Trainerstumult: 'watermeloen' is loser, ommezwaai Gattuso

Reacties

De hectiek van het trainersbestaan valt soms met geen pen te beschrijven. Gennaro Gattuso maakte vandaag een draai van 180 graden en in Leeds beweert een ontslagen trainer dat hij niet ontslagen is. Zijn opvolger: zijn ontslagen voorganger. Volgt u het nog? Een inkijkje in de trainerswereld anno 2014.

Trainerstumult: 'watermeloen' is loser, ommezwaai Gattuso

Wie naar de officiële website van Leeds United gaat, ziet daar een stellig bericht over het onmiddellijke vertrek van Darko Milanic. 'Ik heb een enorme fout gemaakt door voor hem te kiezen. Ik heb zijn karakter verkeerd ingeschat. Hij heeft de instelling van een loser', lichtte clubeigenaar Massimo Cellino het bliksemontslag van Milanic toe.

Watermeloen
Absurde uitspraken, helemaal als je de uitspraken van Cellino bij de aanstelling van Milanic van 32 dagen geleden in ogenschouw neemt: 'Waarom ik voor hem heb gekozen? Geen idee. Een trainer is net een watermeloen. Je leert de inhoud pas kennen als je hem opent. Wat zijn kwaliteiten zijn? Daar vraag je me wat. Hij ziet er goed uit en is een toffe gozer', stelde Cellino, die even ervoor Neil Redfearn had weggepromoveerd.

Diezelfde Redfearn leidde vandaag doodleuk de training en wordt volgens Engelse media uiterlijk morgen aangesteld als permanente vervanger van Milanic. Die laatste ziet dat echter totaal anders. 'Ik ben niet ontslagen, hoor. Ik ben op betaald verlof', aldus de Sloveen, die verkondigde dat Leeds onder hem 'met sprongen vooruit' is gegaan. 'Zodra de eigenaar me weer nodig heeft, sta ik tot zijn beschikking.' Dat diezelfde eigenaar hem belachelijk heeft gemaakt door hem een loser te noemen, deert hem niet. 'Als hij dat van me vindt, moet hij maar naar mijn cv kijken.'

Kerkhof
Met zijn beslissing Milanic weg te sturen en diens voorganger terug te halen introduceert Cellino een merkwaardige Italiaanse traditie in Engeland. Bij zijn vorige speeltje Cagliari was hij in het bezit van een persoonlijk trainerskerkhof. Het razendsnel ontslaan van trainers is trouwens niet Cellino's enige gekkigheidje. Hij is zó bijgelovig dat hij in het stadion van Cagliari alle stoeltjes en rijen met nummer 17 (het Italiaanse equivalent van ons ongeluksgetal 13) liet omnummeren tot 16B. Elland Road, het stadion van Leeds, is in dat opzicht (nog) onaangetast.

Wie de houdbaarheid van trainers als geen ander kent is Gennaro Gattuso. De ex-international werd vorig seizoen razendsnel ontslagen bij Palermo en ook zijn tweede trainersklus leek op een farce uit te draaien. Gisteren diende Gattuso namelijk zijn ontslag in bij OFI Kreta. Volgens hem waren de problemen bij de Griekse club zó groot, dat hij voor een onmogelijke opgave stond.

Liefde
Minder dan een bizar etmaal later bleek alles anders. Toen Gattuso gisteravond namelijk uit zijn raam keek om te kijken waar alle herrie vandaan kwam, bleek dat er tientallen OFI-ultra's in zijn tuin stonden. Niet om hem te intimideren, maar om hem middels een massale smeekbede te vragen aan te blijven. Het had effect. 'Zo'n uiting van liefde en affectie kon ik niet negeren', aldus Gattuso een dag later. 'Ik heb besloten om te blijven. Samen moeten we de schouders eronder zetten.'

Aan liefde en affectie komt het de ontslagen juist Milanic tekort. 'Ik ga nu lekker op vakantie. Ik hoor wel wanneer ik weer nodig ben. Het enige dat ik nodig heb is iemand die echt in mij en mijn ideeën gelooft...'

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.