Coentrão, de Portugese international die bij Real Madrid wil en mag vertrekken. Gratis is hij niet, de Spanjaarden willen wel zo'n twintig miljoen euro. Wie in ieder geval wel lijkt te komen is Ander Herrera, hij zou 35 miljoen op moeten leveren voor Athletic Bilbao en zo de gewenste kwaliteitsimpuls voor de Engelse kampioen moeten worden.

Bekijk hier al onze video's